Ingezonden persbericht

Protest tegen sluiting Turks internaat SPBA

3 MAART 2003, 20030305 -- Amsterdam, Slotermeer 3 maart 2003. Ruim honderdvijftig mensen hebben maandagavond gedemonstreerd bij het Stadhuis tegen de dreigende sluiting van het Turkse jongereninternaat SPBA en een petitie met 2.500 handtekeningen aangeboden.

Het internaat moet vanwege de stedelijke vernieuwing verhuizen maar kan dit financieel niet opbrengen omdat de gemeente weigert subsidie te verstrekken. De subsidie is nodig om de gedwongen verhuizing naar Osdorp mogelijk te maken. Wethouder Rob Oudkerk had in het openbaar bij een nieuwjaarsreceptie van het internaat eerder dit jaar aangegeven dat hij zijn best zou doen om de verhuizing financieel mogelijk te maken en zou zich inzetten om 1/3 van de verhuiskosten ad 360.000 euro te bekostigen, maar ontkent dat nu. Op de meegebrachte spandoeken stond dan ook te lezen "belofte maakt schuld". De Stadsdeelraad van Geuzenveld-Slotermeer, alwaar het internaat gevestigd is zegde ook financiële toe, evenals de omringende stadsdelen, maar tot dusver wachten zij op elkaar en zit het internaat voor een voldongen feit. De betogers wilden handtekeningen aan de wethouder aanbieden, met het verzoek het internaat open te houden, maar Rob Oudkerk liet zich vervangen door PvdA Gemeente raadslid Karina Schaapman, die eerder al in een programma van Netwerk kritische kanttekeningen plaatste bij het "Stimulans"initiatief. Het nieuwe beleid van de Gemeente Amsterdam is er op gericht om zich uitsluitend te beperken tot risicojongeren en schooluitvallers en aan deze criteria voldoet de SPBA niet. De lokale partij leefbaar Slotermeer geuzenveld heeft een email gestuurd aan het raadslid om de noodzaak van het Internaat te onderstrepen;

Geachte mevrouw Schaapman (en P.v.d.A. fractie), Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld heeft kennis genomen van uw bezoek aan de Stichting S.P.B.A.* in ons Stadsdeel (Geuzenveld-Slotermeer).Wij dragen de stichting S.P.B.A. en haar voorzitter Lorenzo van Dijk een warm hart toe en hebben in de jaren dat het 'internaat' hier gevestigd is, uitsluitend positieve ervaringen met hen gehad. In ons Stadsdeel zijn al bijzonder weinig voorzieningen voor deze doelgroep en wij zijn dan ook van mening dat de de Stichting uitermate goed werk verricht, daar waar het Stadsdeel zelf steken heeft laten vallen. Het 'internaat' heeft niet de status van een normaal internaat. Wij zien de S.P.B.A. dan ook eerder als een instelling die een specifieke taak en functie heeft, daar waar het gaat om de begeleiding en opvang van jongeren. Wij bezoeken de stichting met enige regelmaat en constateerden, net als de PvdA, steeds het nut en de noodzaak van deze instelling. Vanuit de Stadsdeelraad is er inmiddels unanieme steun toegezegd om een "tijdelijke" verhuizing van het 'internaat' mogelijk te maken.Wij hopen van harte dat de SPBA en haar bewoners op uw (PvdA) steun mogen blijven rekenen, zeker nu het voortbestaan van de stichting door de stedelijke vernieuwing in het geding is.



Ingezonden persbericht