Amsterdam Airport Schiphol

Sterke groei passagiersvervoer in januari, minder sterk in februari

Persbericht / Press Release
Schiphol,
4 maart 2003
Amsterdam Airport Schiphol vervoerde in januari 6,9% meer passagiers dan in dezelfde maand van vorig jaar. Op alle regio's kon een groei van het aantal reizigers worden waargenomen. Op Europese bestemmingen bedroeg deze groei 6,0% en was het aantal passagiers ook (2,5%) hoger dan in januari 2001. Behalve door de inzet van grotere vliegtuigen werd deze groei vooral veroorzaakt door een hoger aanbod van tickets tegen lage tarieven. Ook de groei op Noord-Amerika was sterk als gevolg van het feit dat vluchten van en naar de Verenigde Staten die na 11 september 2001 werden gestaakt, weer zijn hervat.

Het aantal passagiers in februari laat volgens voorlopige cijfers een bescheiden groei van ongeveer 3% zien, doordat de krokusvakantie in 2003 slechts gedeeltelijk in februari viel, in tegenstelling tot vorig jaar, toen deze vakantie in zijn geheel in de maand februari viel.

Vrachtvervoer
Het vrachtvervoer steeg in januari met 5,9% tot 96.553 ton. De stijging was vooral te danken aan een toename van het aantal vrachtvluchten met 13,0%. Vooral het vrachtvervoer op Azië steeg sterk. Dat was in lijn met de ontwikkeling van de afgelopen maanden. Er werd op deze regio in januari een groei gerealiseerd van 16,5% ten opzichte van vorig jaar. Ook het vervoer op Noord Amerika (+11,2%) en het Midden Oosten (+7,7%) groeide flink.

Vliegtuigbewegingen
Het aantal vluchten in het handelsverkeer daalde in januari met 0,9% ten opzichte van vorig jaar, tot 30.548. De daling werd veroorzaakt door een afname van het aantal vliegtuigbewegingen op Europese bestemmingen. Het aantal vluchten op intercontinentale bestemmingen liet in januari juist een flinke stijging (+10,5%) zien. Door het wegvallen van Europese vluchten met relatief kleine toestellen steeg het gemiddelde maximum startgewicht per vliegtuigbeweging in januari met 7,6% tot 95,6 ton.

Volgens voorlopige cijfers steeg het aantal vluchten in februari met ca. 1%.

Punctualiteit
De aankomstpunctualiteit steeg in januari met bijna 6 procentpunten ten opzichte van januari vorig jaar tot 76,3%. De vertrekpunctualiteit steeg met ruim 5 procentpunten tot 68,9%. Dit gebeurde ondanks de slechte weersomstandigheden (lage temperaturen, relatief veel sneeuwval, wind) in januari.

* incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen). ** percentage passagiersvliegtuigen dat binnen 15 min. na schematijd is aangekomen *** percentage passagiersvliegtuigen dat binnen 15 min. na schematijd is vertrokken

019-2003/rw/jw


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --