Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 4 maart 2003

Op dinsdag 4 maart 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Criteria voor aanwijzen Brede School Netwerken in de wijken Het college heeft criteria besproken voor het aanwijzen van Brede School Netwerken in de wijken. In 2003 zal gestart worden met drie Brede School Netwerken. In 2004 komen er nog twee netwerken bij. Er zal dus een keus moeten worden gemaakt uit de verschillende wijken. De criteria worden aangeboden aan de commissie Dienstverlening van 4 maart.

Reconstructie Bermweg-Oost
Het college heeft besloten bij de reconstructie van de Bermweg-Oost ter hoogte van de fietsoversteekplaatsen geen verkeersdrempels aan te leggen. In plaats hiervan kiest het college ervoor de fietsoversteekplaatsen te accentueren met wegversmallende chicanes (kleine paaltjes op een verhoging) en een duidelijke markering van het wegdek. Hiervoor is gekozen omdat trillingen op de weg, veroorzaakt door verkeer dat rijdt over de drempel, zouden kunnen leiden tot schade aan de aangrenzende, niet onderheide woningen.

Uitvoeringsplan Vernieuwingen in het zorgbeleid van de Capelse basisscholen
Het college heeft het uitvoeringsplan Vernieuwingen in het zorgbeleid van Capelse basisscholen vastgesteld. De komende twee jaar worden alle 23 Capelse basisscholen aangesloten op de lokale en regionale jeugdzorgstructuur van de stadsregio Rotterdam. Hierdoor moeten leerlingen die hulpverlening nodig hebben binnen twee weken adequaat geholpen kunnen worden. Het college heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van de reeds vastgestelde middelen voor 2.7 fte schoolmaatschappelijk werk, de opbouw van schoolnetwerken (team met diverse deskundigen), de training van basisscholen en het inzetten van een projectleider.

Concernjaarplan 2003
Het college heeft kennisgenomen van het concernjaarplan 2003 van de gemeente Capelle aan den IJssel. Hierin is samenhang aangebracht tussen de begroting, collegewerkplan en concernjaarplan. In het concernjaarplan zijn meetpunten opgenomen, waardoor invulling kan worden gegeven aan sturing op hoofdzaken.

Rol en takenpakket provincie
De Vereniging van Zuid-Hollandse gemeenten (VZHG) heeft het college gevraagd om suggesties te doen ter bespreking met het provinciebestuur. Achtergrond is dat de provincie zich met de Provinciale Staten Verkiezingen van 11 maart voorbereidt op de vorming van het nieuwe college van gedeputeerden. Als belangenvereniging van de gemeenten zal de VZHG zich daarbij inspannen om de meningen van de gemeenten aan de onderhandelingstafel een rol te laten spelen. Het college van de gemeente Capelle aan den IJssel heeft in een brief aangegeven waardering te hebben voor de coördinatie door de provincie in bijvoorbeeld het project Hollandsche IJssel en voor de goede verhoudingen rond het financieel toezicht. Vervolgens heeft het college gewezen op de regionale samenwerking waarbinnen ook nu al een aantal provinciale taken bij de regio ligt. Het college wil dat graag zo houden, ook na het in werking treden van de nieuwe wet die de bestuurlijke verhoudingen met regio vormgeeft. Verder zijn er enkele kritische kanttekeningen gemaakt bij de neiging van de provincie om de toezichthoudende rol uit te breiden naar nieuwe beleidsterreinen en bij de pogingen van de provincie om beleidsinitiërend te zijn op terreinen die nu al goed zijn afgedekt door gemeente en rijk. Voorbeelden hiervan zijn veiligheid en Antillianen- en Arubanenbeleid. Tenslotte geeft het college aan ook in de toekomst prijs te stellen op een bemiddelende en faciliterende rol van de provincie. Bovendien wil het college graag gebruik blijven maken van de deskundigheid van de provincie.

Monumentenbeleid
Het college stemt ermee in dat er voor het opzetten van gemeentelijk monumentenbeleid slechts bij twee instellingen een offerte is aangevraagd. Gelet op het specialistische karakter kon de gemeente slechts twee instanties vinden die voldoende in de materie zijn ingevoerd om aan de Capelse wensen te voldoen.

Notitie stand van zaken gesubsidieerde arbeid Het college heeft kennis genomen van de notitie over de stand van zaken rondom de gesubsidieerde arbeid. In de notitie zijn de ontwikkelingen van het kabinetsbeleid samengevat. Details over de uitvoering van de kabinetsplannen zijn nog niet bekend.

Intrekken van bezwaar bij ministerie SZW
Het college heeft het bezwaarschrift van 2 december 2002 tegen de door het ministerie van SZW afgegeven beschikking voor gesubsidieerde arbeid ingetrokken. Eerder werd door de VNG geadviseerd bezwaar te maken tegen de beschikking van het ministerie. Op 20 december is echter het convenant Gesubsidieerde Arbeid vastgesteld. De VNG was nauw betrokken bij de totstandkoming van dat convenant en is akkoord gegaan met de afspraken in het convenant. Het college ziet nu geen reden meer om zijn bezwaarschrift te handhaven. In het convenant Gesubsidieerde Arbeid zijn afspraken gemaakt om de betrokken partijen te stimuleren en te ondersteunen bij het implementeren van de stimuleringsregeling waar werkgevers (onder voorwaarden) aanspraak op kunnen maken.

Vaststelling lijst stembureaus
Het college heeft de lijst van stembureaus vastgesteld. Het college heeft ingestemd met de opheffing van stembureau 24 in het IJsselcollege aan de Kanaalweg 52a, met ingang van de Provinciale Staten Verkiezingen van 11 maart 2003. Hiervoor in de plaats wordt het kerkgebouw De Voorhof aan de Bermweg 332 ingericht als stembureau.

Benoeming stembureauleden
Het college heeft de leden van de stembureaus benoemd voor de Provinciale Staten Verkiezingen van 11 maart 2003.