Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

04/03/03 Toespraak van Hare Majesteit de Koningin tijdens het diner in Paleis Noordeinde te Den Haag op dinsdag 4 maart 2003 ter gelegenheid van het officiële bezoek van Z.E. de President van de Republiek Italië aan Nederland (4-5 maart 2003)

Het gesproken woord geldt

Mijnheer de President,

Het is mij een groot genoegen U en Mevrouw Ciampi welkom te mogen heten op Uw officiële bezoek aan ons land. In U begroeten wij de hoge vertegenwoordigers van een land dat door de eeuwen heen velen heeft geïnspireerd en van een volk dat al vanaf de vroegste Europese geschiedenis de wereld met zijn uitzonderlijke talenten heeft verrijkt.

Ook in de harten van de Nederlanders neemt Italië een bijzondere plaats in. Dat is het gelukkige resultaat van een langdurige vriendschap. Italië is ook voor Nederlanders altijd een favoriet reisdoel en een onuitputtelijke bron van inspiratie geweest - en is dat nog steeds. Er zijn dan ook al sinds jaar en dag twee Nederlandse culturele instituten werkzaam in Italië - in Florence en in Rome - die ten dienste staan van allen die zich willen verdiepen in de grote culturele rijkdom van Uw land.

De invloeden van de Italiaanse beeldende kunst, architectuur en muziek zijn overal in ons land te vinden. Bij elke overgang naar een nieuwe stijl of een nieuw tijdperk in de Europese kunstgeschiedenis hebben Italiaanse kunstenaars een leidende rol gespeeld en in andere landen navolging gevonden. Ook nu geeft het moderne Italiaanse design kleur en vorm aan ons dagelijks leven en dirigeert een van Uw landgenoten het Concertgebouworkest. De culturele bijdrage van Italië aan ons land
- en aan de wereld - is van onschatbare waarde.
U bezoekt Nederland in een periode waarin de Europese Unie zich voorbereidt op een omvangrijke uitbreiding, die van diepgaande betekenis zal zijn voor de toekomst van onze Unie - en van onze beide landen. Onze fundamentele betrokkenheid bij dit proces wordt nog versterkt door het feit dat zowel Italië als Nederland binnenkort de verantwoordelijkheid van het voorzitterschap op zich zal nemen.

Italië en Nederland behoorden beide tot de founding fathers van de Europese gemeenschap die in 1957 het Verdrag van Rome ondertekenden. In de communautaire jaren die sindsdien zijn verstreken, hebben onze landen bij de verdediging van standpunten en het zoeken naar oplossingen dikwijls zij aan zij gestaan. Zij lieten zich daarbij leiden door gemeenschappelijke waarden en door de overtuiging dat de weg naar de Europese eenheid de enig mogelijke was. U hebt, zowel vóór als in de jaren van Uw presidentschap, U persoonlijk voor het proces van eenwording ingezet en daarmee wezenlijk bijgedragen aan de blijvende verbondenheid van Italië met de landen die nog steeds het hart vormen van onze Unie. Door het grote vertrouwen dat in U wordt gesteld, hebt U met name een beslissende rol kunnen spelen bij de geslaagde toetreding van Italië tot de groep landen die de euro hebben ingevoerd.

De Europese Unie staat nu voor een historische stap: de uitbreiding tot een gemeenschap van 25 landen. Dit vereist een ingrijpende constitutionele hervorming, die wordt voorbereid door de Conventie voor de toekomst van Europa. Over het resultaat van haar beraadslagingen zal wellicht een beslissing kunnen worden genomen tijdens het Italiaanse voorzitterschap. Zo wordt het denkbaar dat het oorspronkelijke Verdrag van Rome door een nieuw Verdrag van Rome wordt geamendeerd. Deze vertrouwde naamgeving zou de rol van Italië in de gemeenschap op treffende wijze illustreren.

Met de uitbreiding wordt een begin gemaakt met het overwinnen van de oude scheidslijnen in Europa. Tot het verenigende Europa treden nu ook volken toe die lange tijd aan de andere kant van de scheidslijn hebben moeten leven. Het historisch belang hiervan kan niet worden overschat. Wij mogen onze ogen niet sluiten voor het feit dat de toetreding van 10 nieuwe landen van de huidige leden ook substantiële offers zal vragen. Dat is echter een prijs die nooit te hoog kan zijn voor het doel dat ermee wordt beoogd: vrede en rechtvaardigheid in Europa. Het is goed te beseffen dat wij met deze verbreding van de Unie een nieuw en groots hoofdstuk in de Europese geschiedenis zullen schrijven.

Mijnheer de President,

De bekende staatsman en denker Niccolò Machiavelli schreef al in 1513: There is nothing more difficult to take in hand, more perilous to conduct or more uncertain in its success, than to take a lead in the introduction of a new order of things. Als founding fathers hebben onze landen een bijzondere verantwoordelijkheid het uiterste te doen om van deze new order of things een succes te maken. Nederland ziet er naar uit op de beslissende momenten weer zij aan zij met Italië te staan.

Graag nodig ik alle aanwezigen uit met mij het glas te heffen op Uw gezondheid, Mijnheer de President, op die van Mevrouw Ciampi, en samen te drinken op de gelukkige en succesvolle voortzetting van de eeuwenoude, vruchtbare samenwerking

Klik hier voor meer informatie.