Rijksuniversiteit Groningen

Strategieën om chemotherapie bij eierstokkanker te verbeteren

Ondanks vooruitgang in de behandelingsmogelijkheden, sterven er nog veel vrouwen aan eierstokkanker. Gynaecoloog in opleiding Annelies Bos onderzocht manieren om de chemotherapeutische behandeling verder te verbeteren en de daarbij optredende bijwerkingen binnen de perken te houden. Ze richtte zich onder meer op het ter plaatse
-in de buikholte- toedienen van de celdodende medicatie. Ook onderzocht ze de mogelijkheden om de geneesmiddelen te 'verpakken' in liposomen. Bij de patiënten uit haar studies waren de resultaten hoopvol. Voordat deze methoden in de dagelijkse praktijk gebruikt kunnen worden, moet eerst nog meer onderzoek plaatsvinden. Bos promoveert op 5 maart 2003 in de medische wetenschappen.

Het in de buikholte toedienen van chemotherapeutica biedt de mogelijkheid om een hogere dosis te gebruiken dan wanneer het via een infuus wordt toegediend, omdat er minder bijwerkingen in de rest van het lichaam optreden. Bos testte het relatief nieuwe cytostaticum topotecan in de buikholte en bepaalde daarbij welke dosering veilig gegeven kan worden. Aangezien de bijwerkingen gunstig uitvielen, onderzocht de promovendus vervolgens of het middel topotecan in combinatie gegeven kon worden met de standaardbehandeling, namelijk via een infuus toegediende paclitaxel en carboplatin. Het blijkt dat lokaal in de buik toegediende topotecan goed met deze medicijnen gecombineerd kan worden.

Drugtargeting

Een andere manier om de behandeling te verbeteren, is ervoor te zorgen dat het medicijn met name bij de tumor wordt afgeleverd en daar zo lang mogelijk zijn werk kan doen. Dit is mogelijk door het geneesmiddel te verpakken in microscopisch kleine vetbolletjes, ofwel liposomen. Bos bepaalde de optimale dosis van het in liposomen verpakte middel lurtotecan en bekeek wat er in het lichaam mee gebeurt. Door een hogere dosis chemotherapie te geven, of de tijd tussen de behandelingen te verkorten, is het soms mogelijk het resultaat van de behandeling te verbeteren. Bos bestudeerde of een dergelijk 'dosis-intensief' schema bij patiënten met borstkanker niet te veel bijwerkingen veroorzaakt. Tot slot onderzocht Bos in welke dosis MEN-10755, een nieuw cytostaticum met veelbelovende eigenschappen in laboratoriumstudies, veilig gegeven kan worden aan kankerpatiënten en hoe dit middel zich in het lichaam gedraagt. Of MEN-10755 werkelijk effectief is en bij welke soort kanker, moet verder worden onderzocht. Ondanks haar onderzoeksresultaten verwacht de promovendus dat in de toekomst, naast de gebruikelijke chemotherapie, andere meer doelgerichte methoden zoals gen- of immunotherapie een grotere rol zullen gaan spelen in de behandeling van eierstokkanker. /ImK

Annelies Bos (Amstelveen, 1970) studeerde geneeskunde in Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de onderafdelingen Medische Oncologie en Gynaecologische Oncologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Momenteel is zij gynaecoloog in opleiding in het AZG.

Datum en tijd

woensdag 5 maart 2003, 16.00 uur

Promovendus

A.M.E. Bos, tel. (050)361 61 61 (werk)

Proefschrift

Optimizing conventional chemotherapy approaches. Studies on feasibility and pharmacokinetics

Promotores

prof.dr. E.G.E. de Vries en prof.dr. A.G.J. van der Zee

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Onderzoek

Promotie