Gemeente Maassluis

26-2-2003

Commissie Welzijn vergadert op 5 maart 2003

Op woensdag 5 maart as. komt de raadscommissie Welzijn bijeen voor een openbare vergadering. De vergadering wordt gehouden in het stadhuis aan de Koningshoek en begint om 20.00 uur. Voorzitter van deze raadscommissie is raadslid de heer J. Luijendijk. Op de agenda staan de volgende onderwerpen:

Opening van de vergadering

Vaststelling van de agenda
De voorzitter stelt de leden van de commissie voor de concept-agenda definitief vast te stellen. De volgorde van de agendapunten kan, indien door belangstellenden wordt ingesproken, worden aangepast.

Spreekrecht
Burgers kunnen inspreken over onderwerpen die op de agenda van de vergadering staan. Insprekers dienen bij het begin van de vergadering aanwezig te zijn en zich te melden bij de voorzitter van de commissie. De agendapunten waarover wordt ingesproken, worden zoveel mogelijk bij voorrang aan de orde gesteld.

Ingekomen stukken

VragenhalfuurDirect na de aanvang van de officiële commissievergadering is er voor burgers de gelegenheid vragen te stellen of opmerkingen te maken over onderwerpen die tot het terrein van de commissie behoren.

Vaststellen van het verslag van de openbare vergadering van de commissie Welzijn, gehouden op 29 januari 2003.

Informatie van bestuurders uit commissies en instellingen Bij dit agendapunt informeren leden van het college van B&W de commissie over actuele ontwikkelingen in commissies en instellingen, waarin zij namens de gemeente zitting hebben.

Rondvraag
In verband met mogelijke beantwoording van vragen door aanwezige portefeuillehouders wordt de rondvraag aan het begin van de agenda geplaatst.

Presentatie door de GGD
Naar aanleiding van het rapport: Gezondheidssituatie van niet-westerse allochtonen in de regio NWN.

Herautomatisering afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid De afdeling sociale zaken en werkgelegenheid van de sector welzijn staat aan de vooravond van een ingrijpende herautomatisering. Deze herautomatisering is noodzakelijk geworden omdat de huidige applicatie vanaf 31 december 2003 niet langer door de huidige leverancier wordt onderhouden en omdat de herinrichting van de werkprocessen binnen de afdeling een betere ondersteuning via een nieuwe applicatie vraagt. Uit een ingesteld onafhankelijk onderzoek is gebleken dat de afdeling het meest gediend is met het in eigen beheer onderhouden, zowel voor wat betreft de soft- als hardware, van een geautomatiseerd systeem en dat het pakket van Centric Public Sector Solutions het meest voldoet aan de door gestelde functionele eisen. Met dit advies wordt u voorgesteld om over te gaan tot aanschaf van het bewuste pakket. De gemeenteraad wordt voorgesteld het benodigde totaalkrediet ad E 384.000,00 beschikbaar te stellen.

Vaststelling Jaarplan Volksgezondheidsbeleid 2003 Het college besluit het Jaarplan Volksgezondheidsbeleid 2003 en het Inspraakverslag Concept- Jaarplan Volksgezondheidsbeleid 2003 vast te stellen. Het Jaarplan Volksgezondheidsbeleid 2003 wordt ter instemming aan de raad voorgelegd en voor advies aan de raadscommissie Welzijn. In het Jaarplan Volksgezondheidsbeleid 2003 is tevens het voornemen neergelegd de extra plustaken Pilotcursus voor Turkse ouders van kinderen met astma en Onderzoek gezondheidssituatie bevolking lage Sociaal Economische Status (SES) van de Geneeskundige en Gezondheidsdienst Nieuwe Waterweg Noord (GGD NWN) af te nemen.

Reductieregeling aankoop kunstwerken
Teneinde een stimulans te bieden aan de beroepsmatig werkende beeldende kunstenaars die in Maassluis wonen en/of werken, wordt voorgesteld een Reductieregeling aankoop kunstwerken Maassluis in het leven te roepen. De reductieregeling biedt de mogelijkheid om jaarlijks in Maassluis, tijdens een vooraf met De Maassluise Kunstenaars overeengekomen weekend, met 15% korting kunst te kopen van professionele in Maassluis werkende kunstenaars. Ten aanzien van de te hanteren criteria is grotendeels gebruik gemaakt van eenzelfde regeling als die in Vlaardingen geldig is. Het college besluit om de gemeenteraad hiertoe een concept-verordening ter vaststelling aan te bieden. Voorts besluit het college om DMK mee te delen dat als alle formaliteiten zijn afgerond, er voor 2003 een ander weekend dan de Open Atelierdagen kan worden aangewezen waarop de reductieregeling geldig is.

Implementatietraject Sociale Structuurschets Het college besluit het document Lokaal Sociaal Beleid Gemeente Maassluis waarin een overzicht wordt gegeven over de stand van zaken inzake het implementatie-traject Sociale Structuurschets voor kennisgeving aan te nemen en ter informatie voor te leggen aan de commissie Welzijn.

ID-banen 2003
In aanvulling op het besluit tot een vacaturestop voor de I/D-banen kiest het college, voorzover de financiering van dit voorstel binnen de Kadernota 2003 gerealiseerd kan worden, voor het terugbrengen het huidige aantal van 74 I/D-banen tot 58 door het regulier maken van 16 banen. Hiervan kunnen er in ieder geval 4 rechtstreeks voor rekening van de gemeente genomen worden. Het gaat hierbij om de bestaande vier functies van veiligheidsassistent, die worden omgezet in reguliere aanstellingen. Voor de kosten hiervan moet dekking gezocht worden bij de voorbereiding van de Kadernota. Het college zal met de overige betrokken werkgevers beoordelen op welke wijze zij in 2003 van de overige 12 banen reguliere dienstbetrekkingen moeten maken. De verdeling van de I/D-banen voor 2003 wordt vastgesteld in overeenstemming met de feitelijke verdeling vanaf 1 januari 2003. Gedurende het eerste halfjaar van 2003 behouden de werkgevers het subsidiebedrag per I/D-baan, dat voor 2002 gold. Wat betreft de hoogte van deze subsidies voor het tweede halfjaar van 2003 zullen eerst de mogelijkheden voor afstemming met Schiedam en Vlaardingen onderzocht worden.

Schoolmaatschappelijk werk
Schriftelijke beantwoording van de vragen omtrent wachtlijst voor de verzorgingshuizen
Raadsconsultatiebrieven

- geen
Raadsinformatiebrieven

- Jaarrekening 1999-2000-2001 Zwembad Dol-fijn Verder voorkomende zaken
Planninglijst
Agendapunten volgende vergaderingDe leden van de commissie kunnen desgewenst agendapunten aandragen voor de komende vergaderingen. Sluiting
Om uiterlijk 23.00 uur.

Inzage
De bij de agenda van de commissievergadering behorende vergaderstukken zijn voor belangstellenden in te zien in de speciale publieksmap in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis. Het informatiecentrum is voor het inzien van stukken geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Op vrijdagavond en zaterdag ligt de publieksmap met commissiestukken ter inzage in de bibliotheek aan de Uiverlaan.
De agenda is ook te raadplegen op het internet www.maassluis.nl.