Gemeente Amstelveen

Hoogste punt nieuwe school Westwijk

Op 5 maart 2003 wordt het hoogste punt bereikt van het schoolcomplex Westwijk Noord. Dit moment wordt feestelijk gevierd door het plaatsen van een vlaggenmast en het hijsen van de vlag door wethouder Blok. Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd tussen de Westwijk en Bovenkerk aan de Noorddammerweg. Behalve een grote basisschool biedt het complex ook ruimte aan een peuterspeelzaal en naschoolse opvang. Het nieuwe gebouw wordt medio mei opgeleverd en in het nieuwe schooljaar in gebruik genomen.

Gemeenschappelijk gebruik
De nieuwe school is een zogenaamde Brede School. Dat betekent dat de ruimten door de basisschool, de peuterspeelzaal en de naschoolse opvang gemeenschappelijk worden gebruikt. Zo kunnen de speellokalen overdag door de naschoolse opvang worden gebruikt, en ´s avonds door bijvoorbeeld een toneelvereniging. De keukens van de naschoolse opvang zullen ook door de basisschool gebruikt worden voor kookles. De speelhal van de naschoolse opvang doet gedurende schooltijd dienst als speelhal voor de peuterspeelzaal. Verder is de handvaardigheidruimte van de school bruikbaar als atelier voor de naschoolse opvang. Natuurlijk worden de schoolpleinen (en zo mogelijk ook buitenspelmateriaal) gezamenlijk gebruikt door de basisschool en de naschoolse opvang.
Het nieuwe gebouw is zuinig in energieverbruik, onder andere bij de verwarming van het gebouw. Verder is het gebouw voorzien van een sprinklerinstallatie.

Lokalisering
Opvallend aan het gebouw is de glasgevel. Deze 80 meter lange gevel is ingeklemd tussen de gymzaal aan de zuidzijde en een blok waarin de speellokalen en de ondersteunende ruimte zich bevinden. Omdat de gevel kwetsbaar is, is ervoor gekozen deze zijde en de zuidzijde van het gebouw in het water te plaatsen. Dit geldt niet voor het schoolplein (1000m2), dat tussen het water en gebouw is gesitueerd als een soort voorhof van een kasteel. Het plein is toegankelijk via een houten brug vanaf de Noorddammerweg. De werkzaamheden aan het plein en de waterpartijen zullen pas afgerond worden na het gereed komen van de tunnel onder de Beneluxbaan.