Provincie Friesland

PERSBERICHT

Datum : 28 februari 2003
Nummer: 039

Op 5, 6 en 7 maart 2003 is er het 12e Fries Jeugd Parlement!!!

Zoals u op bovenstaande data kunt zien begint al snel weer het Fries Jeugd Parlement (FJP). Ook dit jaar wordt het gehouden in het Provinsjehûs te Leeuwarden. Uit de hele provincie doen 10 scholen mee die elk vertegenwoordigd worden door 9 leerlingen tussen de 15 en 18 jaar oud. Voor elk van de acht commissies stuurt een school één leerling. De negende leerling zit in de persgroep.

De bedoeling van het FJP is om de jongeren aan den lijve te laten ondervinden hoe het is om statenlid te zijn en om inzicht te krijgen in de provinciale politiek. In drie dagen worden daarom de Staten nagespeeld. Op 5 en 6 maart worden er door de verschillende commissies plannen gemaakt die uiteindelijk op 7 maart voorgesteld zullen worden. Deze vergadering wordt in de Statenzaal van het Provinsjehûs gehouden. Over de voorstellen wordt dan gediscussieerd. De vergadering is openbaar, dus publiek is van harte welkom.

De volgende 8 commissies doen mee aan het FJP

Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting
Voorzitter: Annadet Vellema, Dockinga College Economische zaken
Voorzitter: Aldert Jan de Bruin, Friese Poort Verkeer en vervoer
Voorzitter: Willem Bantema, CSG Comenius
Openbare orde en veiligheid
Voorzitter: Jeanine Reinders, Stellingwerf College Recreatie, toerisme en sport
Voorzitter: Allard Duursma, OSG Singelland
(Multi) Cultureel Fryslân
Voorzitter: Joke Kooistra, Lauwers College
Milieu, natuur en landschap
Voorzitter: Anne Oosting, OSG Sevenwolden
Welzijn en zorg
Voorzitter Nynke Kuipers, PJ Montessori

Er zijn twee ondersteunende groepen die in totaal uit 20 mensen bestaan. Dit zijn de persgroep en de orde & repro-groep. Een lid van de orde & repro-groep zit ook gewoon in een commissie, wat niet het geval is bij een persgroeplid.

Deelnemende scholen 2003
OSG Sevenwolden te Heerenveen
Lauwers College te Buitenpost
Comenius te Leeuwarden
Dockinga College te Dokkum
Piter Jelles Montessori te Leeuwarden
Friese Poort te Leeuwarden
Piter Jelles Aldlân te Leeuwarden
Stellingwerf College te Oosterwolde
RSG Magister Alvinus te Sneek
OSG Singelland te Drachten

Bestedingen van het Fries Jeugd Parlement

Net als voorafgaande jaren heeft het FJP een bedrag van E2500 te

besteden om de aangenomen voorstellen te realiseren. Bovendien is er ook E4500 beschikbaar voor een fietsveilig plan. De commissie Verkeer en vervoer zal hiervoor met een voorstel komen.

Opening en sluiting

Op woensdag 5 maart rond 8.30 uur worden alle delegaties verwacht in het Provinsjehûs. Om 8.45 uur begint de introductie en om 9.00 uur beginnen de commissies te vergaderen. Om 13.30 uur vindt de overdracht van de Voorzittershamer plaats door de Commissaris van de Koningin de heer E.H.T.M. Nijpels aan de Algemeen Voorzitters van het FJP. Vrijdag 7 maart staat in het teken van de Algemene Vergadering. Om 16.30 uur is de sluiting van het FJP door mevrouw A.M. Andriesen. Om 17.30 uur is er een feestelijke afsluiting op een locatie nabij het Provinsjehûs.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tim Althof of Marjan Gerrie Adema. (persgroep FJP) telefoonnummer: 058 - 292 89 11 Of u kunt mailen naar friesjeugdparlement@hotmail.com en tevens kunt u informatie vinden op www.fryslan.nl


---- --