Provincie Utrecht

Persbericht

Conceptontwerp Provinciaal Milieubeleidsplan 2004-2008 vastgesteld

4-3-2003
Het conceptontwerp van het Provinciaal Milieubeleidsplan (PMP) is vandaag vastgesteld. Het is tot stand gekomen in samenwerking met en op basis van discussies met partners en doelgroepen die betrokken zijn bij het vormen en realiseren van het provinciale milieubeleid. Het nieuwe Provinciaal Milieubeleidsplan zal gelden voor de periode 2004-2008.

Bijdragen aan maatschappelijke thema's
De provincie Utrecht wil de milieukwaliteit in onze provincie behouden en waar nodig herstellen. Het PMP geeft de richting voor de komende jaren aan.
Onderwerpen die in het PMP centraal staan, zijn bodem, water, lucht, voorraadbeheer, verstoring en externe veiligheid. Door projecten uit te voeren op deze gebieden, kan bijgedragen worden aan brede maatschappelijke thema's: leefomgevingskwaliteit, gezondheid, integrale veiligheid en biodiversiteit.
De provincie Utrecht wil niet alleen in de eigen provincie werken aan de kwaliteit van het milieu. Met de aandacht voor met name biodiversiteit en de reductie van de uitstoot van CO2 wil zij ook haar bijdrage leveren aan het mondiale milieubeleid. Het PMP gaat ook specifiek in op enkele betrokken doelgroepen: landbouw, bedrijven, consumenten, bouwen & wonen en verkeer. Veel aandacht is er voor een gebiedsgerichte benadering. Per gebiedstype, zoals 'natuur' of 'agrarisch', wordt bekeken welke milieukwaliteit in ieder geval nodig is (basiskwaliteit) en hoe die nog vergroot kan worden (ambitiekwaliteit).

Gemeenten belangrijke partner
De provincie formuleert in het PMP concrete milieudoelen en ook haar eigen rol met betrekking tot de realisatie ervan. Die realisatie wordt verder uitgewerkt in het actieprogramma dat de provincie opstelt. Samenwerking met gemeenten en andere betrokken organisaties zal voor een efficiënte en effectieve uitvoering van de doelen in het PMP essentieel zijn. Milieugedeputeerde Rombouts: "Zij hebben een belangrijke intermediairfunctie. Bij de totstandkoming van het conceptontwerp zijn deze partners dan ook betrokken."Alles wat de provincie in samenwerking met gemeenten gaat realiseren, wordt in overleg tussen beide partijen per regio vastgesteld in een Regionale Activiteiten Agenda Milieu (RAAM).

Op 5 maart zal het conceptontwerp in de Commissie Water en Milieu behandeld worden. Bij de verdere ontwikkeling van het PMP worden de externe partners opnieuw intensief betrokken.
Het ontwerpplan, de volgende stap in het proces, wordt volgens de planning in juni in gedeputeerde staten behandeld.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl