International Data Corporation Benelux


IDC PRESS RELEASE

IT Bestedingen in Nederland daalden 4% in 2002

De Nederlandse IT markt heeft een bijzonder onprettig jaar achter de rug. Zowel de hardware, de software en de servicesmarkt lieten een negatieve groei zien. Onder weinige positieve uitzonderingen bevinden zich outsourcing, LAN apparatuur en smart handheld devices. IDC verwacht in 2003 geen herstel van de markt. Aldus blijkt uit de zojuist verschenen studie "IT Spending by Vertical Markets in the Netherlands, 2001-2006".

Herstel laat op zich wachten

"Nederlandse bedrijven, organisaties en consumenten hebben in 2002 de hand stevig op de knip gehouden. Ook het beloofde land dat de overheid heet, sinds het aankondigde eGovernment serieus te nemen, blijkt niet het land van melk en honing. De nog altijd voortdurende politieke instabiliteit in combinatie met de aankondigingen van zowel reorganisaties als bezuinigingen hebben en houden een verlammend effect op de uitgaven aan informatie technologie", aldus Peter Vermeulen, Research Manager IDC Benelux. De totale Nederlandse bestedingen aan IT namen in 2002 met 3,5% af tot EUR 15,0 miljard. IDC verwacht dat de markt in 2003 met een groei van slechts twee procent zich vrijwel niet herstelt.

De markt voor hardware (PC's, servers en andere hardware) kromp in 2002 met ruim 6% tot EUR 5,3 miljard. Vooral de PC markt liet het afweten met een krimp van rond de 10%. Voor het komende jaar verwacht IDC een nul-groei.

In de dienstenmarkt kon de stevig groeiende markt voor outsourcing (+17%) niet voorkomen dat uiteindelijk de bestedingen lager waren dan in 2001. Uiteindelijk kromp deze markt met 2,5% tot EUR 5,8 miljard. Het zwaarst werden de implementatiediensten getroffen met een daling van 22%. Ook het komende jaar verwacht IDC nog een lichte krimp. Dankzij de verwachte groei van outsourcing zal de dienstenmarkt echter naar verwachting toch nog een kleine 3% groeien.

Ook de markt voor standaardsoftware vertoonde een lichte krimp. De markt kromp met ruim 1% tot net onder de EUR 4 miljard. Vooral de vraag naar tools en systeemsoftware liep terug. In 2003 verwacht IDC een groei van rond de drie procent.

Algemene Informatie

Het rapport IT Spending by Vertical Markets in the Netherlands, 2001-2006 beschouwt de ontwikkelingen op de Nederlandse IT markt en voorziet de bestedingen tot en met 2006. De IT dienstenmarkt wordt verdeeld naar 12 hardware categorieën, 5 dienstenvormen en 8 softwarecategorieën. Met behulp van de bijbehorende pivot table wordt deze informatie verder uitgeplitst naar 25 verticale markten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

IDC Benelux Peter Vermeulen
Research Manager
Tel.: 020-6692721
Email: pvermeulen@idc.com
Copyright IDC, 2001. Unauthorized use is strictly forbidden.