Gemeente Langedijk


Motie van afkeuring krijgt geen steun
05 maart 2003

Met het indienen van een motie keurde de fractie van Hart voor Langedijk/D66 dinsdagavond de handelswijze van het college van burgemeester af als het gaat om de kwestie Leeghwater Kijk en Doe. Hoewel ook andere fracties in de gemeenteraad liever een andere werkwijze van het college hadden gezien, werd de afkeuringsmotie door alle overige raadspartijen als een te zwaar middel gezien. De Partij van de Arbeid voerde vervolgens een motie met een iets mildere toon ten tonele. Daarin werd het college-functioneren betreurd. Ook deze kreeg niet de benodigde voorstemmers.

Het indienen van de motie kwam na een uitgebreid vragenvuur richting het college over het feit dat Leeghwater in februari van de gemeente een brief heeft gekregen waarin kenbaar werd gemaakt dat de ondernemer met onmiddellijke ingang werd gesommeerd de (educatieve) activiteiten in het Langedijker Oosterdelgebied te staken. Deze blijken in strijd met het bestemmingsplan.

Leeghwater Kijk en Doe houdt zich sinds de zomer van 2000 bezig met educatieve activiteiten in het waterrijke Langedijker gebied. Aanvankelijk kon Leeghwater rekenen op de sympathie van de gemeente. In het eerste jaar heeft de gemeente Langedijk scholen namelijk financieel gestimuleerd lespakketten van Leeghwater af te nemen. De activiteiten van Leeghwater spelen zich af op een van de eilanden in het Oosterdelgebied.

Nadat omwonenden zich bij de gemeente beklaagden over (geluids)overlast onder andere veroorzaakt door Leeghwater georganiseerde barbequepartijen heeft de gemeente de naleving op het ter plaatse vigerende bestemmingsplan strikt ter hand genomen. Het bestemmingsplan maakt melding van groen-, ruigte- en vogelbestemming. In de raadsvergadering deed het college wel de toezegging mogelijkheden te onderzoeken om de educatieve activiteiten van de ondernemer verder mogelijk te laten zijn. Deze moeten echter wel passen binnen de bestemmingsplanrichtlijnen.