---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Mariniers oefenen in Biesbosch (Peter Wiezoreck)

Mariniers oefenen in de Biesbosch

05-03-2003

De Biesbosch is deze week het decor van de amfibische oefening "Operatie Ribbon Forrest" van het Amfibisch Ondersteuningsbataljon van het Korps Mariniers. Onder leiding van de commandant van de 1e Boot Compagnie, kapitein Peter de Vreng, beoefenen ongeveer vijftig mariniers de basis amfibische vaardigheden en wordt deze kennis van het personeel in een tactisch scenario aangescherpt. "Eigen training van het personeel is essentieel. We hebben ervoor gekozen in de Biesbosch te oefenen. Het moment is ook goed gekozen want er zijn nu nauwelijks toeristen in het gebied en het vogelbroedseizoen is nog niet begonnen", aldus De Vreng. Normaal houdt de op Texel gelegerde 1e Boot Compagnie zich bezig met onder meer ondersteuning van de infanteriebataljons van de Groep Operationele Eenheden Mariniers uit Doorn en promotieactiviteiten bij evenementen. "Het personeel is daarom laaiend enthousiast over deze oefening."

In het oefenscenario van "Ribbon Forrest" wordt uitgegaan van operationele inzet van de Bootcompagnie in een VN-situatie. Het operatiegebied dat de Nederlandse troepen hebben toegewezen gekregen ligt in de Biesbosch. De Bootcompagnie is opgesplitst in twee gelijke eenheden die bestaan uit een LCVP (Landing Craft Vehicle & Personnel) met een aantal kleinere LCRM (Landing Craft Rubber Motorized)-boten. De eenheden fungeren als tegenstanders voor elkaar en moeten een aantal opdrachten uitvoeren. Hierbij moet gedacht worden aan onder meer "opereren vanuit een Forward Operating Base", verkenningen met de LCRM, strandverkenningen, (individuele) oriëntatieopdrachten en tactische voedselpick-up. "Dit is fantastisch. Op deze manier leert de gehele eenheid, de boten en het personeel, elkaar beter kennen en wordt er veelvuldig samengewerkt. Normaal wordt er veel zelfstandiger gewerkt."

Als onderdeel van de oefening moesten de mariniers eerder deze week de Militaire Vaarschool, die was omgetoverd tot opleidingskamp voor strijders, veroveren. Deze werd door cadetten van de KMA beveiligd. Zo hadden de mariniers een doel en de cadetten een object om te beveiligen. "Dat is ze natuurlijk niet gelukt, dat mag duidelijk zijn," aldus De Vreng met een glimlach. (Foto's: Peter Wiezoreck)

Foto: Mariniers oefenen in Biesbosch (Peter Wiezoreck) Foto: Mariniers oefenen in Biesbosch (Peter Wiezoreck)