Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 4 maart 2003 Publicaties - 4 maart 2003
Gezocht: oudkomers Gemeente gesloten op 11 maart Onderbreking radio- en televisieontvangst Nieuwe bomen in de Merkelbeekerstraat
Beperkte overlast bouw Emmastaete Raadsvergadering van 11 februari 2003
Bouw zorgcomplex Emma gestart De gemeentepagina verhuist! Peuterspeelzalen gaan nauwer samenwerken Laat uw stem horen via het referendum
Vergadering Programmaraad Brunssum Spreekuren wethouders Wethouder Overdijk bezoekt 14-up Night
'Nieuw' jongerenhuis in Brunssum-Noord VERKEER/VERVOER: Koopzondagen 2003 Opheffen parkeerverbod Wieënweg Extra subsidiemogelijkheden voor verenigingen Verkeersmaatregelen Bouw Brede Maatschappelijke Voorziening binnenkort van start Blauw Sjuut opent Lindeplein
Alles wat u wilde weten over Brunssum Werkzaamheden Rimburgerweg Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij Verkeersspreekuur "Liever praten dan bekeuren"
Wijkatlas 2002 op internet SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN: Stedelijke vernieuwing in Brunssum-Noord Brunssum vergoedt prijsstijgingen ReisNet
Een 7,3 voor wonen in Brunssum Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas
Evenementenkalender 2003 Info ReisNet Parkstad Limburg Weekmarkt Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002 Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Hou GFT apart! Bouwen zonder vergunning? Inleveren asbest
Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig? Papier ophalen De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning
Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum' DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK:
Vul uw bouwaanvraag goed in! Dualisme in de gemeentepolitiek Heeft m'n buurman bouwplannen? Inspreekuur voor burgers VEILIGHEID: RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE:
Brunssum wordt veiliger Werkzaamheden Rimburgerweg Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven
Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord "EEN EXPEDITIE NAAR 2015"
---

Gezocht: oudkomers

De gemeente Brunssum zoekt 'oudkomers'. Oudkomers zijn allochtonen die vóór 1998 naar Nederland zijn gekomen en die daarom niet hoeven deel te nemen aan inburgeringscursussen. Daardoor dreigt een belangrijke groep allochtonen maatschappelijk geïsoleerd te raken. De gemeente Brunssum wil daarom, in samenwerking met Welzijnswerk en het Arcus College, extra aandacht geven aan deze groep mensen.

Dat gebeurt in de vorm van het project 'Oudkomers'. Verantwoordelijk wethouder is Jan Steiner.


- Waarom dit project?
"We praten over mensen die jaren geleden naar Nederland zijn gekomen en die moeite hebben om mee te doen in onze maatschappij. Allochtonen die zich nú hier vestigen, worden verplicht om aan inburgeringscursussen deel te nemen. Maar voor oudkomers is er niets geregeld. Als overheid vinden we dat we iets moeten doen."


- Het is een probleem?
"Jazeker."


- Hoe groot?
"In Brunssum praten we over een groep van enkele honderden personen. Maar afgezien van de cijfertjes: het gaat hier om mensen die tegen allerlei obstakels aanlopen waardoor ze, vaak zeer tegen hun zin in, niet de dingen kunnen doen die we in Nederland zo gewoon vinden. En dan heb ik het over maatschappelijke deelname. Werken. Onderwijs volgen. Lid zijn van een vereniging. Naar de dokter gaan als je ziek bent. Op ouderavond komen van de school waar je kind zit. Duizend-en-één dingen die je niet kunt doen omdat je de taal niet spreekt, of omdat je niet weet hoe dingen geregeld zijn in Nederland. Dáárom starten we in Brunssum met dit project."


- Kunt u in enkele woorden aangeven wat zo bijzonder is aan dit 'oudkomers'-project?
"Bijzonder is dat we ons richten op ouders van jonge kinderen, kinderen in de basisschool-leeftijd. Het gaat dus om mensen die, via hun kind, al een duidelijke band hebben met de maatschappij. Die band willen we gebruiken om ze uit de rest van hun isolement te halen. Tegelijkertijd willen we met de cursus bereiken dat de ouders meer betrokken worden bij de scholing van hun kinderen en dat ze vanuit die betrokkenheid hun schoolgaande kinderen motiveren en stimuleren. Dus niet dat ze straks, als de leerplicht erop zit, zeggen: 'ik snap niet wat je aan die school hebt, blijf maar thuis'. Want dan heb je straks wéér een verloren generatie."

"Bijzonder is óók dat het project zo praktisch mogelijk is en blijft. De cursussen zijn geen taalcursussen, het zijn cursussen die je leren hoe je, voor jezelf en je kinderen, kunt meedoen aan het maatschappelijk leven in je eigen wijk, in Brunssum. We leren de mensen taal, ja, maar de woordenschat is direct bruikbaar. We leren ze hoe ons schoolsysteem in elkaar zit, wat ouderavonden zijn, bijvoorbeeld. We leren ze hoe de gemeente, politie en brandweer bereikbaar zijn, hoe ze voor hulp kunnen aankloppen bij dokter, ziekenhuis of apotheek. We brengen ze in contact, via werkbezoeken, met school of buurtcentrum. Wat de deelnemers krijgen, is géén inburgeringscursus Nederland, maar een kans om mee te doen in het leven van de wijk waar ze wonen. Mee te doen als burger, bewoner, consument, vrijwilliger..."


- Deelname aan de cursus is niet verplicht... "Maar ook niet vrijblijvend. Het is een cursus van twee jaar, twee bijeenkomsten per week. Dat kan ook 's avonds zijn. Deelname is gratis en er zijn voorzieningen voor kinderopvang. Je krijgt deskundige begeleiding. Maar wie aan de cursus begint, wordt geacht ook voor de volle honderd procent mee te doen."


- Wanneer gaat de eerste cursus van start?
"Op dit moment zijn we bezig met het werven van deelnemers. Dat doen we via scholen, artsen, het Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk en andere instanties. Ook kijken we nog hoe we de mensen mogelijk rechtstreeks kunnen benaderen. We hopen op 1 juni van dit jaar met de eerste groep van start te gaan."


- Trots als het gaat lukken?
"Natuurlijk. En het gáát ook lukken. Wat me vooral zo aanspreekt in dit project is de snelheid waarmee het op poten is gezet. Alle deelnemende partijen -de gemeente, het Arcus College, het Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk- zijn het hartstikke eens over de problematiek en de aanpak. We hebben een paar keer met elkaar gepraat, er liggen een paar A-viertjes met uitgangspunten, maar voor de rest is het een kwestie van 'geen woorden maar daden'. Het probleem is herkenbaar, de oplossing is praktisch, de uitvoering is laagdrempelig, en de uitkomsten... die leveren alleen maar winst op voor iedereen. En kijk, het gaat er niet om of ík trots ben. Het gaat erom dat we een grote groep mensen leren om trots te zijn op de wijk waar ze wonen, en op hun bijdrage aan de samenleving waar ze al verschillende jaren deel van uitmaken. Uiteindelijk gaat het bij deze cursus erom dat we mensen een stukje zelfbewustzijn meegeven: we maken ze niet alleen wegwijs in onze samenleving, maar zorgen er ook voor dat ze steviger, met veel meer bagage, in het leven staan."

Meer informatie over het project 'oudkomers': Neem contact op met de gemeente Brunssum, mevrouw G. van Riet, telefoon (045) 527 86 94.
---

Beperkte overlast bouw Emmastaete

Eind februari zijn de werkzaamheden gestart voor de bouw van het woonzorgcomplex op het Emmaterrein: Emmastaete. De bouw van dit zorgcentrum, waar straks ruim 200 ouderen en hulpbehoevenden zullen verblijven, zal ongeveer anderhalf jaar duren. De gemeente Brunssum en de aannemer hebben een aantal maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de bouwoverlast voor direct omwonenden zo beperkt mogelijk blijft.

Emmastaete wordt gebouwd op het Emmaterrein, ten oosten van de Akerstraat-Noord. Het centrale gedeelte bestaat uit het zorgcentrum, van waaruit alle zorg wordt verleend. Aansluitend zijn er twee vleugels met aanleunwoningen. Eén vleugel komt in de hoek Akerstraat-Noord/Treebeekstraat, de andere vleugel wordt aangelegd tegen de zuidzijde van de Aristotelesstraat. De hoogte van het complex bedraagt vier bouwlagen (de vleugel aan de Treebeekstraat loopt af naar drie verdiepingen om zo beter aan te sluiten bij de bestaande bebouwing). In totaal biedt het complex 24.000 vierkante meter vloeroppervlakte.

Beperking overlast
Tijdens de bouw vinden vele activiteiten plaats op het bouwterrein en daarbuiten. Plaatsingen van bouwketens en bouwhekken, vrachtverkeer, rooien van bomen, tijdelijke opslag van grond, et cetera. De gemeente Brunssum en de aannemer hebben in overleg een aantal maatregelen genomen om te zorgen dat die overlast tot een minimum wordt beperkt:


- Volgens de eerste bouwplannen zou een deel van het bouwverkeer aan- en afrijden via de Aristotelesstraat. Daar is nu, rekening houdend met de omwonenden, van afgezien. Bouwverkeer zal vooral toegang krijgen tot het bouwterrein via de Akerstraat-Noord.

- Het hele bouwterrein langs de Aristotelesstraat wordt afgezet met bouwhekken zodat sluip-bouwverkeer uitgesloten is.
- De toegang tot één bouwweg was oorspronkelijk gepland aan de Aristotelesstraat. Deze is nu verplaatst naar het begin van de Platostraat, direct achter de rotonde met de Emmaweg en nog vóór de glasbakken. Door deze verplaatsing wordt de Aristotelesstraat ontlast.
- De grond die vrijkomt bij het uitgraven van kruipruimte en parkeergarage wordt opgeslagen op het bouwterrein. In een later stadium wordt die grond verwerkt op het terrein zelf. Er vindt dus geen onnodig (zwaar) transport plaats van materialen.
- Achter Emmastaete wordt een park aangelegd, tegen de Aristotelesstraat gelegen. De aannemer zal de materialen nodig voor de inrichting van dit park zoveel mogelijk aanvoeren voordat daadwerkelijk wordt gebouwd aan het hoofdgebouw en de zijvleugels. Dit voorkomt dat straks de inrichting van het park vanuit de Aristotelesstraat moet gebeuren.

- Aan het begin van de Treebeekstraat, bij het tankstation, komt ook een ingang tot het bouwterrein. Een deel van de Treebeekstraat wordt dan gereserveerd als laad- en losplaats.

- De gemeente zal strikt toezien op naleving van bovenstaande afspraken en maatregelen.

Hoogwaardige zorg
De bouw van Emmastaete zal ongeveer anderhalf jaar duren: per 1 juli 2004 zijn de bouwwerkzaamheden afgerond, zo is de verwachting. Het nieuwe zorgcomplex is in eerste instantie bedoeld voor de bewoners van de huidige bejaardencentra De Kruisberg (Brunssum) en De Schutse (Hoensbroek). Na verhuizing van de bewoners naar het Emmaterrein zullen deze bejaardencentra worden gesloten.
Emmastaete bestaat uit een zorgcentrum (met 96 plaatsen) en twee vleugels met aanleunwoningen (75 woningen). Verder is er ook speciale opvang en woonruimte zowel voor mensen met een verstandelijk handicap als voor mensen met een (zwaar) lichamelijk handicap. Het uitgangspunt van het nieuwe zorgcomplex is ouderen en hulpbehoevenden kwaliteit in wonen en leven bieden, maar hoogwaardige zorg en (medische) begeleiding direct om de hoek.

---

Opheffen parkeerverbod Wieënweg

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om het parkeerverbod aan de zuidzijde van de Wieënweg, ter hoogte van de nummers 1 t/m 21, in te trekken.

Het parkeerverbod is enige tijd geleden ingesteld om de doorstroming in de Wieënweg te bevorderen. Vanwege het aanpassen van de kruising met de Akerstraat eind vorig jaar is de verkeersdrukte in de Wieënweg echter sterk teruggelopen, en daarmee de behoefte aan een betere doorstroming. Daarnaast behoort de Wieënweg ook tot een 30 km/uur-zone. Door het besluit van het college van B&W kan er nu aan één zijde van de straat geparkeerd worden, waarmee tegemoet wordt gekomen aan de wens om meer parkeergelegenheid in deze straat.

Meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente, telefoon (045) 527 86 23 of 527 85 80.

Bezwaar
Tegen bovenstaand besluit kunt u binnen 6 weken na bekendmaking (4 maart 2003) een bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders. Hoe u verder precies bezwaar kunt maken tegen deze beslissing kunt u lezen in de folder 'Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid', die u kunt aanvragen bij de afdeling Voorlichting, telefoon (045) 527 86 33.
---

Blauw Sjuut opent Lindeplein

Op vrijdag 28 februari werd het nieuw ingerichte Lindeplein geopend door de Blauw Sjuut, in bijzijn van burgemeester Clemens Brocken. Voorzitter Max Schmeetz van de Blauw Sjuut en burgemeester Brocken openden het plein door op twee hometrainers plaats te nemen en een slagboom omhoog te 'fietsen'. Het was, voor menige Brunssumer, een feestelijke en kleurrijke start van carnaval 2003.

De reconstructie van het Lindeplein begon in januari 2003 en was gericht op de aanleg van terrassen aan de westzijde van het Lindeplein. Daarvoor was het nodig de rijbaan te verschuiven in de richting van het parkeerterrein, en de kruising Lindeplein/Vijverlaan/Rumpenerstraat en het parkeerterrein anders in te richten.

Tijdens de carnavalsdagen is het Lindeplein volledig vrij voor verkeer. Direct na carnaval zal de groenvoorziening op het Lindeplein worden aangeplant. Het gaat om haagjes met leilindes die komen te staan tussen de terrassen en het weggedeelte. De groenstrook loopt over de gehele lengte van de terrassen -van de Diepenbrockstraat tot bijna aan d'r Brikke-Oave en vormt een vriendelijke, eenvormige afscheiding tussen weg en terras.

Openingsfeest
Op donderdag 20 maart vindt er vanaf 16.00 uur een groot openingsfeest plaats op het vernieuwde Lindeplein. In een volgende editie van de gemeentepagina leest u hier meer over.

---

Gemeente gesloten op 11 maart

In verband met de verkiezingen voor de Provinciale Staten is het gemeentehuis op dinsdag 11 maart 2003 gesloten.
---

11 maart:
Onderbreking radio- en televisieontvangst

Op dinsdag 11 maart vinden werkzaamheden plaats aan de glasvezelkabel die onder het Lindeplein ligt. Als gevolg van die werkzaamheden zal vanaf ongeveer 08.00 uur 's ochtends enkele uren lang in delen van Brunssum de televisie- en radio-ontvangst geheel wegvallen en geen internet-verbinding via de kabel mogelijk zijn.

Mochten de weersomstandigheden op 11 maart slecht zijn, dan zullen de werkzaamheden worden uitgesteld. In dat geval zal een nieuwe datum tijdig worden gepubliceerd.

De gemeente Brunssum vraagt om uw begrip voor eventuele overlast.
---

Vergadering Programmaraad Brunssum

De Programmaraad van Brunssum zal op donderdag 20 maart 2003 om 19.30 uur vergaderen in de Burgerzaal van het Bestuurscentrum, Lindeplein 1 te Brunssum.

De Programmaraad bestaat uit negen leden en heeft de taak te adviseren over de samenstelling van het programmapakket van het kabel-tv net in Brunssum.

Op donderdag 20 maart staan de volgende onderwerpen op de agenda: 1. Opening
2. Notulen vergadering van 29 augustus 2002
3. Correspondentie
4. Mogelijke toevoeging Turner Classical Movies aan programmapakket 5. Mogelijk verwijdering RAI Uno uit het programmapakket 6. Agendapunten en datum volgende vergadering
7. Rondvraag
8. Sluiting

De vergaderingen van de programmaraad zijn openbaar. Iedere geïnteresseerde kan de bijeenkomsten bijwonen.

De programmaraad is bereikbaar via de secretaris. Het adres is: Secretaris Programmaraad Brunssum, H.J. Schanssema, Postbus 250, 6440 AG Brunssum.
Bouw zorgcomplex Emma gestart Nieuwe bomen in de Merkelbeekerstraat Op woensdag 5 maart en donderdag 6 maart worden 55 esdoorns in de Merkelbeekerstraat gekapt. Het gaat om de bomen in het noordelijk deel van de Merkelbeekerstraat, tussen de Vroedschapstraat en de Beekweg. Na de kap worden de plantsoenen gerooid, waarna begonnen wordt met de aanplant van nieuwe bomen en nieuwe onderbeplanting. De werkzaamheden zullen naar verwachting medio april zijn afgerond.

Tijdens de rooiwerkzaamheden zullen, uit veiligheidsoverwegingen, delen van de Merkelbeekerstraat worden afgezet. De wijken De Kling en Klingbemden blijven echter goed bereikbaar voor al het verkeer.

Iep
De esdoorns worden vervangen door de iep. De iep is een klassieke Nederlandse boom die goed past in het statige karakter van de Merkelbeekerstraat. Ook is de iep een boom die voor weinig overlast zorgt: de wortels brengen nauwelijks schade toe aan trottoirs, de bladval in de herfst is beperkt, en de boom is windbestendig, dus kan tegen een stootje. Daarnaast is de iep een relatieve snelgroeier, zodat over pakweg 15 jaar de Merkelbeekerstraat weer het aanzien krijgt van een groene laan. De bomen die de gemeente gaat planten, zijn van een fors formaat, namelijk zo'n 6 meter hoog (uiteindelijk bereiken de bomen een hoogte tussen de 15 en 20 meter). De grootste handicap van de iep -namelijk de bevattelijkheid voor de beruchte iepenziekte- behoort ook tot het verleden: de gemeente Brunssum heeft gekozen voor een iepensoort dat resistent is tegen deze ziekte.

De gemeente maakt van de algehele renovatie van het bomenpark gebruik om ook het onderliggende plantsoen opnieuw in te richten: de bestaande struiken worden weggehaald en vervangen door een nieuwe, gevarieerde aanplant.
Tevens vindt herstel plaats van de stukken wegdek en trottoir die in het verleden beschadigd zijn geraakt door de wortels van de esdoorns. Wanneer dat laatste zal gebeuren, is nog niet bekend.