Gemeente Zwolle

College schaart zich achter plannen museum voor moderne kunst


Datum uitgave: 04-03-2003

Onderwerp: kunst & cultuur

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het financieringsvoorstel om het voormalig Gerechtsgebouw aan te passen voor de totstandkoming van een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Als de Raad dit akkoord in april bekrachtigt, ligt de weg vrij voor de vestigingsplannen van de Hannema de Stuers-organisatie in Zwolle.

Bouwplannen
Een stuurgroep met vertegenwoordigers uit de Provincie, HSF-groep en Gemeente
heeft gewerkt aan de nieuwe structuur van het museum en de huisvesting in Heino/Wijhe, Deventer en Zwolle. In augustus 2002 werden de verbouwingsplannen gepresenteerd. Daaruit bleek dat er meer budget nodig was om de klimatisering en de routing in het pand aan te passen. Begin september werd echter ook gemeld dat er in de plannen geen rekening was gehouden met de aanwezigheid van een sluimerende zwam in het pand. Bij de vorige verbouwing voor het museum De Stadshof was niet het gehele gebouw geklimatiseerd, maar alleen vier grote zalen. De collectie van De Stadshof was geheel anders van aard en stelde ook andere eisen aan het klimaat. De vestiging van de HSF-collectie vereist een totaalaanpassing in de klimatisering om te voorkomen dat de zwam zich verder uitbreidt.

Oplossing binnen het beschikbare budget
De extra kosten van het verbouwingsplan overschrijden de financiële kaders die de Provincie, als hoofdsubsidiënt, heeft gesteld. Hierbij gaat het om de extra maatregelen voor de klimatisering en voorzieningen om de zwam slapende te houden. De enige mogelijkheid om de vestiging van de HSF in het voormalig Gerechtsgebouw mogelijk te maken, is dat de Gemeente als eigenaar van het pand ingeschakeld wordt. De Gemeente heeft gesteld niet in staat te zijn om hiervoor extra middelen vrij te maken. Wel heeft de Gemeente toen aangegeven dat men bereid was om een oplossing te zoeken binnen het beschikbare budget.

Met het beëindigen van De Stadshof is dit subsidiebudget per 2003 beschikbaar gekomen voor de HSF. De Gemeente wil het budget van 2003 en 2004 inzetten voor de investeringen in het pand. In deze jaren worden géén huurkosten in rekening gebracht.

Voor Zwolle is een museum voor moderne en hedendaagse kunst met dit bijzondere karakter ?verzamelaarsmuseum- een bijzondere aanwinst in de culturele infrastructuur. Ook de wens om een goede bestemming te vinden voor dit pand aan de Blijmarkt wordt hiermee vervuld. Door de vestiging in Zwolle krijgt ook de HSF-organisatie een prachtige kans om hun noodzakelijke uitbreiding in een stedelijke omgeving te realiseren.

Bron: Communicatie Datum van 04-03-2003 tot 10-03-2003