Federatie van Ouderverenigingen

Nieuwe PGB-regeling

5 maart 2003

PGB regeling nieuwe stijl bekend!

Op 27 februari werd de PGB regeling nieuwe stijl in zijn geheel bekend. Nu zijn de tarieven duidelijk; per persoon kan dit verschillend uitpakken. Duidelijk is dat verscheidene zorgaanbieders meer per uur vragen dan de budgethouder omgerekend per uur krijgt.

FvO/Naar Keuze staat niet te juichen bij deze regeling. Weliswaar is er nu één regeling en ook krijgt de budgethouder het geld zelf op zijn rekening. Maar budgethouders vonden ook de budgetcategorieën te grof en de hoogte van het budget veelal ontoereikend om goede benodigde zorg in te kopen. Graag had de FvO/Naar Keuze gezien dat alle wensen van budgethouders gehonoreerd waren. Om dat te bereiken is er het afgelopen jaar dan ook met veel inzet overleg gepleegd met allerlei organisaties die met de regeling te maken hebben zoals VWS en College van zorgverzekeringen. Het resultaat waren kleine veranderingen, maar in oktober 2002 waren de voorstellen zo onbevredigend, dat de cliëntenorganisaties zich terugtrokken uit de overleggen met VWS. Onbevredigend waren met name de eigen bijdrage, de indicatiestelling, de waarden van de tarieven, de rechtspositie van budgethouders. Het komende jaar blijft FvO/Naar Keuze de uitvoering van de regeling met argusogen volgen. Waar deze niet deugt, zullen wij dat bij betrokken organisaties aan de kaak stellen.

In maart en april worden er alleen voor de leden van Naar Keuze speciale voorlichtingsbijeenkomsten over PGB nieuwe stijl gegeven. Budgethouders zal gevraagd worden om hun vragen en klachten te melden bij hun ouderverenigingen, maar ook om lokale netwerken te vormen, omdat samen vaak meer wordt bereikt.