Verbond van Verzekeraars

Wetswijzigingen REA en SUWI ook voor verzekeraars van belang

De Wet op de reïntegratie arbeidsgehandicapten (REA) en de Wet Structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI) zijn onlangs op een paar punten gewijzigd. Belangrijkste wijziging in de Wet REA is dat rugtrainingen en traumabegeleiding niet langer volgens deze wet mogen worden gesubsidieerd. Daarnaast is in de Wet SUWI een overgangsbepaling opgenomen, die inhoudt dat werkgevers de zieke werknemer voortaan moeten stimuleren om passende arbeid bij een andere werkgever te zoeken.

De Wet REA heeft tot doel om arbeidsgehandicapten met een blijvende beperking te reïntegreren. In dat kader heeft het kabinet besloten dat rugtrainingen en traumabegeleiding van werknemers niet langer in aanmerking komen voor subsidiëring op basis van de Wet REA. Deze trainingen zijn namelijk gericht op het voorkomen van langdurige uitval en op herstel, en niet op reïntegratie, waarvoor de wet is bedoeld.

Naast deze wijziging in de Wet REA vloeit uit een overgangsbepaling in de Wet SUWI voort dat werkgevers vanaf 1 januari 2003 verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van zieke werknemers om passende arbeid te vinden in het bedrijf van een andere werkgever (de zogenaamde reïntegratie in het tweede spoor). Doordat de werkgever de werknemer hier actief in stimuleert, wordt de kans op reïntegratie vergroot. De bepaling geldt voor alle werknemers die op of na 1 januari 2003 (langdurig) ziek zijn geworden. Voor werknemers die vóór 1 januari 2003 al ziek waren, blijft de oude situatie gelden tot 1 januari 2004. Werkgevers moeten voor werknemers die vanaf 1 april 2002 zijn ziek geworden wel een reïntegatieverslag maken en voor werknemers die tussen 1 januari en 1 april 2002 zijn ziek geworden, moet een reïntegratieplan worden ingeleverd.

De verplichting tot reïntegratie in het tweede spoor geldt verder minimaal zolang het dienstverband duurt (meestal tot twee jaar nadat een werknemer ziek is geworden). Een werkgever is overigens vrij om te kiezen of hij langer dan twee jaar verantwoordelijk wil blijven voor de reïntegratie, met een maximum tot zes jaar.

Bondig, maart 2003