Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

05-03-2003
Grootse jubileumoptocht Alphen

Woensdag 05 maart 2003 - ALPHEN - De 44e carnavalsoptocht in Alphen was groot, lang en hoog. Vaak zo hoog dat het voor de vijftien praalwagens veel stuurmanskunst vergde om de vluchtheuvels, boomtakken en lantaarnpalen te ontwijken. Daarom duurde de optocht een uur langer dan gebruikelijk.
Tussen de wagens namen lopende eenlingen en groepen de lokale ontwikkelingen op de korrel, zoals het Eftelinghuis van Joos Vromans dat volgens de Struivenbakkers geen huis wordt maar een moskee zonder kruis. Diverse groepen grepen terug op het begin van het struivencarnaval en deelden versgebakken eierstruiven uit. In de jeugdoptocht kwamen wagentjes voorbij van echte bouwersgroepjes die nu nog in groep 8 van de basisschool zitten. De jeugdige bouwers hadden allerlei trucs ingebouwd om de omvang van hun wagens aan te passen. Maar dat dalen en stijgen van de figuren vergde veel tijd. Onbetwiste topper van de optocht was de wagen van De Goochems. Hun creatie leek bijna een moderne kermisattractie. Op zijn hoogste punt
-12 meter- tolde een kroon met vier inzittenden door de lucht. Bij de bomen voor het gemeentehuis, slonk het gevaarte weer tot ongeveer 6 meter. De jeugdige makers van de grootste wagens bedienden zich van moderne communicatie- en besturingstechnieken.
In de meeste creaties werd een link gelegd met het 44-jarig bestaan van de Struivenbakkers.