Socialistische Partij

12de congres

`Verbied opties in eigen bedrijf'

05-03-2003 * De SP roept op tot een verbod voor directies en topmanagers om opties in het eigen bedrijf te bezitten. De resultaten van een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam tonen aan dat winstcijfers vaker worden gemanipuleerd door bedrijven waarvan directies en werknemers zelf ook opties bezitten. `De conclusie is onontkoombaar: opties in het eigen bedrijf geven een perverse stimulans om de boel te flessen,' aldus Agnes Kant.

De SP pleit al langer voor een verbod op het bezit van opties in het eigen bedrijf voor directies en topmanagers. Steeds vaker blijken bedrijven in binnen- en buitenland in de problemen te komen omdat managers en directies de verleiding van korte-termijnsuccessen niet kunnen weerstand, hetgeen vaak ten koste gaat van de bedrijfsvoering op de langere termijn.

Kant: Door noodzakelijke investeringen, bijvoorbeeld in research & development, te schrappen of voor zich uit te schuiven, kunnen winstcijfers flink worden opgepompt. Die winstcijfers lijken dan mooi, maar zo'n werkwijze is natuurlijk overantwoord. Managers en directies met opties in het eigen bedrijf kunnen op deze manier ten koste van de toekomst van het bedrijf snel binnenlopen. Die verleiding moet je wegnemen.

zie ook Actueel Kamernieuws