FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten doet Stream eindbod

FNV Bondgenoten doet ICT bedrijf Stream een eindbod in de onderhandelingen over een sociaal plan. De werknemersorganisatie probeert al sinds november 2002 om een sociaal plan af te spreken. Tot nog toe zonder concreet resultaat. Het Sociaal Plan zou moet gelden voor 85 werknemers met een vaste aanstelling, die als gevolg van de reorganisatie bij Stream hun baan verliezen. Stream is onderdeel van de Amerikaanse beursgenoteerde onderneming, Solectron.

Maandagavond bleek, tijdens een druk bezochte ledenvergadering van de bond, dat er maar liefst twee 'final proposals' van de werkgever lagen. Ten eerste een eindbod wat de werkgever aan FNV Bondgenoten heeft gestuurd. Ten tweede eenzelfde eindbod, voorzien van aanvullingen van een hoger niveau, dat aan de ondernemingsraad werd gepresenteerd.

Bestuurder Mariska Stuivenberg:'Dit is een zeer merkwaardige gang van zaken. Onze leden zijn het gedraai van hun werkgever zat. Het hele onderhandelingsproces ademt een sfeer van amateurisme bij de werkgever. Daarnaast probeert de werkgever veelvuldig partijen tegen elkaar uit te spelen, zoals de OR tegen de FNV. We hopen zonder succes.
Het grootste verschil in opvatting zit in de schadeloosstelling en de outplacementkosten. Ook over termijnen waarbinnen de operatie afgerond zou moeten zijn bestaat nog steeds geen helderheid. De mensen blijven hierdoor lang en onnodig in het ongewisse.'

Dat is de reden waarom de leden van FNV Bondgenoten nu zelf maar paal en perk willen stellen door een eindbod te formuleren inclusief data. Het eindbod stemt overeen met wat FNV Bondgenoten gebruikelijk in deze branche afspreekt. Stream krijgt tot maandag 10 maart as. 15.00 uur de tijd om te reageren. Diezelfde avond komen de leden van FNV Bondgenoten weer bijeen om zich te beraden op de stand van zaken.

Vanaf november 2002 probeert FNV Bondgenoten al in overleg te treden met Stream en begin februari 2003 zaten partijen pas om de tafel om te onderhandelen. FNV Bondgenoten verwijt de onderneming dat zij onvoldoende een tweesporenbeleid heeft gevolgd, namelijk enerzijds het binnenhalen van nieuwe opdrachten en anderzijds het planmatig aanpakken van een reconstructie van de onderneming.

Stream is onderdeel van een van oorsprong Amerikaanse beurs genoteerde multinational, Solectron. De Nederlandse vestiging maakt onderdeel uit van Stream International waar 10.000 mensen werken. In Nederland werken nu nog 340 mensen bij Stream. De onderneming biedt Custumer Relationships Management voor klanten als HP, Dell, Wanadoo en 3Com.

Voor nadere informatie:
Mariska Stuivenberg 020 5856178 of 06 20493044


05 mrt 03 13:47