Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Voortgang van een oplossing voor ouders online

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-K-U-2359856

5 maart 2003

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kant (SP) over de voortgang bij een oplossing voor Ouders Online (2020307310).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Voortgang van een oplossing voor ouders online
1. Voortgang van een oplossing voor ouders online

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kant over de voortgang bij een oplossing voor Ouders online (202020307310)

1.
Is er al een besluit genomen over een eenmalige subsidie voor de website Ouders Online om een doorstart mogelijk te maken? Zo nee, waarom niet? Wanneer verwacht u dat er wel een besluit genomen kan worden.)

1.
Een eerste subsidie aanvraag van de Stichting Vrienden van Ouders Online voor een door- startsubsidie is afgewezen (bijlage 1). De reden hiervoor was enerzijds een gebrekkige fi- nanciële transparantie van de BV Ouders Online en twijfels over de toekomstige bedrijfsvoe- ring en anderzijds het ontbreken van een levensvatbare opvatting over de te leveren dien- sten door de BV Ouders Online in de toekomst. Door diverse particuliere donaties en subsi- dies is het acuut uit de lucht gaan van www.ouders.nl voorkomen. Op het ogenblik ben ik bezig het aanbod van Internet sites voor de jeugd in kaart te brengen, en subsidiestromen daaromtrent te harmoniseren. In dat kader zijn de gesprekken tussen Ouders Online en het Ministerie van VWS momenteel gericht op de verkenning van de mogelijkheid van onder- steuning via bijvoorbeeld het onafhankelijke Platform Jeugdgezondheidszorg. Dit moet resul- teren in een subsidieaanvraag vóór 1 juni 2003 aan het platform.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Het bestuur van de Stichting
Vrienden van Ouders Online
Bocht van Guinea 32
2515 MA Den Haag

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag DJB/APJB-2362112
Bijlage(n) Uw brief d
subsidie doorstart kosten

Geacht bestuur,

Met uw brief van 6 januari 2003 heeft u de Staatssecretaris van VWS een aanvraag voor een subsidie doen toekomen vergezeld van een begroting, een jaarrekening 2001 van de BV Ouders Online en een financieel overzicht van uw Stichting. Aanleiding voor uw verzoek waren Tweede Kamervragen (2020303200) over de mogelijkheid van subsidie voor een doorstart met als doel het zelfstandig voortbestaan van de website Ouders Online. Naar aanleiding hiervan bericht ik u het volgende.

Alvorens inhoudelijk op uw aanvraag in te gaan, is het van belang eerst stil te staan bij de formele criteria waaraan een project moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie. In dat verband wil ik uw aandacht vestigen op de regelgeving die van toepas- sing is op het welzijnsbeleid. Voorts zal ik het beleidskader aangeven waarin uw aanvraag dient te passen.

Op het welzijnsbeleid is de volgende regelgeving van toepassing: de Welzijnswet 1994 (Stb.1994, 447), het Bekostigingsbesluit welzijnsbeleid (Stb.1994, 909) en de Subsidierege- ling welzijnsbeleid (Stcrt. 1995, 250).
Om voor subsidie in aanmerking te kunnen komen dient een activiteit (behalve het voldoen aan de procedurele verplichtingen neergelegd in het Bekostigingsbesluit welzijnsbeleid en de Subsidieregeling welzijnsbeleid) te passen binnen de (reikwijdte van de) Welzijnswet 1994 en de beleidsprioriteiten zoals neergelegd in de welzijnsnota "Werken aan sociale kwaliteit in de jaren 1999-2002".

Postbus 20350 Bezoekadres: Correspondentie uitsluitend Internetadres: 2500 EJ DEN HAAG Parnassusplein 5 richten aan het postadres www.minvws.nl Telefoon (070) 340 79 11 2511 VX DEN HAAG met vermelding van de Fax (070) 340 78 34 datum en het kenmerk van deze brief.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blad
2
Kenmerk
DJB/APJB-2362112

Ik heb de door u aangeleverde (financiële) stukken bestudeerd. Op basis van deze stukken en de met u gevoerde gesprekken (16 december 2002, 7 februari 2003), kom ik tot de con- clusie dat door een gebrekkige financiële transparantie van de BV Ouders Online en twijfels over de toekomstige bedrijfsvoering er momenteel te weinig zekerheden zijn die er op wijzen dat een zelfstandig voortbestaan van de BV Ouders Online op lange termijn mogelijk is.

Op grond van deze overwegingen wijs ik de betreffende subsidieaanvraag hierbij af.

Ondanks de subsidieafwijzing vanwege de gebrekkige financiële transparantie, wil ik wel mijn waardering uitspreken voor de informatie die geboden wordt via de website www.ouders.nl.

Ook voor de overheid zijn er uitdagingen op het terrein van voorlichting aan ouders en kinde- ren rond gezondheid en opvoeding. Verschillende instellingen binnen het veld van het (lo- kaal) jeugdbeleid zoals consultatiebureaus, onderwijsinstellingen, maatschappelijk werk, etc geven hier vorm aan. De opkomst van internet speelt hier sinds een paar jaar een groeiende rol.
Uw organisatie is daar een goed voorbeeld van. Het lijkt mij verstandig dat uw organisatie aansluiting zoekt bij de andere landelijke spelers op dit terrein. Daarom stel ik u voor op korte termijn in elk geval uw samenwerking met de Landelijke Ver- eniging voor Thuiszorg (LVT) uit te bouwen en idealiter ook met GGD-Nederland. De infor- matievoorziening van de LVT is namelijk via de consultatiebureaus gericht op dezelfde doel- groep als Ouders Online.

Het ministerie van VWS heeft een aantal taken waaronder informatievoorziening opgedragen aan het zojuist opgerichte onafhankelijke Platform JGZ. Ik stel voor dat u - samen met de LVT - bij het Platform JGZ een voorstel indient voor informatievoorziening via het internet aan ouders over opvoeding en gezondheid. Het Platform JGZ zal dit voorstel beoordelen. Op korte termijn zal ik het Platform JGZ op de hoogte te stellen van uw plannen, waarbij ik mijn waardering voor www.ouders.nl zal uitspreken.

Wij zullen de Tweede Kamer op de hoogte stellen van deze uitkomst.

Een belanghebbende kan tegen een beschikking bezwaar maken op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). U kunt bezwaar maken door een bezwaarschrift in te dienen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetge- ving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag.

Een bezwaarschrift moet binnen de termijn van zes weken ingediend worden. Deze termijn gaat in één dag na de dagtekening van de beschikking.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Blad
3
Kenmerk
DJB/APJB-2362112

Het bezwaarschrift wordt ondertekend door de indiener en bevat: · de naam en het adres van de indiener,
· de dagtekening,
· een omschrijving van de bestreden beschikking, bijvoorbeeld door vermelding van het zaaknummer, briefkenmerk en datum of door bijvoeging van een kopie van de be- schikking,
· de reden waarom u bezwaar maakt.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
namens deze,
de Directeur-Generaal Welzijn & Sport,

drs. M.P. van Gastel