De Unie


MTB: CAO onderhandelingen - een herkansing?

5 maart 2003 - De CAO onderhandelingen, een herkansing? De onderhandelingen dreigen af te glijden naar het ritueel van twee jaar geleden. De echte inhoudelijke onderhandelingsronde over de nieuw af te sluiten MTB CAO is op 4 maart traditioneel geëindigd.

Nadat op 18 februari over en weer de ingediende wijzigingsvoorstellen voor de CAO zijn toegelicht, hebben partijen zich in de tussenliggende periode beraden hoe op constructieve wijze een nieuwe CAO tot stand zou moeten kunnen komen.

In ieder geval is het de inzet van De Unie en de overige bonden, zeker gezien de huidige stand van de economie, om daadwerkelijk snel tot een akkoord te komen. Zo is de inzet van de bonden dan ook geweest. Zoals bekend liggen de wederzijdse voorstellen ver uit elkaar en zonder werkelijk ruimte aan elkaar te bieden zouden ellenlange onderhandelingsrondes weer voor de hand liggen. Wij kozen voor een heldere en openingsbiedende eerste reactie. De door ons geboden mogelijkheden en tegemoetkomingen werden door de werkgevers in dank en met open armen ontvangen.

Na vrij lange schorsing, op verzoek van de werkgevers, kwam de koude douche. Op nagenoeg geen enkel punt werd tegemoet gekomen aan de door ons ingediende wensen. Zelf hielden werkgevers vast aan alle door hen, veelal verslechterende wijzigingsvoorstellen.

Om nu vandaag, weer in te gaan op veelal uren durende schorsingen met op millimeter lijkende toenaderingspogingen leek ons geen goed idee. Om gestand te doen aan onze inzet om gezamenlijk op een constructieve wijze tot een principe akkoord te komen, betekende dat wij werkgevers hebben voorgesteld om nu een week de tijd te nemen om hun reactie op ons openingsbod te heroverwegen.

Aanstaande maandag 10 maart worden de onderhandelingen voortgezet.

Enige lichtpuntjes:
In principe bestaat er overeenkomst over voortzetting van de kinderopvangregeling, en is de volstrekte nullijn ten aanzien van de inkomensverbetering verlaten. Dit geldt overigens uitsluitend indien er een totaal akkoord wordt bereikt.

Over wet poortwachter, werken op zaterdag en zondag, extra scholing voor 45+ ers inlevering vakantie dag bij 2e ziekmelding, enz, enz, bestaat nog geen duidelijkheid. In principe is wel overeenstemming mits onderdeel van een totaal akkoord over kinderopvang en een heffing voor verbeterende employability maatregelen.

Het woord is nu aan de werkgevers, gebruik de herkansingstijd.

Met vriendelijke groet,

Jan Verbaan


* Intropagina Metaal en Technische Bedrijfstakken (Metaalnijverheid)
woensdag, 5 maart 2003