Gemeente Hoogeveen

5 maart 2003

* Presentatie schetsen Laan in Erflanden *
* Commissies vergaderen *

* Collecten *

* Geen spreekuur *

* Oud papier *

* Voorzieningen voor minder-validen *

* Wees wijs met afvalwater *

* Seniorenritten in Hoogeveen *

* Gids van scholen primair onderwijs is weer uit. *
* Excursie op de oude begraafplaats *

+ Kapvergunningen *

+ Ingekomen bouw- en sloopaanvragen *
+ Verleende bouw- en sloopvergunningen *
+ Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening *
+ Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

+ Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

Op beurs Bouwplan 2003

Presentatie schetsen Laan in Erflanden

De gemeente presenteert drie gloednieuwe schetsen van de Laan in Erflanden. Dat gebeurt tijdens de beurs Bouwplan 2003, die vrijdag en zaterdag wordt gehouden. De gemeentelijke stand is te vinden op het Erflandenplein, waar meer informatie is te vinden over het openbaar gebied in Hoogeveens nieuwste woonwijk.

De Laan in Erflanden is het pad dat straks dwars door Erflanden loopt, van oost naar west en alleen voor voetgangers en fietsers.

In elk woonmilieu krijgt de Laan een ander accent. In het weidemilieu krijgen de beide bermen gras met linden. In tuinstad zien we er twee hagen bij komen, en in het bosmilieu worden de bermen ingeplant met bodembedekkers en linden. Bij de linden gaat het om een grote, brede soort.

De Laan wordt vooralsnog gebruikt voor de aan- en afvoer van bouwmaterialen. Pas aan het eind van de wijkontwikkeling (niet eerder dan 2005/2006) zal de definitieve inrichting volgen.

Computerpresentatie

Nieuw in de gemeentelijke stand Erflanden is verder een computerpresentatie, onder het motto: 'Erflanden, zo mooi is 't al!' U kunt hierin foto's zien van o.a. speelplaatsen, al gebouwde woningen en de fietsbrug. Samen met de aanwezige maquette in de stand kunt u zo een goed beeld krijgen van de gehele wijk.

Buurtbeheer

In de stand is verder Buurtbeheer De Weide aanwezig. Zij kunnen u vertellen wat Buurtbeheer samen met bewoners doet aan het verder verbeteren van de leefbaarheid. Zo zijn er twee speelplaatsen gerealiseerd waaraan velen in de wijk, onder coördinatie van Buurtbeheer, hebben meegewerkt.

Woningtypes

De projectontwikkelaars van Erflanden, Bouwfonds Ontwikkeling en Heijmans Vastgoed, completeren het Erflandenplein. U kunt in deze stands terecht voor informatie over de nieuwste woningtypes.

Website

Op de gemeentelijke website over Erflanden, leest u het laatste nieuws over de wijk. Het adres is www.erflanden.hoogeveen.nl.

Overige bouwprojecten

Behalve over Erflanden kan de gemeente geïnteresseerden ook globaal informeren over alle nieuwbouwplannen in heel Hoogeveen. Het gaat hierbij om kaveluitgifte door de gemeente in de toekomst, maar vooral over welke ontwikkelaar/makelaar wat wanneer waar aanbiedt. Een handig overzicht op papier is in de stand te verkrijgen.

Zo zal de geluidswal tussen de snelweg en de wijk Erflanden er in de toekomst uitzien.

Commissies vergaderen

De commissie Omgeving vergadert maandag 10 maart in de raadszaal in het gemeentehuis in Hoogeveen. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere:

* Jaarverslag Regiovisie 2002.

* Parkeren in centrum Hoogeveen.

* Wijzigingen in het betaald en vergunningparkeren in het centrum van Hoogeveen.

* Autoloze zondag.

* Projectopdracht en plan van aanpak Centrumgebied Krakeel.
* Planschade (voorstel afwijzing verzoek planschade J. Pol.
* Bekostigingsbesluit Buitenvaart II.

De commissie Bestuur vergadert donderdag, 13 maart in de raadszaal in het gemeentehuis in Hoogeveen. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere:

* Stand van zaken organisatieontwikkeling.
* Wijziging IZA Nederland-regeling in verband met het voornemen de werkorganisatie van IZA te fuseren met die van zorgverkeraar VGZ
* Beslispunten bij strategische keuze en aanbevelingen notitie risicobeheer en kantelmoment repressieve organisatie van de brandweer Hoogeveen.

* Reglement voor het presidium. Taakverdeling tussen het presidium van de raad, het fractievoorzittersoverleg en de werkgroep bestuurlijke vernieuwing en de positie van de griffier.
* Delegatie en dualisme. Het intrekken van de van rechtswege vervallen delegatiebesluiten en het uitbreiden van de delegatie van de bevoegdheid tot het af- en toewijzen van planschadeclaims.
* Regeling voor onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid van het bestuur.

* Instelling rekenkamercommissie. Het instellen van een rekenkamerfunctie is als gevolg van de Wet dualisering in 2006 verplicht.
korte nadere informatieve toelichting geven.
voorlichtingscentrum

Collecten

Deze week wordt gecollecteerd voor het Nationaal Jeugdfonds/Jantje Beton. Volgende week gaan collectanten langs de deuren voor het Nationaal Reuma Fonds

Geen spreekuur

Het spreekuur van wethouder S. de Haan op maandag 10 maart komt te vervallen. De spreekuren van de overige collegeleden gaan wel door. De burgemeester en wethouders houden elke maandag spreekuur van 13.30 uur tot 14.30 uur. Voor een afspraak kunt u bellen met 291255 (de wethouders) of 291253 (de burgemeester).
Oud papier
Donderdag 6 maart
Basisschool De Krullevaar. Het oud papier wordt opgehaald vanaf 18.30 uur.

Basisschool Het Palet. De containers staan op de parkeerplaats aan de Kemperstraat (voormalige Herman Bavinckschool) en op de parkeerplaats achter de Praxis aan de Griendtsveenweg.

Van 18.00 tot 19.30 uur is er iemand bij de container om te helpen.

Vrijdag 7 en zaterdag 8 maart

Vereniging Dorpsbelangen Fluitenberg. Vanaf 13.00 wordt het papier opgehaald in Fluitenberg-Oost. Zaterdag 8 maart wordt er vanaf 10.00 uur in het overige gedeelte van Fluitenberg ingezameld. Zaterdagmorgen kunt u ook oud papier brengen naar de papiercontainers bij het dorphuis Het Overschotje.

Dinsdag 11 maart

Basisschool 't Spectrum. Het papier wordt vanaf 18.30 uur opgehaald.

Woensdag 12 maart

Basisscholen 't Kofschip en De Schuthoek. Vanaf 18.00 uur komen de afhalers bij u langs in Schutlanden en Erflanden. Het papier graag gebundeld of in stevige dozen aan de straat zetten (niet in vuilnis- of andere plastic zakken)

11 maart: statenverkiezingen
Op dinsdag 11 maart kunt u weer naar de stembus. Dit keer gaat het om de verkiezingen voor provinciale staten. Alle kiesgerechtigden hebben inmiddels een oproepkaart ontvangen en een lijst met de kandidaten voor provinciale staten.
De stembureaus gaan op dinsdag 11 maart om 7.30 uur open tot 21.00 uur. In Assen is 's avonds een grote uitslagenavond. Vanaf 20.30 uur is iedereen welkom in het provinciehuis. Op een scherm zullen de binnenkomende uitslagen getoond worden.
Uitslagen Hoogeveen op website
Op de avond van de verkiezingen kunt u vanaf circa half tien de eerste uitslagen voor Hoogeveen verwachten op de gemeentelijke website (www.hoogeveen.nl). Er is op 11 maart geen verkiezingencafé in het raadhuis van Hoogeveen. Veel Hoogeveense raadsleden zullen de uitslagenavond in het provinciehuis willen bijwonen, vandaar. Op de website van de provincie (www.drenthe.nl) is een stemwijzer opgenomen. Meer informatie over de provinciale verkiezingen kunt ook vinden op de website www.ukomttochook.nl.

Voorzieningen voor minder-validen
In het Voorlichtingscentrum in het raadhuis kunnen blinden en slechtzienden de kandidatenlijsten voor de provinciale statenverkiezingen in braille lezen. Er zijn ook kandidatenlijsten in een grote letter. In de stembureaus zijn op 11 maart maatregelen genomen om de toegang voor minder-validen te regelen. Minder-validen kunnen zich zo nodig laten helpen bij het uitbrengen van hun stem door een lid van het stembureau of een familielid.

Wees wijs met afvalwater

Gelukkig kennen we in Nederland een goed systeem voor het lozen van afvalwater en het zuiveren ervan. We hebben er allemaal baat bij dat dit systeem zo goed mogelijk werkt, en tegen zo laag mogelijke kosten. Ook u kunt een handje helpen door te voorkomen dat de zuiveringsinstallatie (van het waterschap) en het riool (van de gemeente) te zeer belast raken.

* Gebruik uw toilet niet als afvalbak.

Om storingen en verstoppingen in het riool te voorkomen. Doekjes, slipjes, e.d. gooi je weg in de afvalbak, niet in het toilet.
* Gooi vloeibaar vet niet weg via de gootsteenafvoer.
Hierdoor ontstaat vervetting van het rioolwater en daarmee een belasting van het rioolstelsel en de zuiveringsinstallatie.
* Gebruik niet te veel wasmiddel.

Ook hierdoor krijg je vervetting.

Voor meer informatie kunt u bellen met het gemeentelijk voorlichtingscentrum, 291256.

Seniorenritten in Hoogeveen

Bent u 55 jaar of ouder en hebt u een rijbewijs, dan kunt u ook dit jaar weer meedoen aan de seniorenritten. De organisatie voor verkeersveiligheid 3VO houdt deze ritten op 10 en 15 april 2003. De gemeente Hoogeveen draagt bij in de kosten.

De seniorenrit is een verkeerstest, speciaal voor ouderen. De test is opgezet omdat ouderen relatief vaak slachtoffer zijn in het verkeer. De oorzaak hiervan kan de rijstijl zijn, maar ook onbekendheid met nieuwe ontwikkelingen als rotondes en gewijzigde verkeersregels.

De deelnemer rijdt onder begeleiding van een rij-instructeur een route met de eigen auto door Hoogeveen. De rondrit duurt drie kwartier. De instructeur geeft tips voor het verbeteren van de rijstijl. Ook wordt een reactietest, een gehoortest en een theorietoets afgenomen.

Geen examen

De seniorenrit is geen examen. U verliest dus nooit uw rijbewijs. De eigen bijdrage is 12. De gemeente Hoogeveen betaalt de overige kosten. Er kunnen maximaal 35 ouderen meedoen. Automobilisten van 55 jaar en ouder die aan de test willen meedoen, kunnen zich opgeven bij mevrouw H. te Winkel, 3VO afdeling Hoogeveen, (tel. 0528 - 263745).

Gids van scholen primair onderwijs is weer uit.

Bij zo'n 800 gezinnen in de gemeente Hoogeveen is de gids van scholen voor primair onderwijs op de deurmat gevallen. De gids geeft informatie over alle dertig basisscholen en de twee scholen voor speciaal basisonderwijs in de gemeente. Zo kunnen ouders van kinderen in de voorschoolse leeftijd op een eenvoudige en verantwoorde wijze een school voor hun kind kiezen.

De gemeente heeft het boekje toegezonden aan alle ouder/verzorgers van kinderen die in 2003 3 jaar (zijn ge)worden. Daarnaast is de gids in te zien bij buurtbeheer, de huisartsenpraktijken, de bibliotheken, de stichting Kinderopvang, bureaus Jeugdzorg, de peuterspeelzalen en het Voorlichtingscentrum in het gemeentehuis.

Alle gegevens op een rij

In de gids zijn van elke school te vinden de zakelijke gegevens, de visie/uitgangspunten, het onderwijskundig en pedagogisch beleid en de toekomstplannen, vooral op onderwijskundig gebied.

Daarnaast staan er enkele artikelen in over het gemeentelijk onderwijskansenbeleid, de 'brede school', de leerplicht(ambtenaar) en de internationale opvang klas voor allochtone nieuwkomers (de prismagroep).

De uitgave van de gids is een initiatief van alle scholen voor primair onderwijs.

Hebt u de gids niet ontvangen dan kunt u contact opnemen met het Voorlichtingscentrum van de gemeente Hoogeveen, telefoon 291256.

Excursie op de oude begraafplaats

De Bibliotheek Hoogeveen en de Historische Kring Hoogeveen houden zaterdagmiddag 15 maart een excursie op de oude begraafplaats in Hoogeveen. De rondleiding is voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de plaats en de daarbij horende grafcultuur.

Dit jaar jaar staat de landelijke boekenweek in het kader van de dood. De Bibliotheek Hoogeveen zocht daarom contact met amateurhistoricus Albert Metselaar en Marga Zwiggelaar, conservator van het Museum de 5000 Morgen. Zwiggelaars kennis van de kunsthistorische en funeraire elementen werd gekoppeld aan Metselaars onderzoek naar de geschiedenis van de begraafplaats en de daarmee samenhangende religieuze geschiedenis. Aangevuld met poëzie van derden waarin dood en afscheid een rol speelt (o.a. van Albert Steenbergen, Adriana Winkelman en Delia Drupsteen), is een onderhoudend programma ontstaan.

De excursie begint zaterdag 15 maart om 14.00 uur bij de ingang van de begraafplaats op de oostkant van de Zuiderweg. De deelname is gratis. U hoeft zich niet van te voren aan te melden. De bibliotheek zorgt voor een kraampje met een en ander voor de inwendige mens. Mededelingen
Kapvergunningen
De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verstrekt aan:
* S. Wachtmeester, De Zende 58, Hoogeveen, voor een berk;
* Schotsman, Het Hoge Holt 31, Hoogeveen, voor een berk;
* De gemeente, sector MOW, voor het kappen van 35 lindes staande aan de Dorpsstraat in Elim.
Tegen deze verleende vergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.
Ingekomen bouw- en sloopaanvragen

* Bakker T., uitbreiden van een keuken en bijkeuken, Ferdinand Bolstraat 2a

* Kremer W., bouwen van een erker, De Wulp 28
* Schonewille B., uitbreiden van een woning, Bossemaat 23, Pesse
* Perdok J., wijzigen van de voor- en achtergevel, Rigel 32
* Arends W., uitbreiden van de woning, Klaverkamp 7
* Pater K., plaatsen van een carport, Juffrouw Kiestraweg 6
* Meppelink R., uitbreiden van een woning d.m.v. het bouwen van een bijkeuken, Hoveniersland 23, Noordscheschut
* IJmker K., plaatsen van een dakkapel op de woning, Tarwekamp 5
* Wilde de A.J., bouwen van een tuinhuisje, De Wulp 29
* Daniëls J.P.G., plaatsen van een carport, Algol 14
* Tuincentrum Strijker, bouwen van een opslagruimte, Krakeel 26b, Noordscheschut

* Meerholz H.H., plaatsen van een clubhuis/kantine, Bentincksdijk
* Huizen van J.H., uitbreiden van een woning, De Vos van Steenwijklaan 70

* IJmker K., plaatsen van een kap op de garage, Tarwekamp 5
* Hooijer S., plaatsen van een kap op de garage, Hoveniersland 27, Sloopmeldingen
(met toestemming)

* Kat M., slopen van geschroefde hechtgebonden asbestbevattende dakdelen op de woning, van Leeuwenhoekstraat 134
* Roo H., slopen van geschroefde hechtgebonden asbestbevattende golfplaten dak schuur, Kerkhoflaan 3, Hollandscheveld
* Seinen J.A., slopen van geschroefde hechtgebonden asbestbevattende dakplaten houtstek, van Galenstraat 4
Verleende bouw- en sloopvergunningen

* Betech B.V., uitbreiden van een bedrijfspand, Europaweg 20
* Hooijer A., bouwen van een woonhuis met een loods, Buitenvaart 1719

* Akse H.G.J., uitbreiden van een woning, Leeuweriklaan 70
* Stroo B.T., bouwen van een erker, Rietland 3
* Bouwbedrijf Fieko, uitbreiden van een woning, Hennepkamp 10
* Bouw- en aannemersbedrijf H. Veld v.o.f., vergroten van een woonhuis, Eenendertigste Wijk-N 10, Hollandscheveld
* Kleiman H., plaatsen van een antennemast, Wethouder Robaardstraat 22

* Woonconcept Projectontwikkeling B.V., verbouwen van diverse woningen, De Snikke 29, 31 en 33

* Mulderij H., wijzigen van de voor- en achtergevel, Wolgrasstraat 24, Hollandscheveld

* Vos G., uitbreiden van een woning, Aardenburg 10
Bouwvergunning met instandhoudingtermijn

* Hepping J., tijdelijk plaatsen van stacaravan, Middenraai 48b, Nieuweroord
Sloopvergunning

* Gemeente Hoogeveen (OSW/Bouwkunde), slopen van een zoutopslagruimte, De Vos van Steenwijklaan 75
Toepassing artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Noordscheschut ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:

* M. Mulder, voor het tijdelijk plaatsen van een stacaravan op het perceel Bieslook 5 te Noordscheschut

Het bouwplan ligt met ingang van 6 maart 2003 gedurende twee weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen tegen het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 3 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de bestemmingsplannen Schutlanden West 6^e uitwerking en Noordscheschut ten behoeve van de volgende bouwaanvragen:

* H. van der Pol, voor het bouwen van een serre aan de woning De Punter 43 te Hoogeveen;

* Bouwbedrijf Fieko, voor het bouwen van een woning boven de winkel Zwarte Dijkje 26 te Noordscheschut;

* Bouwbedrijf Fieko, voor het uitbreiden van de woning Otto Zomerweg 35 te Hollandscheveld.

De bouwaanvragen liggen met ingang van 6 maart 2003 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze omtrent de aanvragen bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan Landelijk Gebied ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:

* Drentse-Overijsselse Coöperatieve Kaas BA, voor het bouwen van een ketelhuis op het perceel ten oosten van de Mr. Cramerweg en ten zuiden van de Rijksweg A37 te Hoogeveen.

De bouwaanvraag ligt met ingang van 6 maart 2003 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn/haar zienswijze omtrent de aanvraag bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.