Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 052
Datum: 04-03-02

Nieuwe nota sociaal-economisch beleid 2003-2006:

Provincie zal ook buiten Kompasgelden om

vernieuwende sociaal-economische activiteiten van

Fries bedrijfsleven steunen

Activiteiten op sociaal-economisch gebied die niet voldoen aan de Kompas-criteria maar die niettemin van belang zijn voor de structuurversterking van de Friese economie, kunnen door de provincie financieel worden ondersteund. Dat staat onder meer in de nota sociaal-economisch beleid 2003-2006 die gedeputeerde staten gisteren hebben vastgesteld. In de nota wordt daarbij de nadruk gelegd op activiteiten die kennisontwikkeling, innovatie en internationalisatie van het bestaande bedrijfsleven stimuleren.

De nota sociaal-economisch beleid 2003-2006 is het vervolg op het sociaal-economisch beleidsplan van 1999 en kan worden beschouwd als een verbijzondering van en aanvulling op het ontwikkelingsprogramma Kompas voor het Noorden voor de provincie Fryslân.

De nu vastgestelde nota vormt daarmee het provinciale handvat voor het beantwoorden van de vraag wat in Fryslân op sociaal economisch gebied moet worden aangepakt en wat al of niet met behulp van Kompasgelden wordt gefinancierd.

Gedeputeerde staten kiezen voor een offensieve uitwerking van de beleidsuitgangspunten samen met andere partners als werkgevers- en brancheorganisaties, gemeenten, werknemersorganisaties en intermediaire organisaties, zoals de Friese Kamer van Koophandel. De rol van de provincie daarin is stimulerend, enthousiasmerend en financierend.

Behalve het verlenen van (financiële) impulsen aan kansrijke en de economie versterkende projecten wil de provincie actief nieuwe samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en kennisinstellingen opsporen en benutten.

Verder wil de provincie ruimtelijk-economische knelpunten buiten de 2 kernzones oplossen. Een recent voorbeeld daarvan betrof de ontwikkeling van het voormalige UTD-terrein te Akkrum dat dankzij provinciale medefinanciering wordt geherstructureerd.

De nota sociaal-economisch beleid 2003-2006 is totstandgekomen na diepte-interviews met vertegenwoordigers van op het sociaal-economisch terrein werkzame organisaties. Voor hen werd ook een workshop gehouden waarin over de uitkomsten van de interviews werd gediscussieerd.

Voor de zomervakantie organiseert de provincie een workshop ICT waarvoor belangrijke spelers uit het veld (waaronder marktpartijen) worden uitgenodigd om hun visie te geven.

Provinciale Staten spreken zich op 19 maart uit over de nota sociaal-economisch beleid 2003 tot en met 2006.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735.

---- --