Regering.nl

5 mrt 2003
Kabinet betreurt affaire rond prinses margarita

Het kabinet is 'onaangenaam verrast' door de publiciteit die prinses Margarita en haar echtgenoot hebben gezocht. 'De affaire is zeer betreurenswaardig voor alle partijen'. Dat heeft minister-president Balkende gezegd.

De minister-president reageerde tijdens een persconferentie op de recente interviews van prinses Margarita en haar echtgenoot, Edwin de Roy van Zuydewijn. Het kabinet toont zich bezorgd over de manier waarop het echtpaar naar buiten is getreden.

Beschuldigingen van het echtpaar dat gesprekken met hen door de Koningin of door de Rijksvoorlichtingsdienst werden opgenomen noemde Balkenende ongegrond en onjuist.

Dossier sociale dienst
In de interviews heeft het paar ook gesteld dat informatie uit het dossier van De Roy van Zuydewijn bij de sociale dienst, onrechtmatig ter kennis van de familie van de prinses is gekomen. Volgens de minister-president is het gebruikelijk dat de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) en de (voormalige) Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) informatie inwinnen over personen, die (gaan) trouwen met een lid van de Koninklijke Familie. Volgens Balkenende is dat ook in het geval van de heer De Roy van Zuydenwijn gebeurd. In dit verband is zijn dossier bij de sociale dienst van Amsterdam ingezien. 'De activiteiten van de DKDB en de BVD zijn geschied binnen de taakopdracht van beide diensten. De resultaten hiervan zijn gewisseld met de Koninklijke Familie', aldus Balkenende.

Meer informatie:

- Verklaring minister-president Balkenende (pdf)
- Antwoorden op Kamervragen, 18 februari (pdf)
- Antwoorden op Kamervragen, 27 februari (pdf)
© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst