Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Naar een kleiner en evenwichtiger ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt in de komende jaren een organisatieverandering plaats. Het doel is ten eerste om te komen tot een op de toekomst en de omgeving toegesneden organisatiestructuur. Dit betekent dat het ministerie van vier naar drie directoraten-generaal gaat, te weten een directoraat-generaal voor de Openbare Dienst, een directoraat-generaal voor Koninkrijksrelaties en Bestuur en het directoraat-generaal Openbare Orde en Veiligheid. Ten tweede is het doel een vernieuwde compacte staf in een shared service BZK te realiseren, waarbij gemeenschappelijke dienstverlening het uitgangspunt is.
---

Op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vindt in de komende jaren een organisatieverandering plaats.

Het doel is ten eerste om te komen tot een op de toekomst en de omgeving toegesneden organisatiestructuur. Dit betekent dat het ministerie van vier naar drie directoraten-generaal gaat, te weten een directoraat-generaal voor de Openbare Dienst, een directoraat-generaal voor Koninkrijksrelaties en Bestuur en het directoraat-generaal Openbare Orde en Veiligheid. Ten tweede is het doel een vernieuwde compacte staf in een shared service BZK te realiseren, waarbij gemeenschappelijke dienstverlening het uitgangspunt is. Uiteindelijk moet dit leiden tot een efficiencybesparing van 10 procent voor de stafdiensten in een periode van ca. drie jaar. In 2002 heeft de Stuurgroep Efficiency Staf BZK, onder voorzitterschap van Martin van Rijn, een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden tot verbetering van de bedrijfsvoering van het kernministerie. Dit onderzoek is begin 2003 afgerond en heeft de bouwstenen geleverd voor deze
efficiencymaatregelen.

Tot slot is het streven dat het ministerie van BZK in de toekomst beschikt over kleine control-staven voor de directoraten-generaal en een controlvoorziening op centraal niveau.

Komende maand wordt door een projectteam een plan van aanpak voor de aanpassing van de hoofdstructuur opgesteld. Voor de inrichting van de staforganisatie wordt een ontwerp gemaakt dat 1 november 2003 klaar moet zijn. Het streven is om in de zomer van 2003 de eerste stappen te zetten voor de samenvoeging van de stafdiensten en de hergroepering van de directoraten-generaal.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -