Gemeente Capelle a/d IJssel

Monumentale bomen in kaart

De gemeente is bezig met het in kaart brengen van alle monumentale en waardevolle bomen. Veel van deze bomen zijn in 2000 al in kaart gebracht. Het is de bedoeling dat binnenkort de inventarisatie wordt afgerond. Met het maken van deze inventarisatie wil de gemeente de bijzondere bomen in Capelle beter onderhouden en beschermen. Daarvoor zal de gemeente de raad dan ook een voorstel doen. Daarnaast maakt deze inventarisatie ook onderdeel uit van een voorstel om de procedure voor een kapvergunning te vereenvoudigen.

Een monumentale boom is een boom die ouder is dan 50 jaar én van een bijzondere soort is, een bijzondere vorm heeft of beeldbepalend is voor de omgeving. Een waardevolle boom is meestal jonger, maar heeft wel een of meer van de overige kenmerken van een monumentale boom. Daardoor kan de boom wellicht in de toekomst wel aangemerkt worden als monumentale boom.

Kent u een monumentale boom?
Kent u een bijzondere boom binnen de gemeente of heeft u er één in uw tuin? Geef deze dan op aan de gemeente. U kunt dit doen door een brief of e-mail te sturen met daarin zoveel mogelijk gegevens over de boom. De gemeente is onder andere geïnteresseerd in de leeftijd, de soort, de plaats en de stamomtrek op 1 meter hoogte. Wanneer de boom aan de criteria voldoet, komt hij ook op de lijst van monumentale bomen. Er wordt dan ook een foto van gemaakt zodra de boom weer bladeren heeft.

U kunt uw reactie richten aan:
gemeente Capelle aan den IJssel,
unit Beheerplanning
t.a.v. Angelique Hoppezak
Postbus 70
2900 AB Capelle aan den IJssel
Of: a.hoppezak@capelleaandenijssel.nl