Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 5 maart 2003
Nummer: 2003-05

Deelnemers WLTO Actie Bouwasbest in Wester-Koggenland ontvangen gemeentelijke subsidie

De gemeente Wester-Koggenland draagt haar steentje bij aan de Actie Bouwasbest West-Nederland van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO). De gemeente verstrekt deelnemers uit deze gemeente namelijk vierkante meter verwijderd asbest. Het gaat hierbij om asbest uit, op en om gebouwen bij agrarikrs en particulieren. De regeling geldt alleen voor deelnemers aan de Actie Bouwasbest en voor asbestdaken groter dan 35 vierkante meter. In Wester-Koggenland is 100.000 vierkante meter asbest aanwezig. Gemeente en WLTO hopen met het verwijderen van het asbest, het gezondheidsrisico en de maatschappelijke kosten bij bijvoorbeeld brand terug te dringen. De subsidieregeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2002. Hierdoor krijgen ook de deelnemers van 2002 een tegemoetkoming.

Uit onderzoek in 2000 bleek dat er op agrarische bedrijven aanzienlijke hoeveelheden asbest is te vinden. Om deze hoeveelheden binnen afzienbare tijd tegen een aantrekkelijke prijs te kunnen verwijderen, is samenwerking gezocht met een aantal partijen. Dit samenwerken is in 2001 op kleine schaal geprobeerd in West-Friesland. Deze pilot heeft goed uitgepakt en is daarom als Actie Bouwasbest uitgebreid naar Noord- en Zuid-Holland. Gemeenten spelen een belangrijke rol in deze actie. Zij zorgen namelijk voor een vereenvoudigde administratie bij het verlenen van de vergunningen voor asbestverwijdering. Vaak wordt een collectieve sloopvergunning afgegeven, wat een aanmerkelijke kostenbesparing oplevert. De gemeente Wester-Koggenland gaat nog een stapje verder en draagt nu dus ook financieel een steentje bij. Dit is een positieve impuls om de 100.000 vierkante meter asbest in deze gemeente zo snel mogelijk verwijderd te krijgen.

Stichting Asbestverwijdering

Naar aanleiding van de uitkomsten van bovengenoemd onderzoek heeft de WLTO in mei 2001 de Stichting Asbestverwijdering West-Nederland opgericht. Deze stichting wil een bijdrage leveren aan het oplossen van de asbestproblematiek bij agrarische bedrijven en wel op een maatschappelijk verantwoorde en economisch haalbare manier. WLTO-leden kunnen door deze actie het asbest volgens de regels en tegen een concurrerende prijs uit hun stallen en schuren laten verwijderen en een nieuw dak laten plaatsen. Agrarikrs die geen lid zijn van de WLTO en particulieren die gebouwen bezitten die oorspronkelijk een agrarische functie hadden, kunnen ook een offerte aanvragen Er is een brochure beschikbaar met daarin informatie over de Actie Bouwasbest, financiering en aansprakelijkheid, wettelijke richtlijnen en de gezondheidsrisico's van asbest. U kunt deze aanvragen bij de WLTO Infolijn, tel. 023 51 62 360 en bij de deelnemende gemeenten.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht