Productschap Wijn

Nieuws

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 3, jaargang 2003

Door René van Heusden

ZUID-AFRIKA: OOGST 2003
Zuid-Afrika verwacht dit jaar een oogst te realiseren die uit zal komen op een volume van een kleine 1.140.000 druiven. Dat is wat minder dan de 1.185.000 ton die nog in december geschat werd. De oogst zal in totaal 874,1 miljoen liter sap opleveren. Dit zal behalve voor wijn ook gebruikt worden druivensap, concentraat en distillaten. Ondanks de bijstelling naar beneden gaat het nog steeds om een grote oogst. In vergelijking met 2002 zal die ruim 5% hoger uitvallen. Naar verwachting zal de kwaliteit goed zijn. Het groeiseizoen kende een koele winter en een koel begin van de zomer. Mede hierdoor verliep op sommige plaatsen de bloei enigszins ongelijkmatig, maar het effect hiervan was slechts marginaal. Ook positief was het uitblijven van ziektes in de wijngaard.

AUSTRALIË: REGEN NA ZONNESCHIJN
Australië is eind februari van het ene uiterste in het andere terechtgekomen. Werden grote delen van het land maandenlang geplaagd door droogte, op met name 20 en 21 februari zorgde zware regenval voor de nodige problemen bij de pluk. De overvloedige regen heeft ervoor gezorgd dat de door de droogte en hitte kleine en gestresste druifjes zich plotseling volzogen met het lang verwachte water. Veel van de druiven namen echter zo veel water op dat ze barstten. Dit is onder meer gebeurd in kwalitatief vooraanstaande gebieden zoals McLaren Vale en Barossa Valley. Ook is het gevaar toegenomen van schimmelaandoeningen als meeldauw en botrytis. In hoe verre de oogst als geheel hierdoor getroffen is, valt voorlopig nog te bezien. De pluk duurt namelijk nog tot in april.
Hoe dan ook, Australië zal dit jaar een stapje terug moeten doen. Het zal naar schatting 1,37 miljoen ton druiven oogsten. Dat zou neerkomen op een daling met 14% ten opzichte van 2002. En het zou ook de eerste daling betekenen na zeven jaar van al maar stijgende opbrengsten. Hopelijk zal dit voor de Australiërs niet het begin inluiden van zeven magere jaren na de voorgaande vette.

OOSTENRIJK: INTRODUCTIE DAC WIJNEN
Oostenrijk kent sinds 1 maart j.l. een nieuwe categorie wijnen. Ze dragen behalve hun herkomstaanduiding ook de vermelding DAC. Deze afkorting staat voor Districtus Austria Controllatus. De primeur voor het dragen van de vermelding is naar het Weinviertel gegaan, Oostenrijks grootste wijnbouwregio. Ongeveer 500 producenten zijn ermee gaan werken.
DAC is van toepassing op wijnen met een duidelijk gedefinieerd smaakprofiel dat als karakteristiek beschouwd wordt voor het herkomstgebied en het druivenras. De bedoeling hiervan is de consument houvast te bieden bij het kopen van een bepaald type wijn. In het geval van het Weinviertel gaat het om de grüner veltliner, die daar de helft van de totale aanplant uitmaakt. DAC-wijnen moeten om te beginnen voldoen aan de wettelijke eisen voor Qualitätswein en minimaal 12% alcohol bevatten. Verder worden ze getest in de vorm van een strenge proeverij om te zien of ze voldoen aan het gewenste smaakprofiel. Ze moeten over een würzig-pfeffrige smaak beschikken, volledig droog zijn en sporen van hout dragen. DAC-wijnen mogen uitsluitend in flessen van 0,75 liter op de markt gebracht worden. Het is de bedoeling dat andere gebieden het voorbeeld van het Weinviertel zullen volgen.

SPANJE: SPECTACULAIRE COMEBACK RIOJA
Rioja heeft in 2002 een historisch afzetvolume bereikt van meer dan 250 miljoen hectoliter. De verkoop is de afgelopen twee jaar met 56% gestegen en heeft zich daarmee ruimschoots hersteld van de dramatische dalingen in 1999 en 2000. Van de 250 miljoen hectoliter werden er 178 in Spanje zelf verkocht en 72 in het buitenland. De uitvoer naar Nederland steeg in 2002 tot 26.506 hectoliter, 41% meer dan in 2001! In het recordjaar 1998 nam Nederland overigens nog ruim 42 duizend hectoliter af.
Een opmerkelijk gegeven is ook dat de afzetstijging van Rioja zich vooral heeft voorgedaan in het segment van gerijpte wijnen (crianza, reserva en gran reserva). De afzet van crianza steeg met 17%, die van reserva met 15%. Deze tendens is te verklaren door de groeiende specialisatie van Rioja-bodegas in gerijpte wijnen.

SPANJE: NIEUWE OOGSTJAREN RIOJA OP DE MARKT
Rioja presenteerde de officiële waarderingen voor recente jaren van de typen crianza, reserva en gran reserva die onlangs op de markt zijn gekomen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen het jaar als geheel en beoordelingen van individueel geteste wijnen. Voor het type crianza was het oogstjaar 1999. Dit jaar kreeg het predikaat goed. Het werd gekenmerkt door moeilijke weeromstandigheden tijdens het groeiseizoen. Van de wijnen scoorde bijna tweederde zeer goed. Voor de reserva van 1998 luidt de jaarwaardering zeer goed, met ruim tweederde van de wijnen op het niveau excellent. 1996, het jaar van de gran reserva, moet het eveneens stellen met zeer goed. Dit jaar miste op een haar na het predikaat excellent van de twee voorgaande jaren. Van de individuele gran reservas kreeg trouwens wel 83% de waardering excellent. Nog in Rioja werd de zanger Julio Iglesias onderscheiden met de eretitel Vriend van Rioja.

ITALIË: BERLUSCONI GRIJPT NAAST WIJNGOED IN TOSCANE Premier Silvio Berlusconi van Italië mag dan een machtig en invloedrijk man zijn, hij krijgt toch niet altijd zijn zin. Berlusconi stond op het punt om voor circa 10 miljoen euro een klein wijngoed bij Montalcino te kopen. Het ging om Castello di Valone, gelegen in een zeer goed gedeelte van Montalcino. Tot nu toe deed het kasteeltje dienst als hotel. Van de in totaal 15 hectare grond zijn er 5 recentelijk aangeplant met druiven, waarvan 1,5 bestemd voor Brunello. (Tussen haakjes: de prijs van een hectare grond met recht op de DOCG Brunello di Montalcino ligt rond 1 miljoen euro.) Door nog onbekende redenen is de verkoop, die zo goed als rond leek, toch nog afgeketst. De druiven moeten dus zuur geweest zijn voor wijnliefhebber Berlusconi.

WETENSCHAP: WIJN HELPT LEVERCIRROSE VOORKOMEN
De nieuwsbrief van het Office International de la Vigne et du Vin (OIV) meldt een opmerkelijk bericht uit de wereld van het medisch onderzoek. De conclusie van een studie bij leverpatiënten wees uit dat niet alle alcoholische dranken een even groot risico op leveraandoeningen veroorzaken. Wijn blijkt al vast een gunstige uitzondering op die regel. Op precies te zijn: wie zo nodig excessief wil drinken (!?) heeft minder kans op cirrose bij consumptie van wijn in plaats van distillaten. Het is overigens niet een levensstijl die door de onderzoekers per se wordt aanbevolen


Copyright © 1996-2003 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum