Ingezonden persbericht

Nieuwe opleiding bedrijfshulpverlener

IJSSELSTEIN, 20030305 -- Nog steeds voldoen veel bedrijven niet aan de eisen die de Arbo-wet stelt op het gebied van Bedrijfshulpverlening. Ieder bedrijf dient medewerkers in dienst te hebben die in staat zijn als Bedrijfhulpverlener (BHV'er) op te treden. Een BHV'er moet bij brand en ongevallen direct hulp kunnen verlenen en in afwachting van de komst van brandweer of ambulance de schade zoveel mogelijk beperken. Het niet voldoen aan de Arbo-wetgeving kan voor bedrijven ernstige gevolgen hebben. Want elk uur overlijden er wel mensen als gevolg van een hartprobleem en iedere dag onstaat wel ergens brand.

Eén van de belangrijkste redenen waarom veel bedrijven de Bedrijfshulpverlening nog steeds niet goed hebben geregeld, is dat de opleiding een te groot beslag op het personeel legt. Met name in het midden- en kleinbedrijf is het moeilijk om medewerkers enkele dagen te missen als ze op cursus moeten. De IJsselsteinse ondernemingen Van Ast Advies in Brandbeveiliging (al jaren actief op het gebied van Bedrijfshulpverlening) en The Competence Group (specialist in digitaal opleiden) hebben daarom de handen ineen geslagen en een nieuwe cursusaanpak ontwikkeld. Deze nieuwe aanpak legt een minimaal beslag op de cursisten en hun afwezigheid wordt verkort van twee dagen naar een dag.

De nieuwe opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. Het theoretische deel is door The Competence Group in een eigentijds zelfstudiepakket gegoten. Dit pakket bestaat uit een cd-rom met daarop een multimediale, interactieve cursus met uitgebreide zelftoetsmogelijkheden. Cursisten kunnen de theorie in hun eigen tempo en op een tijdstip dat hen het best schikt volgen. Zodra de cursist met behulp van een zelftoets heeft vastgesteld de stof voldoende te beheersen, volgt een dag praktijkopleiding die door Van Ast Advies in Brandbeveiliging wordt verzorgd. Tijdens deze dag oefent de cursist een aantal vaardigheden zoals het blussen van een brand, het verbinden van wonden, reanimatie enz. De praktijkdag wordt afgesloten met de certificering die beschreven wordt in het Brandbeveiligingsconcept Bedrijfshulpverlening, uitgegeven door Ministerie van Binnenlandse Zaken / Directie Brandweer en Rampenbestrijding.