Regering.nl

VIJF NIEUWE VERDENKINGEN VAN KLASSIEKE VOGELPEST

In de Gelders Vallei zijn mogelijk nog vijf bedrijven getroffen door de klassieke vogelpest. Eerder wezen testen uit dat op het geruimde pluimveebedrijf in Laren waarschijnlijk geen sprake was van de ziekte.

De vijf nieuwe bedrijven zijn gelegen in de gemeenten De Glint, Woudenberg en Barneveld. Daarmee komt het totaal op 23 verdachte bedrijven.

Omdat het bedrijf in Laren waarschijnlijk niet besmet is met de klassieke vogelpest hoeven de overige pluimveebedrijven in de zone van een kilometer rond het bewuste bedrijf niet te worden geruimd. Uit de testen blijkt wel dat op twee van de verdachte bedrijven in de Gelderse Vallei daadwerkelijk sprake is van de klassieke vogelpest.

Dat schrijft minister Veerman (LNV) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief gaat de minister in op de voortgang van de aanpak van de vogelpestcrisis.

Ruimingscapaciteit
De minister erkent in de brief dat de ruimingscapaciteit bij de aanvang van de crisis te beperkt is geweest. Daarom is gezocht naar aanvullende ruimingsmethoden, waarbij onder meer de hulp van het buitenland is ingeroepen. Dit heeft er toe geleid dat de capaciteit van enkele tienduizenden dieren per dag op maandag, vanaf donderdag moet zijn uitgebreid tot 250.000 dieren per dag.

Alternatieven
Alternatieve ruimingsmethoden moeten volgens de minister voldoen aan minimumeisen voor wat betreft de risicos voor verspreiding van het virus, de effectiviteit en snelheid van doding, het milieu en de arbeidsomstandigheden.

Het doden van de kippen in slachterijen binnen de zone van tien kilometer rond de verdachte bedrijven is voor de minister geen optie. Bij de bestrijding van de vogelpest in Italië bleek dat niet kon worden uitgesloten dat bedrijven langs de aanvoerroutes naar de slachterijen op deze manier kunnen worden besmet.

Ook het (preventief) vaccineren van de dieren is geen haalbare optie, omdat vaccinatie pas resultaat heeft als het virus eerst geheel is uitgebannen. Hiervoor is ook geen onderscheidende test voor handen. Bovendien is vaccinatie buitengewoon arbeidsintensief en tijdrovend, waarvoor in de huidige situatie de capaciteit ontbreekt.

Stand van zaken
Woensdagavond moeten veertien verdachte bedrijven geruimd zijn. Het ruimen gaat 24 uur per dag door. Na het ruimen van alle verdachte bedrijven zullen de bedrijven in de zone van een kilometer worden geruimd. Het ruimen van alle pluimveebedrijven in een zone van drie kilometer acht de minister niet nodig.

Om toezicht te houden op een zorgvuldige behandeling van de dieren tijdens de ruimingen heeft de minister een commissie ingesteld onder leiding van prof. Dr. C. Wensing. Verder schrijft de minister dat de Nederlandse aanpak van de klassieke vogelpest wordt onderschreven door de Europese Commissie en door de leden van de Standing Comittee for the Food Chain and Animal Health.

Bron:
Brief aan de Tweede Kamer

Dossiers
Klassieke vogelpest
Zie het origineel http://www.regering.nl/actuee...SourcePageID=7466 .