Koninklijke Ahold


Ahold bevestigt nieuwe kredietfaciliteit

"Belangrijke stap voor het stabiliseren van de financiële positie van Ahold," zegt voorzitter Raad van Commissarissen

Zaandam, 5 maart 2003 - Ahold maakt vandaag bekend dat de onderneming een nieuwe doorlopende kredietfaciliteit - verstrekt door ABN Amro, Goldman Sachs, ING, JP Morgan en Rabobank - is overeengekomen. De faciliteit biedt een totaal aan leningen ter waarde van EUR 2,65 miljard. Daarnaast zullen de banken van de onderneming een extra back-up faciliteit bieden van EUR 450 miljoen ter ondersteuning van de bestaande securitisatieprogramma's van USD 850 miljoen, zoals hieronder beschreven. Ahold maakte de toezeggingen van de financiële instellingen voor de verkregen nieuwe kredietfaciliteit en back-up faciliteit, met een gezamenlijke waarde van EUR 3,1 miljard, bekend op 24 februari 2003.

Henny de Ruiter, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ahold, zei: "Het overeenkomen van deze nieuwe kredietfaciliteit is een belangrijke stap voor het stabiliseren van de financiële positie van Ahold en toont aan dat de onderneming blijvend kan beschikken over aanzienlijke liquide middelen. We zijn zeer verheugd over dit blijk van vertrouwen van de kredietgevers, evenals over de voortdurende steun van Ahold's huidige leveranciers. Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, voelen we ons gesterkt door de beslissing van de kredietgevers om verder te gaan en blijven we optimistisch over de vooruitzichten van de onderneming. Dankzij deze nieuwe kredietfaciliteit kan de onderneming zich nu richten op de ontwikkeling van lange-termijn-oplossingen voor de problemen die zijn voortgekomen uit de verslagleggingskwesties die Ahold recentelijk bekend heeft gemaakt."

De heer De Ruiter verklaarde verder: "Ahold beschikt over geweldige bedrijven - zoals Stop & Shop en Albert Heijn - met een sterke marktpositie, een aanzienlijke vermogenspositie, sterke cash-flow, trouwe klanten en toegewijde medewerkers. We blijven gericht op het voldoen aan de wensen en behoeften van onze klanten - waar dan ook - naar ons beste kunnen."

De kredietfaciliteit, met een termijn van 364 dagen vanaf 24 februari 2003, biedt twee tranches van krediet. Onder de ene tranche kan direct USD 1,285 miljard plus EUR 600 miljoen worden geleend. De tweede tranche, met een waarde van USD 915 miljoen, wordt beschikbaar gesteld op het moment dat aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Tot deze voorwaarden behoort het beschikbaar stellen aan de kredietgevers van de gecontroleerde en goedgekeurde jaarrekeningen over 2002 van The Stop & Shop Supermarket Company en Albert Heijn B.V. voor 31 mei 2003 en van de gecontroleerde en goedgekeurde jaarrekening over 2002 van Ahold voor 30 juni 2003. Deze jaarrekeningen moeten tevens tijdig gereed zijn om de beschikbaarheid van de eerste tranche te laten voortduren.
Onder de faciliteit verschuldigde bedragen worden gegarandeerd door Ahold N.V. en enkele van haar werkmaatschappijen. Bovendien worden de leningen van de eerste tranche gedekt door het verpanden van de aandelen van Ahold's belangrijke Nederlandse en Amerikaanse retailwerkmaatschappijen.

Ahold verwacht de nieuwe faciliteit aan te wenden voor de terugbetaling van bepaalde uitstaande schulden en voor algemene werkkapitaaldoeleinden. De onderhandelingen van Ahold hebben geresulteerd in een rente-dekkingsverhouding per kwartaal van 2,25 voor de nieuwe kredietfaciliteit.

Zoals eerder bekendgemaakt, zijn de banken betrokken bij de securitisatieprogramma's van de debiteurenpositie van U.S. Foodservice akkoord gegaan met een verlenging van de programma's tot de laatste week van april 2003. Ahold verwacht dat de back-up faciliteit indien nodig voldoende ondersteuning biedt voor de securitisatieprogramma's. Beschikbaarheid van de back-up faciliteit is behoudens afronding van definitieve documentatie en naleving van de normaal geldende voorwaarden.

Zoals eerder aangekondigd, hebben de controlerende accountants van Ahold de onderneming op de hoogte gesteld van het feit dat zij het werk aan de jaarrekening van Ahold over 2002 hebben opgeschort, hangende de uitkomst van de onderzoeken naar de onregelmatigheden in de verslaglegging die zijn aangetroffen bij U.S. Foodservice en de omstandigheden rond het niet verstrekken van bepaalde relevante informatie met betrekking tot de consolidatie van ICA Ahold en verschillende andere huidige of voormalige Ahold joint ventures. Deze onderzoeken zijn momenteel in volle gang en Ahold zet zich in om de onderzoeken af te ronden en te doen wat nodig is om de werkzaamheden van de controlerend accountants te doen hervatten.

Er zijn tevens onderzoeken gestart door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (de commissie van toezicht op het effecten- en beurswezen) naar de kwesties die Ahold bekendmaakte op 24 februari 2003. Ahold heeft deze kwesties eerder onder de aandacht gebracht van deze regelgevende instanties en verleent volledige medewerking aan deze onderzoeken.

In verband met het aangaan van de nieuwe kredietfaciliteit en ter verdere versterking van Ahold's financiële positie, heeft Ahold besloten geen slotdividend voor gewone aandelen over het boekjaar 2002 uit te keren.

Ahold Corporate Communicatie: 075-659 5720


---

Bepaalde uitspraken in dit persbericht zijn 'forward-looking statements' in de zin van het Amerikaanse effectenrecht en Ahold beoogt dat deze vallen onder de zogeheten 'safe harbors'. Deze forward-looking statements omvatten, maar zijn niet beperkt tot, de verwachtingen met betrekking tot Ahold's financiële positie en vooruitzichten, verwachtingen met betrekking tot de aanwending van de leningen die onder de faciliteiten worden opgenomen, verwachtingen met betrekking tot de beschikbaarheid van diverse faciliteiten, verwachtingen met betrekking tot de voortdurende steun van financiers en leveranciers, Aholds vermogen om lange-termijnoplossingen te ontwikkelen voor haar recente problemen en verwachtingen met betrekking tot de hervatting van accountantsdiensten. Deze forward-looking statements zijn onderhevig aan risico's, onzekerheden en andere factoren waardoor de werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen ten opzichte van toekomstige resultaten welke tot uitdrukking zijn gebracht in de forward-looking statements. Belangrijke factoren die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten aanmerkelijk verschillen van de informatie tot uitdrukking gebracht in deze forward-looking statements omvatten de mogelijkheid van Ahold te voldoen aan de voorwaarden van de kredietfaciliteit, de mogelijkheid van Ahold te voldoen aan de (opschortende) voorwaarden van de tweede trekking onder de nieuwe kredietfaciliteit en de nieuw backupfaciliteit,
Aholds vermogen om lange-termijnoplossingen te ontwikkelen voor haar recente problemen, de behoefte van Ahold aan liquiditeit die groter zou kunnen zijn dan de verwachte behoefte en de bedragen die beschikbaar zijn onder haar krediet faciliteiten, de mogelijkheid de onderzoeken af te ronden en accountantsdiensten te doen hervatten, de bereidheid van financiers en leveranciers hun steun te blijven geven evenals andere factoren aangehaald in Aholds publieke mededelingen. Veel van deze factoren zijn voor Ahold niet beheersbaar en evenmin voorspelbaar. Gegeven deze onzekerheden, wordt de lezer geadviseerd behoedzaam om te gaan met dergelijke forward-looking statements, die uitsluitend geacht worden te zijn gedaan per de datum van dit persbericht. Voor een meer gedetailleerde uiteenzetting van deze en andere risico's en factoren wordt verwezen naar Aholds meest recente jaarverslag (Form 20-F). Ahold neemt, tenzij daartoe gehouden ingevolge toepasselijk effectenrecht, geen verplichting op zich om gewijzigde forward-looking statements te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van dit persbericht.
Buiten Nederland is Koninklijke Ahold N.V. - dit is haar statutaire naam - bekend onder de naam "Royal Ahold" of eenvoudigweg "Ahold".
---

Koninklijke Ahold N.V
Postbus 3050
1500 HB Zaandam
tel: +31 (0)75 659 57 20
fax: +31 (0)75 659 83 02
http://www.ahold.nl