EDISON STICHTING

Mark Knopfler wint Edison Oeuvreprijs Internationaal

Hilversum, 28 januari 2003

Gitarist, zanger en componist Mark Knopfler zal op 6 maart aanstaande, tijdens de uitreiking van de Edison Music Awards 2003, de Oeuvreprijs Internationaal in ontvangst nemen voor zijn gehele oeuvre. De 53-jarige Knopfler maakt al sinds 1977 platen, eerst met zijn groep The Dire Straits en de laatste jaren voornamelijk solo. Met zijn unieke en zeer herkenbare stijl van gitaarspelen heeft hij een eigen plek in de popgeschiedenis gecreëerd en is hij een voorbeeld voor vele jonge gitaarspelers. Mark Knopfler zal met zijn band ook optreden tijdens de awardshow op 6 maart.

De Edison Oeuvreprijs Nationaal gaat dit jaar naar René Froger. Dit maakte de voorzitter van de Edison Stichting, Kees van Weijen, eind vorige week persoonlijk aan hem bekend. Evenals Knopfler zal ook Froger op 6 maart zijn prijs in ontvangst nemen.

KNOPFLER
De loopbaan van Mark Knopfler (12-8-1949) begint in 1977 als leider van het bandje The Cafe Racers, waarvan de naam al snel wordt omgedoopt in The Dire Straits. De groep valt op door hun afwijkende en laidback-stijl in een tijd dat Punk het bepalende genre was. Nederland is het eerste land dat The Dire Straits in de armen sluit en waar de single Sultans of Swing een hit wordt. De rest van de wereld volgt snel. De albums volgen elkaar in de loop van de tijd in rap tempo op en worden steeds succesvoller. In 1985 brengt Dire Straits het album Brothers in arms uit, het eerste album dat op de nieuwe drager Compact Disc de platina status behaalt.

Maar ook solo is Mark Knopfler dan al actief. In de jaren tachtig regelmatig als componist voor soundtracks van films. Het thema van de film Local Hero, getiteld Going Home, wordt in 1983 zelfs zijn eerste solohit. In de jaren negentig maakt hij ook steeds vaker volwaardige albums waarvan zijn laatste The Ragpicker's Dream heet. Dat hij nog steeds ongekend populair is blijkt wel uit het feit dat hij in mei 2003 drie uitverkochte concerten in de Heineken Music Hall zal geven.

FROGER
Het predikaat 'Nederlandse megaster' was voor het eerst van toepassing op René Froger. Met een carrière van 15 jaar, een continue stroom van mooie en vernieuwende albums en overal uitverkochte optredens is hij een voorbeeld voor beginnende muzikanten. Meer dan 15 cd's heeft hij gemaakt, met muziek speciaal voor hem geschreven of met prachtige bewerkingen van al bestaande liedjes. Met zijn cover, Winter in America, brak hij definitief door in 1988. Sindsdien scoort hij hit na hit. Daarvan kwamen 40 rechtstreeks in de top 40. Froger won reeds een Edison in 1994 toen hij optrad met de toen nog onbekende Celine Dion.

DE EDISON MUSIC AWARDS 2003
De Edison Music Award is de prijs van de Nederlandse muziekindustrie voor een album van bijzondere kwaliteit en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De prijs is te vergelijken met bijv. de Grammy, de Brit Award en de Duitse Echo Award. De Edison Music Awards worden op 6 maart 2003 uitgereikt in de Heineken Music Hall. Het evenement wordt voor het eerst in lange tijd live uitgezonden, via SBS 6, en is ook te volgen via radio 538. Veel genomineerden en extra artiesten zullen aanwezig zijn en een groot aantal acts zal optreden. Voor de tweede keer in de geschiedenis kunnen fans en publiek het live-evenement meemaken, de kaartverkoop is inmiddels gestart.

Voor meer informatie en foto's kunt u contact opnemen met The PR Factory,
Genevion Keune of Daphne van Bodegom: T 0346 555232 F 0346 572285 E Genevion@tprf.nl

28 jan 03 10:53