Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

06/03/03 Koningin en Prinses Máxima aanwezig bij instellen Prins Claus leerstoel en uitreiking eredoctoraat te Utrecht

Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden zijn donderdag 6 maart 2003 aanwezig bij een speciale academische zitting van de Universiteit Utrecht in de Domkerk te Utrecht. Tijdens deze zitting wordt de Prins Claus Chair in Development and Equity ingesteld. De Prins Claus leerstoel is een wisselleerstoel op het terrein van de ontwikkelingssamenwerking en wordt elk jaar door een andere wetenschapper bekleed. Daarnaast wordt een eredoctoraat in de Rechtsgeleerdheid verleend aan de heer dr. Enrique Iglesias.

De leerstoel is ingesteld door de Universiteit Utrecht en het Institute for Social Studies (ISS) te Den Haag ter bevordering van het onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking. Voor het bekleden van de Prins Claus leerstoel komen uitmuntende, jonge wetenschappers uit Afrika, Azië of Latijns-Amerika in aanmerking. De Universiteit en het ISS benoemen om de beurt een wetenschapper. Een Board of Trustees bereidt de benoeming voor. Prinses Máxima is voorzitter van de Board, vice-voorzitter is de heer prof.dr.mr. B. de Gaay Fortman en leden zijn de rectores magnifici van de Universiteit Utrecht, de heer prof.dr. W.H. Gispen, en van het ISS, de heer prof.dr. J.B. Opschoor.

Het eredoctoraat wordt aan de heer dr. Enrique Iglesias, President van de Inter-American Development Bank, verleend vanwege zijn grote reputatie in de financiering van ontwikkeling van het Latijns-Amerikaanse continent. Hij is een veelzijdige en gedreven persoonlijkheid. In zijn loopbaan is dr. Iglesias steeds gericht geweest op de aansluiting van economie en bestuur met het maatschappelijke middenveld. Voortdurend zoekt hij naar verbinding van economische ontwikkeling met sociale rechtvaardigheid. De Universiteit Utrecht verleent het eredoctoraat mede in het licht van het 50-jarig bestaan van het Institute for Social Studies in Den Haag, en benadrukt daarmee de hechte samenwerking tussen de Universiteit en het Institute of Social Studies.

Met de toekenning van dit eredoctoraat en met de instelling van de Prins Claus Chair geeft de academische gemeenschap van de Universiteit Utrecht en het ISS blijk van haar grote respect en waardering voor de persoon van Prins Claus, zijn werk, en zijn inzet voor en gezag op het terrein van een evenwichtige ontwikkeling in de wereld.