AutoRai

18-2-2003

Mazda toont RX-8 als Europese primeur

Tijdens de Salon van Genève, die vanaf 6 maart aanstaande voor het publiek geopend is, zal de Mazda MX Sportif als wereldprimeur getoond worden. Dit nieuwe designconcept is een duidelijke indicatie voor Mazdas toekomstige modellen binnen het zogenaamde C-segment.

De ontwerpers van de vijfdeurs Mazda MX Sportif zijn erin geslaagd de karakteristieke vormgeving van de nieuwe generatie Mazdas, zoals de succesvolle Mazda6, te verwerken in deze hatchback-uitvoering. Hij is voorzien van een karakteristieke Mazda-voorkant en heeft een ver doorlopende daklijn. Het interieur is ruim en is voorzien van aluminium accenten.

De voorwielaangedreven Mazda MX Sportif is uitgerust met een viercilinder 2.0 liter benzinemotor die deel uitmaakt van de nieuwe generatie Mazda-motoren. Deze krachtbron heeft een variabel inlaatsysteem met een zogenaamde werveling controleklep waardoor een laag brandstofgebruik wordt gegarandeerd en een cilinderkop met grote in- en uitlaatpoorten. Deze hoogtoerige viercilinder motor voldoet aan de Euro IV emissiewaarden en is gekoppeld aan een close ratio handgeschakelde vijfversnellingsbak. Bovendien is de MX Sportif ook voorzien van Mazdas Dynamic Stabillity Control.

Mazda RX-8 als Europese primeur in Genève
De Salon van Genève vormt ook het decor voor de definitieve Mazda RX-8-versie die als Europese primeur bewonderd kan worden. Rond de maand augustus zal de RX-8 in Nederland in drie uitvoeringsvarianten verkrijgbaar zijn. Twee versies zijn uitgerust met een 192 pk / 141 kW 1.3 liter Renesis rotatie motor (220 Nm / 5.000 tpm) en één versie wordt leverbaar met de 240 pk 1.3 Renesis krachtbron die goed is voor een koppel van 211 Nm / 5.500 tpm.

De Renesis motor van de RX-8 is het resultaat van Mazdas veertigjarige doorontwikkeling op basis van de in 1954 door Felix Wankel geïntroduceerde motor met een driekantige draaizuiger. Door het toepassen van nieuwe technieken en materialen is Mazda erin geslaagd de motor overweldigende prestaties te laten leveren met een laag brandstofverbruik en een emissie die voldoet aan Euro IV-waarden.

De RX-8 is 4,35 meter lang, heeft een breedte van 1,77 meter en is 1,34 meter hoog. De wielbasis is 2,70 meter en hij weegt 1.330 kilo. Ook het meenemen van bagage hoeft geen beletsel te zijn met een bagageruimte van 290 liter.

De perfecte 50-50 gewichtsverdeling is de basis voor zijn ultieme wegligging. Door het toepassen van de zogenaamde Freestyle-deuren biedt de RX-8 plaats aan vier volwassenen. Alle versies zijn leverbaar in zeven carrosseriekleuren en zijn zeer compleet uitgerust.

Mazda RX-8 192 pk vanaf 40.995 euro
Standaard is de achterwiel aangedreven Mazda RX-8 uitgerust met een vijfversnellingsbak, ABS, EBD, Dynamic Stability Control, een uitschakelbaar Traction Control System, zes airbags, gordelspanners en een rempedaal met aanrijdingsbeveiliging. Verder is er sprake van 18 inch lichtmetalen velgen, 225/45 R 18 banden, 16 inch remschijven, halogeen verlichting en mistlampen voor.

Uiteraard zijn de ramen vóór en de te verwarmen buitenspiegels elektrisch bedienbaar, is het lederen stuurwiel in hoogte te verstellen en is er een modulair audiosysteem ingebouwd dat vanaf het stuurwiel te bedienen is. Het interieur is in leder uitgevoerd. Naast climate control zijn tevens een startonderbreker, een centrale vergrendeling met afstandsbediening en een afstandsbediening voor het openen van de kofferbak standaard aan boord. De verkoopprijs bedraagt 40.995 euro.

RX-8 192 pk met Bose audio- en DVD navigatiesysteem vanaf 45.495 euro Zoals de aanduiding al aangeeft is deze versie standaard uitgerust met een modulair Bose audiosysteem met 9 speakers en een 6 CD-wisselaar. Verder is er sprake van een standaard DVD navigatiesysteem. De verkoopprijs van deze uitvoering is 45.495 euro.

Mazda RX-8 240 pk vanaf 49.995 euro
Deze RX-8 variant heeft naast zijn 240 pk / 177 kW 1.3 liter Renesis krachtbron een nóg completere uitrusting aan boord. Hij beschikt standaard over een zesversnellingsbak, grote remschijven, Xenon verlichting, een koplamp wis/was installatie en een automatische hoogteverstelling van de koplampen.

Verder is ook deze versie standaard uitgevoerd met een modulair Bose audiosysteem met 9 speakers, een 6 CD-wisselaar en een DVD navigatiesysteem. De Mazda RX-8 240 pk-uitvoering gaat 49.995 euro kosten.