Provincie Overijssel

Gedeputeerde Jansen: 'Beetje bigbrotheren is alleen maar goed!'

Toen Piet Jansen (CDA) op 6 maart 2002 aantrad als gedeputeerde voor landelijk gebied en water had hij, qua achtergrond nog weinig directe binding met de onderwerpen uit zijn portefeuille. Hij was sectormanager bij een gemeente en statenlid, maar had er geen enkele moeite mee om zijn ambtelijke pet te verruilen voor een bestuurlijke. Herman Kemperman vertrok, en Piet Jansen kwam in beeld. ?Ik had al heel snel het gevoel dat ik met de portefeuille landelijk gebied en water precies op de goede plek zat.?

?Als gedeputeerde voor landelijk gebied en water zit je heel dicht bij op de burger. Natuurlijk ben je enerzijds bezig met het ontwikkelen van visies en het vaststellen van de grote lijnen; aan de andere kant werk je heel concreet voor mensen."

"Neem nou die inloopavonden voor de reconstructie: dan word je van wel héél dichtbij geconfronteerd met de invloed van het uitgestippelde beleid op de mensen. En dat stemt wel eens tot nadenken?

Niet te benauwd

?Je doet het niet alleen. Samen met instanties als het GLTO, de NVV, de NMO, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en vele anderen ben je bezig met het bedenken van toekomstplannen voor het landelijke gebied.

Daarbij moet je je voortdurend realiseren dat je besluiten neemt die over veertig jaar nog effect kunnen hebben. Terwijl de omstandigheden en inzichten telkens wijzigen. Neem nu het kanaal in Almelo. (Ik kan me nog herinneren dat ik als kind Sinterklaas met de boot de stad zag binnenkomen!) Op een gegeven moment moest het kanaal volgens de toen geldende ideeën gedempt worden. En inmiddels is het kanaal weer óntgraven.

Zo zie je hoe over een relatief kleine periode opvattingen kunnen veranderen. Volgens mij moet je als bestuurder met dat gegeven ook weer niet te benauwd, te statisch omspringen.

Wat ik wél vind is dat er in het verleden bij tal van maatregelen wel eens te weinig rekening gehouden werd met cultuurhistorische achtergronden. Ik denk dat we daar tegenwoordig veel alerter op zijn.

Neem de prachtige essen in Twente, ooit ontstaan door het agrarische bedrijf. Je moet er toch even niet aan denken, dat die essen bebouwd zouden worden met van alles en nog wat! Anderzijds staat de tijd niet stil. Je moet koesteren én ontwikkelen?

Reconstructie

?De reconstructie van het landelijke gebied is de laatste tijd behoorlijk veel in het nieuws geweest. Wat ik daarbij jammer vind is dat de positieve kanten van de reconstructie wel eens worden onderbelicht. Ik zou ervoor willen pleiten om de reconstructie veel meer als perspectief te zien, in plaats van telkens te fixeren op de belemmeringen. Want de reconstructie schept ook kansen."

"Wat we ons met z?n allen moeten realiseren is dat we naar een heel andere toekomst gaan. Met minder agrarische bedrijven, waarbij ik hoop dat we een aantal goede, productiegerichte bedrijven kunnen behouden."

"Daarnaast moeten boeren inkomsten krijgen als beheerders van het landschap. Want een mooi landschap, goed onderhouden houtwallen en bomen: dat spreekt niet meer vanzelf. Dat moet betaald worden."

"Tenslotte ben je ook bereid om te betalen voor een pretpark. De boer als landschapsbeheerder: een prima zaak. We moeten daar geld voor over hebben, want zonder boeren houden we dat landschap écht niet in stand?

Water
?Het water komt op ons af. Door klimaatsverandering, bodemdaling, door de stijging van de zeespiegel, meer regen. Die problemen kun je alleen maar oplossen als je gezamenlijk optrekt. Gemeenten, waterschappen, rijk en provincie kunnen méér doelen koppelen. Het gaat niet alleen over veiligheid en voorkoming van overlast; het gaat ook over natuur, over recreatie, over economie."

"Het waterbeheer vraagt om duurzame oplossingen, om keuzes te maken. De oplossingen voor het waterprobleem moeten niet alleen in de technische hoek gezocht worden. Er is veel méér mogelijk."

"Denk aan ruimte voor de rivier; het laten meanderen van rivieren, het laten overstromen van uiterwaarden. Daar moet je naar mijn mening overigens ook de boeren weer voor betalen. Voor het leveren van groen-blauwe diensten?

Bigbrotheren

?Overijssel had de hoogste opkomstscore bij de parlementsverkiezingen. Dat schept verwachtingen voor de op handen zijnde Statenverkiezingen. Ik denk dat die opkomst minimaal vijf procent hoger zal zijn dan bij de laatste Statenverkiezingen. Ik wil daar wel een fles wijn onder verwedden.

"Aan de andere kant: dat is mijn reactie op dit moment. Het kan bij de kabinetsformatie nog zo raar lopen dat dát het stemgedrag ook weer beïnvloedt. Maar we doen er als provincie alles aan om de opkomst te bevorderen: daar zal het niet aan liggen. We gaan zelfs als gedeputeerden een beetje bigbrotheren in een digiboerderij!"

"Alleen maar goed, denk ik dan. Laat de mensen maar zien waar je mee bezig bent!?

Gedeputeerde Jansen: 'Beetje bigbrotheren is alleen maar goed!'

Laatste kans op subsidie sanering sabestwegen

Actie verkiezingen voor basisscholen: Win een dagje Hellendoorn!

Interview Jan Kristen: 'Scoren doe je via de band'

Overijssels Kulturhus in trek

?Nederland leeft met water? van start

© 27-02-2003 Provincie Overijssel