Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 4 maart 2003

Aanleg autowegen kost fietsers kilometers omfietsen

Door aanleg A73 34 verbindingen bedreigd

De Fietsersbond luidt de noodklok. De afgelopen decennia zijn door de aanleg van snelwegen en spoorwegen waarschijnlijk honderden snelle en plezierige fietsverbindingen opgeheven. Ook het uit de vaart halen van veren betekent vaak dat afstanden zo lang worden dat ze niet meer te fietsen zijn. De Fietsersbond vindt deze toenemende barrierevorming een zeer slechte zaak. Juist voor fietsers tellen de kilometers: de meeste fietsritten zijn korter dan 3,7 kilometer. En de meeste fietsers die voor de lol tochtjes maken doen dat het liefst van huis uit, dus zonder eerst met de auto ergens naar toe te moeten rijden en zonder eerst over drukke verkeerswegen te moeten rijden. Ook wandelaars en ruiters hebben last van het verdwijnen van verkeersluwe verbindingen. Omdat provincies een belangrijke rol kunnen spelen

bij dit soort grote infrastructurele werken, zal de Fietsersbond de komende tijd alle provincies in Nederland benaderen met het verzoek deze ongewenste barrierevorming verder te voorkomen. Limburg is met de aanleg van de A73 en plannen voor andere nieuwe zware wegen het eerst aan de beurt.

Limburg: bij aanleg A73 verdwijnen 34 van de 68 verbindingen

Fietsersbond doet beroep op voortschrijdend inzicht provincie.

In Limburg worden de komende jaren diverse grote wegen voor autoverkeer aangelegd. Ook worden er overwegen gesloten en vaarroutes uitgebreid. De Fietsersbond berekende dat bij de aanleg van de autosnelweg A73 de helft van de bestaande verbindingen zal verdwijnen. Hoewel de plannen in een vergevorderd stadium zijn, vraagt de Fietsersbond de provincie toch om serieus te kijken naar behoud van verbindingen die voor langzaam verkeer van grote waarde zijn. Gedeputeerde Vestjens van Verkeer en Vervoer ontvangt daarom op 6 maart een lijst met aanbevelingen. De bond doet daarbij ook een beroep op het argument voortschrijdend inzicht . Bestuurders kunnen bij het wijzigen van reeds vastgestelde plannen, een beroep doen op dit juridische begrip. Maar dit inzicht is volgens de Fietsersbond ook van belang bij nieuwe plannen en nieuw beleid.

NootOp donderdag 6 maart om 11 uur overhandigt de heer Ensink, directeur van de Fietsersbond, op mediagenieke wijze de aanbevelingen aan gedeputeerde Vestjens van de provincie Limburg. De bijeenkomst vindt plaats in Chateau Holtmuhle in Tegelen. Dit kasteel ligt aan een bedreigde recreatieve fietsroute. Voorafgaand zijn er korte presentaties over de barriereproblematiek, door o.a. vertegenwoordigers van het Landelijk Fietsplatform en het Wandelplatform. Deze organisaties maken zich ook zorgen over de vele verbindingen die verdwijnen voor recreatieve fietsers en wandelaars. Na afloop is er gelegenheid vragen te stellen en de lunch te gebruiken (rond 12 uur). In verband met de lunch stellen wij het op prijs als u uw komst uiterlijk 5 maart meldt bij de Fietsersbond, Arien de Jong 06-20504419. U kunt ook bij haar terecht voor verdere informatie of overleg.

Adres: Chateau Holtmuhle, Kasteellaan 10, 5932 AG Tegelen. Telefoon: 077-3738800. Het kasteel ligt ruim 1 kilometer ten zuiden van NS-Station Tegelen.