Gemeente Bergen op Zoom


Gespecialiseerd bedrijf ruimt asbest in Jan de Wittstraat

De asbestverontreiniging aan de Jan de Wittstraat en in de tuinen en op schuurtjes van een aantal woningen aan de Borgvlietsedreef (oneven nummers van 69 t/m 107) en van de Pastoor van Eekelenstraat (oneven nummers 1 t/m 21) wordt verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf, Van Caam. Gistermiddag heeft dit bedrijf een begin gemaakt met het verwijderen van het asbest en het zal voor het schoonmaken van het hele terrein enkele dagen nodig hebben.
Aan de bewoners van de betreffende woningen is een tweede brief gestuurd met daarin de stand van zaken.

Het terrein is afgezet.
Essent heeft de stroom van drie lantarenpalen in de Jan de Wittstraat uitgeschakeld. Dit is gedaan omdat het door de asbestverontreiniging niet mogelijk is werkzaamheden voort te zetten aan de gasleiding in de Jan de Wittstraat.

De asbestverontreiniging ontstond na een brand vannacht in een leegstaande woning aan de Jan de Wittstraat.


---

1e brief
Vannacht is er door onbekende oorzaak brand geweest in een pand aan de Jan de Wittstraat. In het pand bevond zich asbesthoudend materiaal. Behalve op de plaats van de brand zelf zijn er ook asbestresten buiten de brandhaard terechtgekomen. Het betreft grofweg het gebied binnen de Jan de Wittstraat, Pastoor van Eekelenstraat en de Borgvlietsedreef. Door het blussen van de brand, het vochtige weer en het feit dat er niet veel wind was is het asbest in de nabijheid van de brandhaard gebleven. Bij daglicht zal een verdere inventarisatie van het gebied plaatsvinden en zal er zo snel mogelijk begonnen worden met het opruimen van het asbest.

Om verder verspreiding van het asbest te voorkomen is het betreffende gebied waar de brand is geweest afgezet en wordt u verzocht de achtertuin niet te gebruiken. Voor specifieke vragen over gezondheidsaspecten met betrekking tot deze brand, kunt u tijdens openingsurenn contact opnemen met de afdeling Medische Milieukunde van de GGD West Brabant te Breda, telefoon 076 5282369. Heeft u na het lezen van deze brief nog vragen met betrekking tot het opruimen, kunt u voor algemene informatie bellen met 277 277 van de gemeente Bergen op Zoom. Vanmiddag ontvangt u een brief met nadere informatie. Met vriendelijke groet,
Burgemeester P.A.C.M. van der Velden

2e brief
Vanmorgen heeft u een brief gekregen waarin stond dat er vannacht door onbekende oorzaak brand is geweest in een pand aan de Jan de Wittstraat. In het pand bevond zich asbesthoudend materiaal. We schreven u ook dat u vanmiddag meer informatie zou krijgen over de asbestverspreiding. Naar aanleiding daarvan berichten wij u als volgt.

Door het bedrijf Ascor is vanmiddag, in opdracht van de woningstichting 'Wonen West-Brabant een inventaristatie gemaakt van de verspreiding van de asbestdelen. Het gaat hierbij om stukjes van asbestplaten die op het dak van het uitgebrande huis lagen. Op de Jan de Wittstraat, op het braakliggende terrein achter de Past. van Eekelenstraat en de Borgvlietsedreef en in de tuinen en op de schuurtjes van de huizen aan deze straten is asbest gevonden. U kunt benaderd worden door een medewerker van Ascor, dhr. Heeffer, die bij u in de achtertuin de verontreiniging met asbest inventariseert. Bij verschillende mensen is dhr. Heeffer vanmiddag al langs geweest. Dat de woningstichting opdracht heeft gegeven tot het onderzoek heeft te maken met het feit dat zij eigenaar van de uitgebrande woning zijn en derhalve aansprakelijk zijn voor de gevolgen van deze brand.

Van asbest is het bekend dat het inademen van vrijgekomen losse vezels een risico voor de gezondheid kunnen vormen. Op de Jan de Wittstraat, op het braakliggende terrein achter de Past. van Eekelenstraat en de Borgvlietsedreef en in de tuinen en op de schuurtjes van de huizen aan deze straten is asbest gevonden. Dit is niet gevaarlijk voor de gezondheid zolang de stukjes asbest niet kapotgetrapt of - gereden worden. Om dit te voorkomen is de Jan de Wittstraat afgesloten en hebben we u in de vorige brief verzocht om uw achtertuin niet te gebruiken.
Om te voorkomen dat de stukjes asbest in uw omgeving door verpulvering of doordat ze in huis worden gelopen toch nog vezels loslaten, hebben we de volgende maatregelen genomen:


· Vanmiddag is Van Caam, een gespecialiseerd bedrijf in asbestverwijdering, begonnen met het verwijderen van het vrijgekomen asbest. Dit wordt ook gedaan in opdracht van de Woningstichting ''Wonen West Brabant''. Van Caam is waarschijnlijk enkele dagen bezig met het verwijderen van het asbest. Dit gebeurt handmatig. Het opruimen van de percelen van omwonenden heeft de hoogste prioriteit, maar dit is onder meer afhankelijk van de bereikbaarheid van deze percelen. Waar nodig worden afspraken gemaakt met de bewoners met betrekking tot het betreden van deze percelen. Ondertussen worden ook de openbare wegen en het omliggende braakliggende terrein aangepakt. De medewerkers van Van Caam dragen beschermende kleding omdat zij bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in contact komen. Voor u is het risico zo klein dat u geen beschermende kleding hoeft te dragen.

· Omdat Essent bezig was met een reparatie aan een ter plaatse aanwezige gasleiding heeft het bedrijf Van Chaam al vanmiddag enkele opruimwerkzaamheden verricht. Dit was noodzakelijk om nog een noodzakelijk reparatie aan een gasleiding uit te kunnen voeren. Zodra alle asbest is verwijderd kan Essent verder met de overige geplande werkzaamheden.

· Ook aan de ter plaatse aanwezige straatverlichting was Essent bezig met werkzaamheden. Deze werkzaamheden zijn eveneens noodgedwongen tijdelijk stilgelegd in afwachting van de opruimwerkzaamheden. Om die reden zijn tijdelijk enkele lantaarnpalen in de Jan de Witstraat voor enkele dagen buiten werking gesteld. Na verwijdering van de asbest zal de verlichting zo spoedig mogelijk worden hersteld.
· Het terrein is uit voorzorg en ter voorkoming van verdere verspreiding van de asbest delen inmiddels volledig afgezet met dranghekken. Zo gauw dit kan wordt deze afzetting weer verwijderd.

Wat u zelf wel en niet kunt doen:

· Als u in uw directe omgeving asbest aantreft, moet u dit rustig laten liggen. Ga er niet doorheen lopen. Voorkom dat stukjes asbest in uw woning terecht komen, bijvoorbeeld via uw schoenen, fiets e.d. trek uw schoenen buiten aan en uit tot u van ons bericht krijgt dat uw wijk is schoongemaakt. De schoonmaakploeg zal zo snel mogelijk bij u langskomen.

· Wanneer er toch asbesthoudend materiaal bij u in huis terecht is gekomen, is er vaak een professionele schoonmaak nodig.
· Ga in geen geval zelf de omgeving van uw huis schoonmaken. Alleen als er stukjes asbest het in- en uitgaan van uw huis belemmeren, kunt u de stukjes voorzichtig natmaken en met een zachte bezem opzij schuiven. Daarna moet u de bezem buiten bij een afvoerputje goed afspoelen met water. Het door u opzij geschoven materiaal zal door het personeel van Van Caam worden opgeruimd.

· Loop zo min mogelijk over verontreinigde grond of gras om omwoelen en verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen.

· Voorkom dat kinderen gaan spelen met stukjes asbest. Zorg dat kinderen niet in het gebied komen waar asbest kan liggen.

Na afronding van de werkzaamheden zullen wij u nogmaals informeren. Indien zich in de tussentijd ontwikkelingen voor doen dan nemen wij zo snel mogelijk per brief contact met u op.

Wij hebben alles in het werk gesteld om de zaak zo spoedig mogelijk en op een verantwoorde wijze aan te pakken. Gezien de adviezen van de betrokken deskundigen zijn wij van mening dat we met de genomen maatregelen het risico tot een minimum hebben kunnen beparken en dat er geen sprake is geweest van verhoogde extra risico's voor uw gezondheid. Mocht u desondanks nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met dhr. Heeffer van het bedrijf Ascor. Zijn telefoonnummer is (06) 5433 5238 of overspecifieke gezondheidsaspecten met de afdeling Medische Milieukunde van de GGD West Brabant in Breda, telefoon (076) 528 23 69 (tijdens kantooruren).Indien u na het lezen van deze brief nog vragen heeft met betrekking tot het opruimen, kunt u voor algemene informatie bellen met de Gemeente Bergen op Zoom, telefoon tijdens kantooruren (0164) 277 277.

Met vriendelijke groeten,
Burgemeester P.A.C.M. van der Velden