HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

CIOS Haarlem en ALO Amsterdam gaan samenwerken

Amsterdam, 6 maart 2003 Vandaag tekenen de voorzitters van de Colleges van Bestuur van het ROC Nova College/CIOS Haarlem en de Hogeschool van Amsterdam /Academie voor Lichamelijke Opvoeding een samenwerkingsconvenant, waarin zij verklaren het middelbaar en hoger beroepsonderwijs nog beter op elkaar te laten aansluiten. Het doel van deze samenwerking is tweeledig. Cursisten van het CIOS krijgen de kans zich maximaal voor te bereiden op de ALO. Studenten van de ALO hebben de mogelijkheid extra vakken te volgen op het CIOS.

Om bovenstaand doel te bereiken, hebben CIOS en ALO de lesprogrammas beter op elkaar afgestemd. Ook krijgen cursisten van het CIOS een uitgebreid oriƫntatieprogramma aangeboden over mogelijkheden in het hbo. Anderzijds kunnen studenten van de ALO stages doen op het CIOS en hun afstudeerprofiel verbreden door er extra vakken te volgen. En voor wie het hbo toch (nog) niet de juiste keuze is, bestaat de mogelijkheid in te stromen op het CIOS. Tenslotte zullen de beide onderwijsinstellingen informatie uitwisselen over vacatures en eventueel over en weer gastlessen verzorgen.

Inhakend op de impuls vanuit het Ministerie van OC&W om de versterking van de beroepskolom te bevorderen, werken beide partijen zo aan de verbetering van de doorstroom van het middelbaar naar het hoger beroepsonderwijs. Een ander voorbeeld daarvan is de samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam en het ROC Nova College op het gebied van nautisch beroepsonderwijs. Samen met het Noordzee College voor vmbo bundelen zij sinds twee jaar hun krachten onder de naam Maritieme Academie Amsterdam e.o.

Daarnaast is door de komst van het lectoraat in het hbo per december 2002 en de daarmee gepaarde implementatie van onderzoeksvaardigheden in het onderwijs van de ALO, de aansluiting met het wo en de doorstroming naar de masteropleidingen geoptimaliseerd.