Vereniging Eigen Huis


Eigen Huis en Consumentenbond: Makelaars flexibeler maar nog steeds te duur

Uit onderzoek verricht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat makelaars zich flexibeler opstellen dan twee jaar geleden. Een meerderheid van de makelaars is nu bereid deeldiensten te verrichten en te onderhandelen over het tarief. Ondanks een lichte daling van de tarieven sinds 2000 is de feitelijke courtage die de verkoper betaalt niet gedaald, maar juist gestegen. Er is sprake van te weinig marktwerking in de makelaardij en daardoor is er te weinig concurrentie, concluderen Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Resultaten van het onderzoek verschijnen deze week in het Eigen Huis Magazine en de Geldgids van de Consumentenbond.

Verkoop van een huis
Het gemiddelde tarief voor een verkoopopdracht is gedaald van 1,68% in 2000 naar 1,62% in 2002. Echter, als de prijsstijging van woningen in aanmerking wordt genomen, dan blijkt de makelaar de afgelopen twee jaar duurder te zijn geworden.

Jaar

Gem. verkoopprijs (euro's)

Gem. tarief

Gem. courtage (euro's)

2000

180.000

1,68%

3.599 (incl.btw)

2002

206.000

1,62%

3.971 (incl.btw)

Het duurst zijn de NVM-makelaars met een gemiddeld tarief van 1,64% (ex.btw) over de verkoopprijs. Het goedkoopst zijn de makelaars die niet bij een makelaarsorganisatie zijn aangesloten met een gemiddeld tarief van 1,27%. Op een gemiddeld huis van 206.000 euro scheelt dat ruim 900 euro (incl. btw).

Koop van een huis
Het gemiddelde tarief voor een aankoopopdracht is gedaald van 1,64% (ex.btw) in 2000 naar 1,52% in 2002. Het duurst zijn wederom NVM-makelaars met een gemiddeld tarief van 1,63%. Goedkoper zijn de VBO- en LMV-makelaars met respectievelijk 1,25% en 1,08%. Op de aankoopprijs van een gemiddeld huis scheelt dat de koper maximaal circa 1.350 euro (incl. btw).
Kopers kunnen zelf, zonder makelaar, vrijwel het gehele actuele woningaanbod op internet vinden. De rol van de makelaar wordt daardoor steeds vaker beperkt tot de diensten die de koper wenselijk of noodzakelijk acht, zoals onderhandelingen over de aankoopprijs of de afhandeling van de kooptransactie. Bij de aankoop van een woning dwingt met name internet de makelaars om zich concurrerender op te stellen.

NVM-makelaars zijn bij ruim 65% van alle woningtransacties betrokken. Het aanbieden van woningen op funda.nl, veruit de grootste internethuizensite, is exclusief voorbehouden aan NVM-makelaars. Wie zijn huis op Funda te koop wil zetten, kan niet om een NVM-makelaar heen. De NVM-makelaars hebben hiermee een dominante marktpositie. Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond maken zich nog steeds zorgen over het gebrek aan concurrentie tussen makelaars en beraden zich op nadere stappen.

Amersfoort, 6 maart 2003