Provincie Noord-Holland

Neef brengt werkbezoek aan Museumstoomtram Hoorn Haarlem, 5 maart 2003 - Donderdag 6 maart aanstaande brengt gedeputeerde Enno Neef (PvdA), portefeuillehouder Zorg, Welzijn en Cultuur, van 10.00 tot 11.00 uur een werkbezoek aan de Museumstoomtram aan de Van Dedemstraat 8 in Hoorn. De heer Jaap Nieuweg, directeur van de Museumstoomtram, zal een rondleiding verzorgen en een toelichting geven op de ontwikkelingen rondom de werkplaatsoutillage.

Naar verwachting zal gedeputeerde Neef een principe-toezegging doen voor een subsidie uit het fonds Roerende Monumenten ten behoeve van de werkplaats van het museum. Gedeputeerde Staten (GS) hebben een beleid ontwikkeld zodat roerende monumenten, zoals de museumstoomtram, behouden blijven. In het Monumentenfonds is een bedrag gereserveerd voor subsidies in de faciliterende sfeer opdat restauratie en onderhoud van roerende monumenten kan blijven plaatsvinden.

De Museumstoomtram in Hoorn wil haar werkplaats in 2003 en 2004 zodanig herinrichten dat deze voldoet aan de hedendaagse eisen en zo in de komende jaren haar bijdragen kan leveren aan het behoud van onze belangrijke museale collectie authentiek Nederlands (en ook specifiek Noord-Hollands) stoomtrammaterieel.

De werkplaats in Hoorn voor de roerende collectie behoeft zeer dringend verbetering. Dit komt ondermeer voort uit de gewijzigde wet- en regelgeving op gebied van Arbo- en milieu en de behoefte aan betere conserverings- en restauratiefaciliteiten in de werkplaats vanwege de toenemende complexiteit van de conserverings- en restauratiewerkzaamheden.

Ook de faciliteiten ten behoeve van de (deels vrijwillige) medewerkers dienen verbeterd te worden, zodanig dat de vrijwillige arbeid ook op termijn kan worden behouden en er ook meer werkplekken ontstaan. Verder is er behoefte aan betere publiekspresentatie van de collectie, ook op momenten dat het Museum geen directe publieksritten aanbiedt.

Overigens besloot de Hoornse gemeenteraad deze week de Museumstoomtram financieel te steunen. Daar waar B&W een ondersteuning van bijna 600.000,- voldoende vond, deed de raad er nog eens 100.000,- bij in de vorm van een lening.

Meer weten, klik hier

Inlichtingen: Judith van Beckhoven, tel. (023) 514 35 51 Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger, tel. (023) 514 40 07 Marieke Ottevanger 5-3-2003 16:19:00