Korps: Groningen, plaats: Diverse 6-03-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Donderdag 6 maart 2003

Dagelijkse berichten

Groningen: Tweemaal Stadjer aangehouden voor bedreiging De politie heeft woensdagmiddag in een supermarkt aan de Meeuwerderweg een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging. De Stadjer werd door het winkelpersoneel in de gaten gehouden. Kennelijk beviel dat de man niet en bedreigde hij met woorden het winkelpersoneel. Hierop werd de politie gewaarschuwd, die de verdachte even later meenam naar het politiebureau. De Stadjer is gehoord en werd daarna in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op. Ook in de Naberpassage bedreigde een 28-jarige man uit de stad woensdagmiddag een personeelslid van een woningbouwvereniging. De Stadjer had onenigheid gekregen met het betreffende personeelslid, waarna hij stekende bewegingen maakte met een spanningzoeker en tevens bedreigde met de dood.. De gewaarschuwde politie kon de verdachte inrekenen. De verdachte is door de politie gehoord. Het bleek te gaan om een man met psychische problemen. Hij is later overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis.

Groningen: overlastpleger aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag op de Grote Markt een 26-jarige man uit Pieterburen aangehouden. De man nuttigde alcoholhoudende drank op de openbare weg en kreeg daarvoor een bekeuring uitgereikt. Bij navraag bleek dat de Noord-Groninger nog een boete moest betalen van ruim 550 Euro. Hij kon het geldbedrag in eerste instantie niet betalen, waarna hij werd ingesloten. Twee uur later werd het geldbedrag door een vriend alsnog overlegd. Hierop werd de man alsnog in vrijheid gesteld.

Groningen: fietsendief aangehouden
De politie heeft woensdagavond een 35-jarige man uit Groningen in de Oude Boteringestraat aangehouden voor fietsendiefstal. Politieagenten zagen de Stadjer op een mooie fiets rijden. In de wetenschap dat zij de verdachte een dag eerder ook al voor fietsendiefstal hadden aangehouden, besloten de dienders hem te controleren. Het slot van de fiets bleek te zijn opengebroken. De Stadjer bekende hierop het vehikel te hebben gestolen vanaf het terrein van het Academisch Ziekenhuis. De verdachte mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie is op zoek naar de eigenaar van de fiets. Vermoedelijk heeft de eigenaar dezelfde avond om 19.00 uur bij de bewaking van het ziekenhuis de diefstal van zijn fiets gemeld. Het gaat om een Gazelle, beige van kleur, voorzien van zwarte fietstassen met daarin grijze handschoenen. De eigenaar kan zich melden aan basiseenheid Centrum of kan hij bellen naar telefoonnummer 0900-8844.

Groningen: alcomobilisten aangehouden
De politie heeft woensdagnacht in de stad twee mannen aangehouden voor rijden onder invloed. Op de Noorderhaven werd een 23-jarige man uit Tolbert gecontroleerd. De Tolberter bleek bij de ademanalyse op het politiebureau 2 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De automobilist kreeg een dagvaarding uitgereikt. Hij kreeg een dagvaarding voor 11 uur uitgereikt. De politie maakt proces-verbaal op. Op de Koningsweg werd een 18-jarige man uit Groningen gecontroleerd. De jongen werd in zijn auto gesleept door een andere personenauto. Hij bleek alcohol te hebben gedronken. De ademanalyse op het politiebureau wees uit dat de jongen 1,25 promille alcohol in zijn bloed had. Bij zijn aanhouding gaf hij een valse naam op aan de agenten. Daarnaast bleek de bestuurder niet over een rijbewijs te beschikken. Hij kreeg een dagvaarding uitgereikt. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer beroofd
Een 51-jarige man uit Groningen is woensdagavond op het Helperplein beroofd door drie onbekende mannen. De Stadjer had net een aanzienlijk geldbedrag gepind, waarna hij door een van de daders om geld gevraagd wordt. Als hij dit weigert, trekt deze dader een mes en begint hiermee te dreigen. Hierna komen de twee andere straatrovers in actie en pakken de portemonnee met inhoud van het slachtoffer af. Zij pakken het geld eruit en gooien vervolgens de portemonnee terug naar de Stadjer. De politie beschikt over een signalement van de drie daders.

Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft woensdagmiddag een tweetal verkeerscontroles in de stad gehouden. Op de Rijksweg werd de snelheid van passerende voertuigen gecontroleerd. In totaal werden 1048 voertuigen gecontroleerd. Hiervan waren 82 bestuurders in overtreding. De hoogst gemeten snelheid bedroeg op deze locatie 89 km/uur, waar 50 km/uur de maximum toegestane snelheid is. De controle duurde anderhalf uur. In de Oosterstraat werd woensdagmiddag een uur lang gecontroleerd. Hier kregen 22 fietsers en drie autobestuurders een bekeuring uitgedeeld. Zij kregen een bekeuring voor het negeren van de daar geldende geslotenverklaring en/of voor het fietsen zonder verlichting.

Stadskanaal: fietsendieven melden zich
In het politiebureau in Stadskanaal heeft de politie woensdagmiddag drie jongens van 16 en 17 jaar aangehouden. De knapen meldden zich nadat ze een fiets hadden gestolen bij een huisartsenpraktijk aan De Kievit in Stadskanaal. Ze werden daarbij betrapt en door de eigenaresse van de fiets achtervolgd. Daarbij lieten ze de fiets achter en vluchtten. Doordat één van de daders door getuigen werd herkend kon de politie een gericht onderzoek instellen. De herkende dief werd echter niet aangetroffen. Korte tijd daarop meldde de knaap zich in gezelschap van een andere jonge, direct daarna gevolgd door nog een verdachte. Grondig onderzoek door de politie wees uiteindelijk uit dat de 17-jarige jongen zich daadwerkelijk aan de diefstal had schuldig gemaakt. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De andere twee jongens bleken slechts toeschouwers geweest te zijn. De fiets is inmiddels terug bij de eigenaresse.

Zuidhorn: ruit vernield
Een 44-jarige man uit Eelde is woensdagavond aangehouden aan de Piet Heinstraat in Zuidhorn. De man had na een familieruzie een ruit van de woning van zijn vader ingegooid. Die belde de politie. De verdachte werd meegenomen naar het bureau. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Hij is na verhoor heengezonden.

Delfzijl: ouders en zoon aangehouden
In een woning aan de Zwaluwoever in Delfzijl heeft de politie woensdagmiddag een 47-jarige man, zijn 49-jarige vrouw en hun 13-jarige zoon aangehouden. Politiemensen meldden zich bij de woning van het gezin voor een bemiddelingspoging in een burenconflict. Tevens had de politie informatie dat de 13-jarige zoon, die door rechterlijk bevel uit huis is geplaatst, in de woning verborgen werd gehouden. De jongen was namelijk na weekend verlof niet teruggekeerd in het thuis waar huis was geplaatst. De knaap werd inderdaad in de woning aangetroffen. In een poging de politie ervan te weerhouden de jongen mee te nemen ontstond er een vechtpartij tussen de politiemensen en de beide ouders. Ook de jongen werd daar zijdelings door de ouders bij betrokken. De politie slaagde er uiteindelijk in met behulp van collegas de gemoederen te sussen. De ouders en de jongen werden meegenomen naar het politiebureau. De jongen is na overleg met de jeugdhulpverlening terug gebracht naar het tehuis waar hij is ondergebracht. Tegen beide ouders is proces-verbaal opgemaakt voor ambtsbelemmering, verzet en belediging. Na verhoor zijn ze heengezonden. Twee politienebsen liepen lichte verwondingen op bij de vechtpartij in de woning.

Hoogezand: gordelcontrole
De politie heeft woensdagmiddag aan de Industrieweg in Hoogezand een controle op het dragen autogordels gehouden. Daarbij werden 1260 voertuigen gecontroleerd. Vijfentwintig mensen kregen een boete van 40 euro voor het niet dragen van de gordel.

Snelheidscontroles: woensdag

Westerlee: Veenweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 23 voertuigen, aantal overtredingen: 2, hoogst gemeten snelheid: 99 km

Wehe den Hoorn: Provinciale weg S2
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 646 voertuigen, aantal overtredingen: 25, hoogst gemeten snelheid: 108 km

Ter Apel: Oosterstraat
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 273 voertuigen, aantal overtredingen: 40, hoogst gemeten snelheid: 87 km

Alteveer: Beumeesweg
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 312 voertuigen, aantal overtredingen: 40, hoogst gemeten snelheid: 83 km per uur

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)