Partij van de Arbeid

5 maart 2003

Vragen van Samsom (PvdA), Duyvendak (GroenLinks), van der Ham (D66) en Van Velzen (SP) aan de staatssecretaris van VROM

1. Klopt het dat de opheffing van de verbodsmaatregel op FR-720 er, in combinatie met de Raad van State-uitspraak van 29 januari 2003 waarin alleen de vergunning voor productie wordt vernietigd, toe leidt dat FR-720 vanaf 7 maart wel weer mag worden geïmporteerd, verhandeld, opgeslagen en gebruikt in Nederland?

2. Hoe beoordeelt u die situatie, mede in het licht van het feit dat u zelf constateert dat er nog steeds 'ernstige en onderbouwde vermoedens bestaan van gevaren van FR-720 voor mens en milieu'?

3. Hoe past het opheffen van het verbod op FR-720 in het SOMS-beleid?

4. Bent u van plan maatregelen te nemen om ook na 7 maart het gebruik, import en handel van het giftige FR-720 in Nederland te voorkomen? Zo ja, welke maatregelen zijn dat? Zo nee, waarom niet?

5. Heeft het feit dat een verlenging van de verbodsmaatregel aan de Europese Commisse ter notificatie moest worden voorgelegd, meegespeeld in de overweging de maatregel te beëindigen?

6. Kunt of wilt u voorkomen dat Broomchemie het onderzoek van het RIVM straks zal gebruiken voor een nieuwe vergunningsaanvraag, ondanks het feit dat u van mening bent dat 'niet de overheid maar het bedrijfsleven zorg dient te dragen voor adequate gegevens over stofeigenschappen'? Zo ja, hoe kunt u dit voorkomen ?


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal
www.tweede-kamer.nl