Tiscali

Liberalisering nederlandse communicatiesector in de knel

Tiscali, Wanadoo en Zon verenigen zich in NITAM

Amsterdam, 6 maart 2003 De Europese Commissie spoort lidstaten aan meer vaart te zetten achter de liberalisering van de elektronische communicatiesector. Ook voor nieuwe aanbieders van internetdiensten moet het eind 2003 mogelijk zijn om rechtstreeks gebruik te maken van de bestaande (nationale) infrastructuren, een faciliteit die tot nu toe is voorbehouden aan de grote nationale spelers (voormalige staatsbedrijven). In veel landen van de Europese Unie betekent dit een geweldige doorbraak in de ontwikkeling van breedband toegang. Immers, zonder deze bitstream toegang is (eerlijke) concurrentie onmogelijk en blijft het risico aanwezig dat, zoals nu in Nederland, een nationaal internetmonopolie blijft bestaan, met alle nadelige gevolgen van dien. Ook Nederland zal dan ook dit jaar een eind moeten maken aan de bestaande beschermingsconstructies voor KPN.

De Nederlandse Internet Toegang Aanbieders voor Marktwerking NITAM (Tiscali BV, Wanadoo Nederland BV en Zon Nederland NV) vinden dat implementatie van deze EU regelgeving voor Nederland te traag plaatsvindt mede nu KPN ter gelegenheid van de presentatie van de jaarcijfers haar plannen ontvouwt om nog dit jaar haar klantenbestand voor snelle (breedband) internet diensten (ADSL) te willen verdubbelen.

Op de markt voor breedband internet via de telefoonkabel heeft KPN een monopoliepositie. Door het KPN klantenbestand onder deze beschermende omstandigheden snel uit te breiden neemt KPN duidelijke stappen om haar monopoliepositie verder te versterken. Geen goede ontwikkeling voor de liberalisering van de Nederlandse internetmarkt en zeker niet goed voor de belangen van de Nederlandse consument.

Het NITAM-bestuur is voor een spoedige uitbreiding van snelle internetdiensten maar dan wel op basis van vrije concurrentie waardoor een level playing field wordt bereikt. Alleen dan krijgen deze onafhankelijke internet providers een faire kans om mee te doen aan de ontwikkeling van producten en diensten gebaseerd op breedband internet. Hiertoe is het nodig dat op korte termijn, net als in de ons omringende landen, KPN een kostengeoriënteerd bitstreamproduct aanbiedt waardoor de consument de beste mogelijkheid heeft haar voordeel, ook op langere termijn, te nemen op het gebied van service, prijs en kwaliteit.

Over NITAM:

De NITAM is een initiatief van de belangrijkste onafhankelijke internet providers (Tiscali BV, Wanadoo Nederland BV en Zon Nederland NV) in Nederland die samen meer dan 30% marktaandeel in de gehele internetmarkt hebben. Deze ISPs hebben de NITAM opgericht omdat de huidige marktsituatie onmiskenbaar mankementen vertoont als het gaat om liberalisering.De leden van de NITAM willen dat de bestaande knelpunten die zich voordoen in de liberalisering van de Nederlandse telecommunicatiemarkt uit de weg worden geruimd om snel voldoende marktwerking te bewerkstelligen. Dit is noodzakelijk om een gezonde concurrentie op de internetmarkt in stand te houden en hiermee de belangen van de eindgebruiker te dienen.

Het bestuur van NITAM:

Ruud Huisman, CEO van Tiscali Benelux & Scandinavië

Jean-Jacques de Pins, CEO van Wanadoo Nederland BV

Gert Post, CEO van Zon Nederland NV

Voor informatie: M.A. van Kempen, telefoon 070 346 3760 of 0653 805 856