SIDN

Particulieren lopen warm voor een .nl-domeinnaam

Arnhem, 6 maart 2003 - Particulieren hebben in februari 2003 massaal gebruikgemaakt van de mogelijkheid om een .nl-domeinnaam te registreren. Dit zorgde voor een extra toename van ongeveer 14.000 .nl-domeinnamen.

Vanaf 29 januari 2003 kunnen particulieren een .nl-domein op het tweede niveau (direct onder .nl, bijvoorbeeld anp.nl of sidn.nl) registreren. In februari steeg het aantal geregistreerde .nl-domeinnamen met 26.599 tot een totaal van 846.201 op 1 maart 2003. Voor 29 januari 2003 was de stijging ongeveer 12.000 per maand. De openstelling van .nl heeft dus geleid tot een verdubbeling van de groei in februari 2003. Verantwoordelijk hiervoor zijn waarschijnlijk de particulieren die de mogelijkheid aangrepen om een .nl-domeinnaam te registreren.

SIDN stelde de Nederlandse internetgemeenschap in het domeinnaamdebat dat in 2001 werd gehouden een viertal vragen. Een van die vragen was: moet het .nl-domeinnaam op het tweede niveau opengesteld worden voor particulieren? Het antwoord hierop was eenduidig: ja.

SIDN heeft de aanbevelingen van het domeinnaamdebat serieus genomen en de voorgestelde aanbevelingen overgenomen. SIDN stelt met tevredenheid vast dat het openstellen van het .nl-domein voor particulieren niet alleen wordt toegejuicht, maar dat er ook gretig gebruik wordt gemaakt van de hen geboden mogelijkheid. Er wordt duidelijk in een behoefte voorzien.

Wanneer de netto groei in de komende maanden eveneens op meer dan 20.000 per maand uitkomt, dan kan SIDN in november 2003 de miljoenste .nl-domeinnaam begroeten. De kans is groot dat deze domeinnaam door een particulier wordt geregistreerd.

SIDN
De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is belast met de verantwoorde uitgifte van Internet domeinnamen in het .nl-domein. SIDN beoogt een zo groot mogelijke openheid over haar beleid. Daartoe is alle relevante informatie opgenomen op haar website: www.sidn.nl
SIDN is gevestigd in Arnhem.