Gemeente Den Helder

05-03-2003 Wijzigingen in minimabeleid
Met ingang van 1 januari 2003 zijn er wijzigingen opgetreden in het bestaande beleid voor de minima. Ook zijn er wat nieuwe regels bijgekomen. Zo zijn er nieuwe bijstandsnormen, zijn er veranderingen voor subsidies als uitstroomsubsidies en scholingssubsidies, veranderingen in de collectieve ziektekostenverzekering en wijzigingen voor de bijzondere bijstand.
Cliënten die de veranderingen aangaan, hebben brochures gekregen waarin de wijzigingen en het nieuwe beleid staan. Heeft u die niet ontvangen, neem dan contact op met Sociale Zaken, telefoon 671176. U kunt de brochures ook vinden bij het Centraal Informatiepunt in de hal van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20, het Service- & Informatiepunt in Julianadorp, Boterzwin 3435, het Bureau Raadslieden, de WMD, de Informatiewinkel in Nieuw Den Helder en de bibliotheken.

Vrijlating van inkomsten
Als u een uitkering ontvangt en u heeft inkomsten uit arbeid, alimentatie, pensioen en dergelijke, dan worden die volledig ingehouden op uw uitkering. Aanvaardt u een deeltijdbaan (minder dan 36 per week), dan bestaat de mogelijkheid in aanmerking te komen voor vrijlating van inkomsten. Dit kan op grond van de Abw en het inkomensbesluit Ioaw/z. Het inkomen mag dan echter niet hoger zijn dan de geldende bijstandnorm, inclusief gemeentelijke toeslag en vakantie-uitkering. In de wet is vastgelegd dat deze vrijlating in ieder geval geldt voor:

- alleenstaande ouders met kinderen tot 5 jaar, en
- uitkeringsgerechtigden van 57,5 jaar en ouder die vanwege hun leeftijd niet verplicht zijn naar betaalde arbeid te zoeken.

Persoonlijke redenen
Soms kunnen ook mensen in verband met persoonlijke (sociale of medische) redenen in aanmerking komen voor vrijlating van inkomsten. Er zijn vier groepen uitkeringsgerechtigden die voor de vrijlating in aanmerking kunnen komen:

- alleenstaande ouders met schoolgaande kinderen van 5 tot en met 12 jaar (basisonderwijs);

- alleenstaande ouders met een thuiswonend lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapt kind van 13 tot 18 jaar;
- uitkeringsgerechtigden die de verzorging op zich hebben genomen van iemand die hulpbehoevend is, waardoor die persoon langer (zelfstandig) thuis kan blijven wonen;

- uitkeringsgerechtigden die door een lichamelijke of psychische handicap alleen in staat zijn in deeltijd te werken (hiervoor vragen wij een medische verklaring bij een onafhankelijk arts).

De toepassing van regelingen is dikwijls persoonsgebonden en daarmee niet voor iedereen gelijk.U kunt daarom aan deze publicatie geen rechten ontlenen.
« terug