KNCV TUBERCULOSEFONDS

Samenwerking KNCV tuberculosefonds en het rode kruis

PERSBERICHT
Den Haag, 6 maart 2003

KNCV Tuberculosefonds en het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zijn een samenwerking aangegaan voor tuberculosebestrijding in gevangenissen in Georgië, Azerbeidzjan en Armenië. De organisaties ondertekenden hiertoe recentelijk een overeenkomst. In gevangenissen in de voormalige Sovjet-Unie is sprake van een tuberculose-epidemie die moeilijk is te bedwingen.

Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 desintegreerde ook de infrastructuur van de gezondheidszorg. Eén van de gevolgen hiervan was een versnelde toename van het aantal tuberculosepatiënten, vooral in gevangenissen. In combinatie met een slecht georganiseerde tuberculosebestrijding ontwikkelen gevangenen sneller tuberculose. Overvolle gevangenissen met onvoldoende ventilatie en slechte voeding zijn hieraan debet. De toename van zowel resistente vormen van tuberculose als het aantal hiv-infecties compliceert verder een succesvolle aanpak. Grote aantallen infectieuze tuberculosepatiënten zetten bovendien de behandeling buiten de gevangenismuren niet voort, omdat de behandelstructuren niet op elkaar aansluiten. Deze ex-gevangenen vormen zo een gevaar voor de gehele volksgezondheid.

In 2001 is geconstateerd dat ruim vijf procent van de gevangenen in Georgië, Armenië en Azerbeidzjan tuberculose heeft (1.714 mensen). In deze door burgeroorlogen getekende landen werken het internationale Rode Kruis en KNCV Tuberculosefonds nu samen. Het betreft de opbouw van de medische infrastructuur voor tuberculosebestrijding in gevangenissen. Het streven is om in de nabije toekomst ook in Rusland een project te starten. Eind 2002 telde Rusland ruim 90.000 gevangenen, waarvan 10.000 met een besmettelijke vorm van tuberculose. Het percentage tuberculosepatienten met een resistente vorm ligt hier tussen de dertig en veertig procent.

KNCV Tuberculosefonds is sinds 1998 intensief betrokken bij de bestrijding in gevangenissen in Kazakstan en Moldavië. Daarnaast ondersteunt de organisatie in Kazakstan met de organisatie Penal Reform International de hervorming van het gevangenissysteem. In Georgië, Armenië en Azerbeidzjan zal KNCV Tuberculosefonds nu technische assistentie verlenen (training van gezondheidswerkers, ontwikkeling/monitoring/evaluatie van het tuberculoseprogramma) en betrokken zijn bij de beleidsontwikkeling voor de nationale bestrijdingsprogramma.s. Hierbij ligt de nadruk op de toepassing van de meest effectieve bestrijdingsmethode DOTS, de behandeling van multiresistente tuberculose, een gecombineerde aanpak van tuberculose-hiv/aids en het ontwikkelen van een uniforme behandelstructuur binnen en buiten het gevangenissysteem.


---
Informatie: KNCV Tuberculosefonds, Nicole Janssen (communicatie), telefoon 070 4167 222, 06 1059 4926, janssenn@kncvtbc.nl WWW.TUBERCULOSE.NL


06 mrt 03 12:07