Persberichten - 06/03/2003

Agfa & Telegeneeskunde in de Indische Oceaan: Agfa installeert IMPAX bij R3IM op het eiland Réunion, onderdeel van de Franse Overzeese Gebieden

Regionaal Netwerk voor Medische beeldopbouw op Réunion (R3IM) overtuigd van hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en volledigheid van de IMPAX-oplossingen

Mortsel / België, 5 maart 2003 De uitbouw door Agfa van IMPAX-oplossingen voor het integreren van de informatiesystemen van 4 gezondheidscentra op het eiland Réunion, behorend tot de Franse Overzeese Gebieden, zal de efficiëntie en productiviteit van de beschikbare gezondheidsinfrastructuur sterk ten goede komen en de communicatie tussen de afgelegen eilanden van deze uitgestrekte regio vergemakkelijken. De installatie zal ook bijdragen tot het invoeren van een regionaal en gedeeld patiëntendossier (EPR).

De vier projecten omvatten de Groupe Hospitalier Sud Réunion in Saint-Pierre, het Centre Hospitalier Départemental Felix Guyon in Saint-Denis, het Centre Hospitalier Gabriel Martin in Saint-Paul en het Hôpital dEnfants van de Association Saint François d'Assise uit Saint-Denis. Die ziekenhuizen maken deel uit van de non-profit-groep Télémédecine Océan Indien, die alle openbare gezondheidsinstellingen van het eiland omvat (5 ziekenhuizen en 2 non-profit-privéziekenhuizen).

De opdracht van de groep bestaat erin om telegeneeskunde in te voeren, binnen R3IM maar ook erbuiten. De ligging van Réunion en het feit dat veel patiënten in de ziekenhuizen afkomstig zijn van afgelegen eilanden uit de uitgestrekte regio maakt telegeneeskunde tot een cruciale kwaliteitsfactor voor gezondheidszorg binnen R3IM. Dankzij de ondersteuning van het «Agence Régionale de lHospitalisation», afgekort ARH, werd R3IM door de Franse minister van Volksgezondheid uitgekozen als e-gezondheidsproject, waardoor het van nationale, regionale en Europese financiële steun kan genieten.

Telegeneeskunde versterkt ook de interregionale samenwerking met Mayotte, de Comoren en andere landen in de regio: Madagascar, Mauritius en de Seychellen. Als Europees en Frans vlaggenschip in de Indische Oceaan kan Réunion niet anders dan zijn technische platform actualiseren en zijn kennis en technologie delen, ten bate van een betere gezondheidszorg voor iedereen in de ruime regio.

Bepalende factoren bij de keuze van de door Agfa voorgestelde oplossing waren de integratie van IMPAX met de bestaande informatiesystemen, de capaciteit van het systeem (bij voorbeeld de toegangstijd, de on-line opslagcapaciteit SAN en HSM) en de beschikbaarheid van de resultaten, de dienst na-verkoop, de opleidingsmogelijkheden en de capaciteit om het project in alle vestigingen rond te krijgen tegen eind 2002, een termijn van amper drie maand.

Agfa bleek in staat om een betrouwbare en goed geïntegreerde RIS/PACS-oplossing te leveren. Naast de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid van het systeem waren ook de volledige waaier aan professionele diensten een troef : ondersteuning na-verkoop, opleiding, ondersteuning bij de integratie van het IT-systeem met de andere informatiesystemen van het ziekenhuis. Agfa en zijn plaatselijke vertegenwoordiger De La Hogue et Guézé (IRM Company) bevestigen hiermee duidelijk hun ambitie als een partner op lange termijn met het oog op toekomstige evoluties.

Doelstellingen
Het verbeteren van de efficiëntie bij het beheer van de radiologische diensten door een volledige informatisering werd ondersteund door drie specifieke initiatieven: het digitaliseren van de beeldbronnen die niet rechtstreeks in een digitale omgeving tot stand kwamen, implementeren van het RIS om de integratie van de beeldopbouw in de bestaande informatiesystemen van de ziekenhuizen mogelijk te maken en tot slot het implementeren van PACS.

Een betere communicatie met de klinische diensten, doorverwijzende artsen en afgelegen vestigingen zal de zorg voor de patiënt ten goede komen, dankzij sneller beschikbare beelden en dus ook snellere diagnoses. Op Réunion betekent het verdelen van medische diensten over verschillende vestigingen meteen dat patiënten over aanzienlijke afstanden moeten verplaatst worden naar andere ziekenhuizen of gezondheidscentra. Dat maakt de beschikbaarheid van die beelden tot een belangrijk onderdeel in de follow-up van de behandelde patiënten.

Een derde doelstelling was het verbeteren van de productiviteit en de interactie tussen de instellingen, door het digitaliseren van de informatie en het aanleggen van een virtueel technisch platform. Zon virtueel technisch platform verhoogt de samenwerking tussen de verschillende instellingen openbare ziekenhuizen, openbare en privéziekenhuizen, en zelfstandige artsen en biedt dus al een gedeeltelijke oplossing voor het tekort aan personeel en financiële middelen.

Kwaliteit
Een bijkomend voordeel van het R3IM-project is zijn bijdrage tot de samenstelling van een regionaal en gedeeld patiëntendossier (EPR) met verslagen en beelden dat toegankelijk is voor alle erkende gebruikers in een beveiligd netwerk met hoge capaciteit. Doelstelling is gezondheidswerkers alle nuttige informatie ter beschikking te stellen die ze nodig hebben voor de uitoefening van hun beroep en op basis waarvan ze alle patiënten dezelfde kwaliteit kunnen bieden, ongeacht waar deze met het gezondheidssysteem in contact kwamen.

Over Agfa
De Agfa-Gevaert Groep is een van 's werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, in hoofdzaak bestemd voor de grafische industrie, de gezondheidszorg, non-destructive testing, micrografie en cinefilm, en consumer imaging.

Agfa heeft zijn hoofdkwartier in Mortsel / België. De onderneming is actief in 40 landen en heeft 120 agenten doorheen de wereld. Samen hebben zij in 2001 een omzet van 4,911 miljard euro tot stand gebracht.
Meer informatie over Agfa en zijn producten vindt u op: www.agfa.com

Bron: Agfa-Gevaert
Provider: Euronext Brussels