Persberichten - 06/03/2003

Agfas Embrace CR-mammografie vervolledigt systeem van digitale oplossingen in het ziekenhuis van het Duitse Püttlingen

Mortsel / België, 5 maart 2003 Knappschaftskrankenhaus Püttlingen, bij Saarbrücken in het Noord-Duitse Saarland, implementeerde Agfas Embrace CR-oplossing en integreerde ze in een IMPAX-netwerk voor het hele ziekenhuis. Nu we op ons IMPAX-systeem ook over digitale mammografie beschikken, kunnen we de overzichtsrapporten aanbieden waar onze artsen om vroegen, zegt Hoofdgeneesheer Dr. Gerhard Fenzl van de afdeling Radiologie en nucleaire geneeskunde.

Het ziekenhuis van Püttlingen is een van de zwaargewichten binnen een groep van gezondheidsinstellingen die samen de Bundesknappschaft Bochum vormen. Het heeft in de loop der jaren een stevige reputatie opgebouwd als technologieleider in de gezondheidssector. Hoofdgeneesheer Dr. Gerhard Fenzl van Radiologie heeft een duidelijke visie op technologie in de gezondheidssector. Digitale mammografie is ongetwijfeld het digitale radiologische onderzoek waar het meeste om te doen is. Dankzij Agfas Embrace CR-oplossing voor mammografie kunnen we de beelden precies afstemmen op onze behoeften. Zeker bij de zachte weefsels zal de digitale techniek de conventionele mammografie volledig verdringen. De transparantie veranderen om een zacht weefsel te bekijken of inzoomen op een zone waar misschien microscopische kalkvorming voorkomt is maar een kwestie van een paar muisklikjes.

Volgens Dr. Fenzl ondervindt ook de patiënt de voordelen van digitale mammografie, dankzij een betere en snellere diagnose, die daardoor de mogelijkheid biedt om op tijd een specialist om een « second opinion » te vragen. Dr. Fenzl onderzoekt momenteel de ideale verhouding tussen stralingsdosis en beeldkwaliteit. Met dezelfde dosis als momenteel in de conventionele mammografie wordt gebruikt bereiken we een uitzonderlijke beeldkwaliteit, stelde Dr. Fenzl vast. Maar zijn eerste bevindingen worden nog op hun relevantie getoetst aan de hand van de resultaten van minstens 300 bijkomende onderzoeken. Een belangrijke factor voor de patiënt is de toegenomen nauwkeurigheid van de oplossing: Met IMPAX hebben we wanneer we maar willen de resultaten van alle vorige onderzoeken bij de hand. En beelden kunnen niet meer verloren gaan, waardoor onnodig onderzoek wordt vermeden.

Dr. Fenzl telt negen radiologen in zijn team en liet daarom tien volledige IMPAX-werkstations met drie beeldschermen installeren, waarvan twee diagnosemonitoren van hoge resolutie en een derde voor de EPR-informatie (elektronisch patiëntendossier). Het feit dat elke radioloog de beschikking kreeg over een eigen werkstation heeft sterk bijgedragen tot de acceptatie van de film- en papierloze radiologie die we vandaag kennen. Bovendien zou het, gezien de onvoorspelbare drukte, geen efficiënte optie zijn als een radioloog op een beschikbaar werkstation moet wachten.

Embrace is Agfas allesomvattende oplossing voor vrouwelijke gezondheidszorg. Ze omvat CR- en DR-mammografie en een specifieke module voor de productie van hardcopy-afdrukken, gecombineerd met een nieuwe conventionele film/rasteroplossing. Agfa is met Embrace de enige leverancier ter wereld die over zon brede mammografieoplossing beschikt.

Over Agfa
De Agfa-Gevaert Groep is een van 's werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, in hoofdzaak bestemd voor de grafische industrie, de gezondheidszorg, non-destructive testing, micrografie en cinefilm, en consumer imaging.

Agfa heeft zijn hoofdkwartier in Mortsel / België. De onderneming is actief in 40 landen en heeft 120 agenten doorheen de wereld. Samen hebben zij in 2001 een omzet van 4,911 miljard euro tot stand gebracht.

Bron: Agfa-Gevaert
Provider: Euronext Brussels