Persberichten - 06/03/2003

Agfa haalt met Quadrat/IMPA oplossingen een RIS/PACS-contract voor het CHU Grenoble binnen

Een van de eerste vestigingen in Frankrijk waar een volledig geïntegreerde RIS/PACS-oplossing wordt geïmplementeerd.

Mortsel / België, 5 maart 2003 Het Centre Hospitalier Universitaire in Grenoble, een universitair stageziekenhuis, is in partnership met Agfa begonnen met de implementatie van een van de eerste volledig geïntegreerde RIS/PACS-combinaties in het land. De volledige implementatie van het ambitieuze project is gepland voor begin 2004.

Het CHU Grenoble groepeert drie belangrijke ziekenhuizen in de agglomeratie rond Grenoble: Michallon, Sud en La Tronche. Er werken 8.000 mensen en er worden jaarlijks ruim 150.000 patiënten verzorgd, goed voor samen zon 600.000 ligdagen. Als universiteitsziekenhuis heeft het CHU Grenoble een driedubbele opdracht: diagnoses stellen en behandelen, onderzoek voeren en een didactische en stagefunctie.

Agfas allesomvattende oplossing is een volledig geïntegreerd IT-systeem dat alle radiologische beelden, rapporten en andere klinische informatie zal beheren en communiceren. Radiologen zullen toegang hebben tot diagnosewerkstations, verbonden met Agfas QDoc RIS (Radiologie-informatiesysteem) en Agfas IMPAX-PACS (Picture Archiving and Communication System.) Ze zullen kunnen navigeren tussen de toepassingen, met behoud van de integriteit van de patiëntcontext. Bovendien zullen de beide toepassingen geïntegreerd worden in het EPR-systeem (elektronisch patiëntendossier) van het CHU Grenoble: Crystal Net.

De centrale dienst voor radiologie en medische beeldopbouw genereert jaarlijks 3,5 terabyte aan ruwe gegevens, afkomstig van ongeveer 110.000 onderzoeken. Agfas IMPAX-oplossing omvat 11 modaliteiten en werkstations, de volledige integratie van HIS, RIS, PACS en de installatie van een Web server (Agfas WEB1000) voor het communiceren en visualiseren van de resultaten via het EPR.

Agfa zet een team van specialisten aan het werk die oplossingen moeten bieden voor alle potentiële problemen tijdens de implementatie. Naast de ondersteuning ter plaatse tijdens de beginfase, zal Agfa ook instaan voor een volledige opleiding en training binnen het CHU Grenoble.

Ambitieuze doelstellingen De volgende doelstellingen werden door het team van radiologen, IT-experts, artsen en ziekenhuisbeheerders duidelijk naar voor geschoven: verbeteren van de efficiëntie in het beheer van de patiëntendossiers via het EPR-systeem en daardoor een optimalisering van het gebruik van de bestaande infrastructuur en apparatuur.

Radiologen en artsen zullen kunnen beschikken over bijkomende instrumenten voor het verfijnen van hun diagnoses en verzorging, mede dankzij de verbeterde communicatie met klinische diensten, die het zorgproces versnellen, omdat de juiste informatie op het juiste ogenblik op de juiste plaats beschikbaar is en oorzaken van mogelijke fouten worden weggewerkt (waardoor ook het verbruik van papier en klassieke filmmaterialen flink daalt).

Als universiteitsziekenhuis stelt het CHU Grenoble zijn knowhow en apparatuur ook ter beschikking van doorverwijzende ziekenhuizen in de streek. Het wil zijn nieuwe beeldvormingsnetwerk gebruiken om zijn positie als expert in telegeneeskunde te verstevigen.

Over Agfa
De Agfa-Gevaert Groep is een van 's werelds toonaangevende bedrijven in beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, in hoofdzaak bestemd voor de grafische industrie, de gezondheidszorg, non-destructive testing, micrografie en cinefilm, en consumer imaging.

Agfa heeft zijn hoofdkwartier in Mortsel / België. De onderneming is actief in 40 landen en heeft 120 agenten doorheen de wereld. Samen hebben zij in 2001 een omzet van 4,911 miljard euro tot stand gebracht.

Meer informatie over Agfa en zijn producten vindt u op: www.agfa.com

Bron: Agfa-Gevaert
Provider: Euronext Brussels