GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 maart 2003 11:09
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks bepleit Loketwet

( 6 maart 2003)

Vanochtend heeft Femke Halsema voorstellen gedaan om de kaalslag in de voorzieningen een halt toe te roepen. GroenLinks bepleit een Loketwet die landelijke werkende banken en postbedrijven verplicht gezamenlijk een dicht netwerk van loketten op te zetten.

In elke woonkern van 5 duizend mensen moet binnen een straal van 3 kilometer een loket zijn, voor het stedelijk gebied is de norm 1,5 kilometer. Burgers kunnen via deze loketten ook gebruik maken van de diensten van gemeenten en politie.

De wet komt tegemoet aan de wens van velen, in het bijzonder ouderen en mensen met een lichamelijke handicap, om deze onmisbare diensten dicht bij huis te hebben. De gebruikers van het loket vormen bovendien draagvlak voor andere winkels en voorzieningen op het gebied van cultuur, educatie, zorg en welzijn. De Loketwet bevordert zo de leefbaarheid van de stedelijke en landelijke gebieden die kampen met de enorme terugloop van voorzieningen. Zo halveert tussen 2000 en 2005 het aantal postkantoren, zijn de afgelopen 3 jaar bijna een kwart van de banken verdwenen en is door gemeentelijke herindeling ook het aantal gemeenteloketten sterk afgenomen.

Het voorstel is een nadere uitwerking van een pleidooi voor een Loketwet dat Femke Halsema in januari hield. De PvdA heeft daarna al aangegeven haar aangekondigde initiatief op het gebied van betalingsverkeer te willen verbreden tot een soort Loketwet. Mocht het daarom niet lukken om dit in de formatie te regelen met het CDA dan nodigt Femke Halsema de PvdA uit om op dit punt gezamenlijk op te trekken.

Femke Halsema heeft het plan gepresenteerd om 10 uur in het voormalig postagentschap in Boekhandel van Grunsven, Bruhesedal 16 te Dommelen (Noord-Brabant).


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -